Vertigo Semula Jadi, Betulkah Gejala Mastoiditis?

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit kepala seperti vertigo diikuti oleh rasa tidak selesa di telinga? Kemungkinan besar masalah ini bermula di telinga, misalnya, mastoiditis. Gangguan telinga ini boleh merebak ke masalah lain, salah satunya adalah vertigo dan juga demam.

Mastoiditis adalah jangkitan yang berlaku pada tulang yang menonjol di belakang telinga yang dikenali sebagai tulang mastoid. Penyakit ini tidak dapat dibiarkan kerana boleh memusnahkan tulang dan menyebabkan gangguan pendengaran yang mengganggu aktiviti.

Baca juga: Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Mastoiditis

Apakah Gejala Yang Muncul Ketika Anda Mengalami Mastoiditis?

Bukan hanya sakit kepala seperti vertigo, gejala yang dapat muncul akibat penyakit ini, yaitu:

  • telinga bernanah;
  • Kesakitan telinga atau ketidakselesaan;
  • Demam panas;
  • Sakit kepala;
  • Keupayaan pendengaran menurun atau kehilangan pendengaran;
  • Terdapat pembengkakan dan kemerahan telinga.

Gejala lain mungkin muncul tidak seperti yang disebutkan di atas. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami simptom. Anda boleh menjadualkan pemeriksaan dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Rawatan yang betul penting untuk mencegah komplikasi berbahaya.

Apa yang Menyebabkan Seseorang Mengalami Mastoiditis?

Penyebab utama mastoiditis adalah keradangan kronik telinga tengah. Penyebab jangkitan telinga ini adalah organisma seperti: Staphylococcus , Haemophilus , Pseudomonas , Proteus , Aspergillus , Streptokokus . Walaupun beberapa penyakit menyebabkan, seperti kelumpuhan saraf muka, Sindrom Gradenigo , otitis media, dan meningitis.

Faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan penyakit ini, iaitu kurangnya menjaga kebersihan telinga ketika mandi atau berenang sehingga air yang tidak disterilkan memasuki telinga, gangguan fungsi tiub Eustachian, perforasi gendang telinga yang berterusan, perubahan kekal di telinga tengah seperti perubahan tisu (metaplasia ).), serta sistem imun yang lemah.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 6 komplikasi mastoiditis

Jadi, bagaimana merawat mastoiditis?

Rawatan yang diberikan lebih awal dan tersusun adalah langkah yang tepat untuk mencegah komplikasi. Seorang doktor boleh mendiagnosis mastoiditis berdasarkan gejala dan dengan melihat pembengkakan. Kadang-kadang ujian darah atau pencitraan telinga membantu menyingkirkan sebab lain.

Rawatan mastoiditis dapat dilakukan dengan pemberian antibiotik sistemik secara oral atau melalui suntikan. Untuk pemberian antibiotik melalui suntikan, penghidapnya diminta untuk dimasukkan ke hospital.

Bukan hanya itu, tindakan mencuci telinga menggunakan H2O2 dan memberikan titisan telinga antibiotik (ofloxacin) juga berkesan untuk mengatasi masalah ini.

Cara untuk mengeluarkan semua cairan telinga tengah dan mengurangkan tekanan di telinga, dapat dilakukan dengan membuat lubang kecil di Myringotomy gendang telinga.

Sementara itu, jika antibiotik tidak berubah, maka pembedahan dapat dipertimbangkan untuk membuang tulang mastoid yang dijangkiti. Prosedur ini dikenali sebagai mastoidektomi.

Baca juga: Lakukan 3 perkara ini untuk mencegah mastoiditis

Mastoiditis Dapat Dicegah dengan Merawat Jangkitan Telinga

Cara paling berkesan untuk mencegah mastoiditis adalah dengan merawat jangkitan telinga secepat mungkin. Penting untuk berjumpa doktor untuk gejala jangkitan telinga yang tidak membaik. Ini juga berlaku bagi mereka yang sebelumnya berjaya sembuh dari jangkitan telinga.

Apabila doktor menetapkan antibiotik untuk jangkitan telinga, dia harus mengambil semua antibiotik walaupun gejala sudah hilang. Mengambil sebahagian daripada dos antibiotik dikhuatiri akan memudahkan jangkitan itu berulang.

Bukan hanya itu, mencuci tangan dengan kerap dan mengelakkan orang yang mengalami jangkitan telinga juga membantu mengurangkan risiko dijangkiti jangkitan telinga.

Seseorang dengan sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat HIV atau AIDS, diabetes, atau ubat-ubatan tertentu dilaporkan lebih rentan terhadap komplikasi serius. Penting untuk berjumpa doktor dengan segera untuk tanda-tanda jangkitan pada seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Rujukan:
A.S. Perpustakaan Perubatan Nasional (2019). Mastoiditis.
Berita Perubatan Hari Ini (2019). Mastoiditis: Gejala, penyebab, dan diagnosis.