Sayur-sayuran dan buah-buahan baik untuk penghidap Anemia

, Jakarta - Anemia adalah gangguan umum yang terjadi pada kebanyakan wanita, terutama ketika haid. Ketika mengalami gangguan ini, tubuh dapat merasa lemah, lemah, hingga kepala menjadi pening. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara paling berkesan untuk mengatasi gejala kekurangan sel darah merah, yang boleh mengganggu aktiviti harian.

Salah satu cara yang paling berkesan untuk mengubati anemia adalah dengan memakan beberapa makanan yang dapat mengembalikan tahap sel darah merah dalam tubuh kembali normal. Biasanya doktor akan mengesyorkan makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah supaya gejala anemia dapat dikurangkan, sehingga tidak timbul. Berikut adalah ulasan yang lebih lengkap mengenai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan yang baik untuk dimakan!

Baca juga: 4 Makanan Penguat Darah untuk Mencegah Anemia pada Wanita Hamil

Pelbagai Sayuran dan Buah untuk Mengatasi Anemia

Anemia boleh berlaku apabila badan tidak mempunyai sel darah merah yang cukup sihat. Ini boleh disebabkan oleh kehilangan darah, kerosakan sel darah merah, dan ketidakupayaan badan untuk menghasilkan sel darah merah yang mencukupi. Sel darah merah mengandungi hemoglobin kaya zat besi untuk memastikan kandungan oksigen dapat diedarkan ke seluruh badan. Kekurangan folat dan vitamin B12 yang berguna untuk menghasilkan sel darah merah juga boleh menyebabkan anemia.

Oleh itu, menjalankan rancangan diet yang sihat sangat penting untuk mengatasi anemia yang berguna untuk memenuhi keperluan zat besi yang seimbang. Beberapa makanan seperti sayur-sayuran, daging tanpa lemak, kacang-kacangan, dan biji-bijian, sangat baik untuk dimakan untuk mengatasi kekurangan sel darah merah dalam tubuh. Selain itu, memperbanyak makanan yang dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam badan juga bagus untuk dilakukan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan yang disyorkan untuk anda makan untuk merawat anemia. Berikut adalah beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan:

1. Sayuran Daun Hijau

Makanan pertama yang boleh anda makan untuk membuat anemia lebih baik adalah dengan memakan sayur-sayuran berdaun hijau. Jenis sayur ini adalah salah satu sumber zat besi terbaik yang baik untuk meningkatkan sel darah merah dalam badan. Beberapa contoh sayur-sayuran adalah bayam, kubis, sayur sawi, kangkung, dan lain-lain. Anemia juga boleh disebabkan oleh kekurangan folat, jadi anda juga boleh memakan kacang dan biji.

Beberapa sayur-sayuran hijau yang tinggi zat besi, seperti bayam dan kangkung, juga tinggi oksalat. Ini berguna untuk mengikat besi dan mencegah penyerapan besi bukan heme. Walaupun begitu, jangan hanya bergantung pada pengambilan sayur-sayuran untuk menjadikan gangguan yang berkaitan dengan sel darah merah menjadi lebih baik. Cuba makan beberapa makanan yang kaya dengan vitamin C untuk penyerapan zat besi.

Baca juga: 5 Jenis Pengambilan Makanan untuk Penghidap Anemia

2. Pisang

Pisang juga merupakan salah satu makanan terbaik untuk merawat anemia. Buah ini kaya dengan kandungan zat besi yang dapat merangsang pengeluaran hemoglobin dalam darah. Bersama dengan zat besi, pisang juga dapat menjadi sumber asam folat yang baik, kerana dapat mengandung kompleks vitamin B yang diperlukan untuk membuat sel darah merah.

3. Epal

Buah lain yang disyorkan untuk dimakan setiap hari adalah epal. Manfaat buah ini sangat baik untuk menjaga kesihatan setiap orang yang memakannya dengan kerap. Epal kaya dengan zat besi dengan pelbagai bahan yang diperlukan untuk merangsang jumlah hemoglobin. Cuba makan sekurang-kurangnya satu epal dengan kulit di atasnya setiap hari.

Itulah beberapa sayur-sayuran dan buah-buahan yang disarankan untuk dimakan secara teratur sehingga anemia dapat sembuh. Dengan mengikuti diet yang sihat secara berkala, diharapkan gejala anemia tidak lagi timbul dan tubuh anda akan merasa lebih sihat. Namun, jika anda telah melakukan ini dan masih terdapat anemia, lebih baik berjumpa doktor.

Baca juga: Pengambilan Makanan yang Meningkatkan Darah, Berkesan untuk Anemia?

Anda boleh meminta doktor dari berkaitan dengan apa sahaja yang berkaitan dengan anemia. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dan dapatkan kemudahan yang berkaitan dengan akses kesihatan tanpa had hanya dengan mengakses ciri-ciri di dalamnya. Oleh itu, segera muat turun aplikasi!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pelan Diet Terbaik untuk Anemia.
NDTV. Diakses pada tahun 2020. Buah untuk Anemia: Muatkan 6 Buah ini untuk Meningkatkan Hemoglobin Anda.