Jangan Hilang Semasa Melihat, Inilah 7 Mitos Tentang Cinta

, Jakarta - Cinta itu sabar . Cinta itu baik . Cinta dapat dikesan . Puisi cinta ini mungkin tidak asing lagi bagi anda. Masih disiasat apa sebenarnya peranan cinta dalam kehidupan dan budaya hari ini. Sebilangan orang merasa senang untuk mencari cinta, tetapi ada juga yang memerlukan masa yang lama untuk mendapatkannya. Ada yang memperolehnya tetapi merasa kehilangan dan tidak berpuas hati.

Mungkin semua orang masih banyak yang perlu belajar mengenai cinta. Mungkin cinta akan selalu menjadi sebahagian daripada mitos yang mesti digali. Sebilangan besar orang yakin akan cinta ketika mereka merasakannya. Walau bagaimanapun, emosi, keadaan fikiran, lebih kompleks dan bervariasi daripada yang dapat digambarkan oleh sesiapa sahaja antara dua orang yang jatuh cinta. Sebelum anda jatuh cinta, berikut adalah beberapa mitos yang perlu anda renungkan:

Baca juga: Jatuh cinta membuatkan berat badan meningkat, adakah masa?

1. Cinta Adalah Emosi yang Tidak Berakal

Sebenarnya, cinta mengenali darjah atau angka. Anda boleh mencintai sedikit, banyak, atau tidak sama sekali. Kadang-kadang perasaan boleh menjadi agak rasional, tetapi sebaliknya cinta boleh menjadi tidak rasional.

2. Jatuh cinta adalah keadaan fisiologi yang unik

Sama dengan apa yang berlaku apabila anda bertindak balas terhadap bahaya yang dirasakan dengan kortisol dan hormon lain yang menyiapkan anda untuk berlari atau melawan. Kerana misteri pasangan berpotensi dan tarikan seksual, amigdala anda menjadi hiperaktif. Neurotransmitter memberi isyarat kepada kelenjar adrenal bahawa sesuatu yang menarik, menakutkan, dan misteri sedang berlaku. Oleh itu, cinta dapat merasakan dan bertindak di otak.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh ketika anda jatuh cinta

3. Bertemu dengan Orang Yang Betul Seperti Menggulung Dadu Secara Rawak

Sebenarnya, cinta tidak selalu datang secara rawak. Sebaliknya bersikeras bahawa anda hanya berminat dan bersedia untuk bertemu dengan sebilangan kecil orang yang anda temui. Cuba tingkatkan peratusan itu dan lihat peluang anda meningkat. Juga, jangan memaksa seseorang untuk memiliki semua sifat yang ideal. Banyak pasangan gembira dan saling berkongsi bahawa mereka tidak pernah menyangka bahawa mereka akan mendapat kegembiraan dengan seseorang seperti orang yang mereka cintai sekarang.

4. Untuk mendapatkan cinta, anda harus memberikan jumlah yang sama

Sebenarnya, berfikir 'memberi sama menerima' telah didapati sebagai ciri hubungan yang gagal. Dalam hubungan terbaik, setiap pasangan memberi tanpa mengharapkan balasan apa-apa.

5. Cinta Tidak Dapat Diprediksi

Jangan percaya kenyataan ini. Banyak kajian ulangan menunjukkan bahawa cinta cukup dapat diramalkan. Menurut beberapa kajian, mereka dapat meramalkan perceraian dalam jangka masa enam tahun dengan ketepatan lebih dari 90 peratus. Sebilangan besar ramalan tersebut didasarkan pada bagaimana pasangan menangani konflik, dan berapa banyak komen positif dan negatif yang mereka buat antara satu sama lain.

Baca juga: Perhatikan jika anda jatuh cinta setelah menjadi ibu bapa tunggal

6. Wanita Lebih Romantis Daripada Lelaki

Pernyataan yang benar adalah bahawa wanita memerlukan lebih banyak percintaan, terserah kepada lelaki yang tidak tahu atau tidak romantik. 59 peratus lelaki percaya pada cinta pada pandangan pertama, berbanding 49 peratus wanita. Ini kerana lelaki sangat berorientasikan visual. Mereka melihat seorang wanita yang secara fizikal menarik bagi mereka, dan itu akan mencetuskan sistem cinta romantis dengan lebih cepat.

7. Cinta Romantis yang kuat hanya berlangsung 1-2 tahun

Sebenarnya percintaan itu dapat bertahan selama bertahun-tahun. Cinta romantis yang kuat hanya berlangsung cukup lama untuk pasangan bertemu, berkahwin, dan membesarkan bayi hingga usia balita. Percintaan yang kuat dapat bertahan selama beberapa dekad. Semua dapat bertahan dalam jangka masa panjang sekiranya hubungan itu monogami secara seksual. Dalam otak pencinta jangka panjang, ini seperti pasangan yang baru jatuh cinta, tetapi dengan satu faedah utama.

Rujukan:

Psikologi Hari Ini. Diakses 2019. 10 Mitos Tentang Cinta.