Kepentingan Menjaga Kebersihan Kaki untuk Mencegah Kuku Kaki Tumbuh

, Jakarta - Kuku yang bersih dan sihat dapat membuat anda terhindar dari banyak gangguan yang boleh terjadi. Salah satu gangguan yang boleh berlaku ketika kebersihan kaki tidak dijaga adalah kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Ini berlaku kerana kuku pada jari kaki tumbuh menembusi kulit dan juga daging.

Apabila gangguan ini berlaku, rasa sakit yang teruk dapat dirasakan kerana perasaan dicucuk oleh kuku. Sekiranya dibiarkan, pembengkakan boleh berlaku yang boleh menyebabkan jangkitan serius. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara yang berkesan untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh. Salah satunya adalah menjaga kebersihan kaki. Inilah cara membersihkan kaki dengan betul!

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh

Kaedah Berkesan untuk Mencegah Kuku Kaki Tumbuh

Kuku kaki yang tumbuh ke dalam atau kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah keadaan biasa apabila sisi kuku tumbuh ke kulit dan daging. Ini boleh menyebabkan rasa sakit, bengkak, dan jangkitan jika tidak segera dirawat. Kuku yang biasanya menderita gangguan ini adalah jari kaki.

Umumnya, seseorang yang mempunyai kuku kaki yang tumbuh ke dalam dapat mengatasi gangguan ini sendiri tanpa bantuan perubatan. Sekiranya rasa sakit itu teruk atau merebak, doktor anda boleh mengambil beberapa langkah perubatan untuk melegakan perasaan. Di samping itu, ini juga dapat mencegah komplikasi yang boleh timbul ketika seseorang mengalami pertumbuhan kuku yang masuk ke dalam daging.

Oleh itu, anda mesti mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh. Ini umumnya berkaitan dengan menjaga kebersihan kaki. Berikut adalah beberapa cara:

  • Elakkan memotong kuku terlalu pendek dan tidak rata di sudut, tetapi potong lurus.
  • Sentiasa memakai stoking dan kasut yang sesuai atau tidak terlalu kecil. Anda mesti boleh menggoyangkan jari kaki dengan mudah walaupun dengan kasut anda.
  • Pastikan untuk mengelakkan di jari kaki. Sekiranya anda melakukan sukan yang memerlukan pergerakan kaki yang banyak, cubalah menanggalkan kasut anda selama satu atau dua jam selepas itu.
  • Pastikan rajin membersihkan kaki dan keringkan kaki sebelum menggunakan kasut.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai cara mencegah kuku kaki yang masuk ke dalam dengan lebih berkesan, doktor dari sedia membantu untuk memberi nasihat yang tepat. Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dan memanfaatkan ciri-cirinya Berbual atau Suara / Panggilan video di aplikasi!

Baca juga: Jangan biarkan kuku kaki tumbuh ke dalam jika anda tidak mahu pembedahan

Kadang-kadang, walaupun anda telah melakukan semua yang anda mampu untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam, gangguan tetap berlaku. Walaupun begitu, beberapa rawatan di rumah dapat digunakan untuk mengobatinya jika tidak menunjukkan tanda-tanda jangkitan, seperti bengkak dan bau busuk. Berikut adalah beberapa kaedah rumah yang boleh digunakan untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam:

1. Rendam dalam Air Sabun Hangat

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam adalah dengan merendam jari yang terkena air sabun suam. Ini dapat membantu mengurangkan bengkak dan kesakitan. Anda boleh merendam kaki tiga kali sehari selama 20 minit untuk menghilangkan kegusaran. Selain itu, menambahkan garam Epsom juga dapat menjadikan air rendaman lebih efektif dalam menangani pertumbuhan kuku yang berlebihan.

2. Apple Cider Vinegar Marinade

Cuka sari apel adalah ubat rakyat yang boleh digunakan untuk mengubati penyakit jari kaki yang tumbuh ke dalam ini. Apabila dicampurkan dengan air, sifat antiseptik dan anti-radang boleh memberi kesan yang baik pada gangguan kaki ini. Anda hanya perlu mengisi air suam di lembangan dan mencampurkannya dengan beberapa sudu cuka sari apel. Rendam kaki anda selama 20 minit setiap hari dan keringkan selepas setiap rendam.

Baca juga: Cantengan Never Heal, Apa Sebabnya?

Itulah perbincangan mengenai cara mencegah dan merawat kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Dengan mengetahui beberapa perkara yang berkesan untuk mencegah kuku kaki yang tumbuh ke dalam, diharapkan gangguan ini dapat dielakkan selamanya. Oleh itu, kesihatan kaki dapat dijaga sepenuhnya.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Cara Mencegah dan Merawat Kuku Kaki yang Tumbuh.
Garis Kesihatan. Diperolehi pada tahun 2020. Kuku Kaki Tertanam: Rawatan, Bilakah Berjumpa Doktor Anda, dan Banyak Lagi.