Prosedur Adenoidektomi untuk Merawat Adenoiditis

, Jakarta - Tahukah anda bahawa berdengkur setiap kali anda tidur sebenarnya boleh berlaku kerana gangguan, anda tahu. Satu gangguan yang boleh menyebabkannya adalah adenoiditis. Ini berlaku apabila adenoid, yang merupakan sebahagian daripada tisu limfa, membesar dan menjadi radang. Orang yang mengalami gangguan ini juga dapat mengalami kesukaran bernafas dan jangkitan pernafasan.

Oleh itu, gangguan ini mesti diatasi dengan segera kerana bahagian ini juga berfungsi menghasilkan antibodi sehingga tubuh dapat melawan jangkitan. Salah satu kaedah yang boleh digunakan untuk merawat adenoiditis adalah adenoidektomi. Kaedah ini dipercayai sangat berkesan untuk mengatasi masalah pada kerongkongan. Berikut adalah beberapa prosedur semasa adenoidektomi dilakukan!

Baca juga: Kenali Kesan Sampingan Rawatan Adenoiditis

Rawat Adenoiditis dengan Adenoidektomi

Adenoid adalah kelenjar yang terletak di atas bumbung mulut, di belakang hidung. Mereka kelihatan seperti gumpalan tisu kecil dan mempunyai fungsi penting pada kanak-kanak. Adenoid adalah salah satu bahagian sistem imun yang membantu tubuh dilindungi dari virus dan bakteria. Jaringan mula menyusut pada usia 5 hingga 7 tahun dan hilang sepenuhnya ketika memasuki usia remaja.

Walaupun begitu, sebilangan kanak-kanak mempunyai masalah dengan tisu adenoid mereka yang memerlukan rawatan awal. Cara yang paling biasa adalah dengan adenoidektomi atau penyingkiran adenoid. Ini dilakukan secara pembedahan untuk membuang kelenjar. Kaedah ini digunakan apabila kawasan tersebut membengkak atau dijangkiti secara kronik. Di samping itu, sebilangan kanak-kanak juga mengembangkan adenoid atau adenoid yang sangat besar sehingga mereka memerlukan pembedahan.

Apabila laluan bertambah besar, seseorang dapat mengalami masalah pernafasan kerana saluran udara tersumbat. Selain masalah pernafasan, anak juga mungkin mengalami jangkitan telinga atau komplikasi lain. Gejala yang boleh timbul ketika adenoiditis terjadi adalah mendengkur setiap tidur dan bahkan mengalami apnea tidur atau berhenti bernafas semasa tidur.

Semasa kanak-kanak mesti menjalani rawatan, ketahui beberapa prosedur adenoidektomi yang mesti dijalankan. Inilah ulasannya:

  • Sebelum Operasi

Sebagai ibu bapa, anda harus memberitahu pakar bedah ENT yang akan melakukan adenoidektomi mengenai masalah yang disebabkan oleh adenoiditis. Beberapa gejala biasa yang timbul adalah hidung berair atau sakit tekak pada minggu sebelum operasi. Sekiranya anak itu demam atau batuk, pembedahan dapat ditunda sehingga memastikan anak itu sihat sepenuhnya. Ini untuk mengurangkan risiko komplikasi akibat pembedahan.

Baca juga: Harus Tahu, 5 Fakta Penting Mengenai Adenoiditis

  • Semasa Operasi

Sebelum kanak-kanak yang mengalami adenoiditis harus dikendalikan, doktor akan memberi anestesia umum terlebih dahulu. Semasa operasi, doktor akan membuka mulut kanak-kanak dengan alat bantu, kemudian mengeluarkan adenoid menggunakan salah satu daripada beberapa teknik pada tahapnya. Doktor boleh menggunakan alat elektrik untuk menghentikan pendarahan daripada berlaku. Setelah selesai, anak akan dibawa ke ruang rehat untuk bangun dari ubat bius.

  • Selepas operasi

Kanak-kanak yang baru sahaja menerima rawatan adenoiditis dengan adenoidektomi boleh pulang dengan segera. Walaupun begitu, doktor masih harus melihat keadaan anak selama beberapa jam selepas prosedur. Pastikan anda mendapat cukup cecair agar badan anda sentiasa terhidrasi. Walaupun telah diatasi, tetap pastikan untuk makan semua makanan yang sihat agar kesihatan terjaga.

Baca juga: Cegah Adenoiditis dengan Gaya Hidup Sihat

Itulah prosedur yang dilakukan ketika orang dengan adenoiditis mendapatkan rawatan untuk adenoidektomi. Oleh itu, apabila anak kecil anda merasakan beberapa gejala gangguan tersebut, ada baiknya segera diperiksa sehingga rawatan awal dapat dilakukan. Dengan cara itu, kesihatan anak-anak terjaga tanpa perlu risau akan kesan buruk.

Rujukan:

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Adenoidektomi (Pembuangan Adenoid): Perincian Prosedur.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pembuangan Adenoid.