Inilah Cara Mengenali Perbezaan Gejala DHF dan Corona

"Demam denggi atau DHF dan jangkitan virus korona (COVID-19) mempunyai gejala utama yang sama, iaitu demam. Kedua-duanya tidak boleh dipandang rendah, kerana boleh membawa maut jika tidak dirawat. Jadi, penting untuk memahami perbezaan antara gejala denggi dan korona. "

Jakarta - Pandemik COVID-19 yang tidak pernah berakhir mendapat banyak perhatian. Sebenarnya, ada banyak penyakit lain yang juga perlu diperhatikan, seperti demam denggi atau demam denggi. Memahami perbezaan antara gejala demam denggi dan korona atau jangkitan COVID-19 juga penting, kerana keduanya menyebabkan demam.

Data dari Kementerian Kesehatan Indonesia menyatakan bahwa pada 14 Juni 2021, jumlah kes denggi di Indonesia telah meningkat menjadi 16.320 kes, dibandingkan dengan 30 Mei yang hanya 9.903 kes. Sudah tentu, seperti COVID-19, DHF tidak boleh dipandang rendah, kerana boleh membawa maut.

Baca juga: 5 Gejala DHF yang tidak boleh diabaikan

Perbezaan antara gejala denggi dan korona

Melancarkan Kesihatan Kanak-kanak, demam yang berlaku akibat demam denggi biasanya berlangsung selama beberapa hari dengan suhu badan hingga 40 darjah Celsius. Selain itu, demam yang dialami oleh demam denggi disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Sakit otot.
 • Sakit sendi.
 • Sakit kepala.
 • Pendarahan di kawasan gusi.
 • Hidung berdarah.
 • Tompok-tompok merah muncul pada kulit sehingga lebam.

Pendedahan terhadap jangkitan virus korona juga menyebabkan penderita mengalami demam. Walau bagaimanapun, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, gejala lain yang mempunyai COVID-19 termasuk:

 • Sakit kepala.
 • Sakit tekak.
 • Pening dan muntah.
 • Batuk kering.
 • Sakit dada.
 • Susah bernafas.

Sekiranya anda mengalami gejala ini, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut jadi anda tidak perlu meninggalkan rumah. Anda juga boleh pergi ke hospital terdekat jika memerlukan rawatan lebih lanjut. Mengetahui lebih awal jangkitan virus korona di dalam badan membantu mengurangkan penyebaran dan penularan COVID-19.

Baca juga: Hati-hati dengan DHF, jangan biarkan air bertakung

Itulah perbezaan antara gejala denggi dan korona. Demam tinggi selama beberapa hari memerlukan pemeriksaan lebih lanjut dengan ujian darah. Lebih baik mengasingkan diri jika anda mengalami beberapa gejala ini untuk menghentikan penyebaran virus korona dan demam denggi yang boleh menyebabkan komplikasi berbahaya bagi kesihatan.

Lebih Lanjut Mengenai DHF dan COVID-19

Demam denggi berlaku apabila seseorang terdedah kepada jangkitan virus denggi yang dilakukan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus . DHF boleh menyebabkan saluran darah rosak dan bocor. Kerosakan dan kebocoran saluran darah menyebabkan penurunan tahap platelet.

Sementara itu, virus korona menjangkiti pernafasan penderita. Dalam beberapa keadaan, virus korona menyebabkan penghidapnya mengalami jangkitan pernafasan ringan. Dalam beberapa keadaan lain, virus korona menyebabkan jangkitan pernafasan yang teruk pada paru-paru. Tidak seperti DHF, virus korona mudah tersebar melalui tetesan ketika penghidap batuk, bersin, atau bahkan bercakap.

Baca juga: 10 Fakta Virus Corona Yang Anda Perlu Tahu

Jumlah demam denggi yang tinggi di tengah pandemi virus korona meningkatkan risiko jangkitan berganda akibat demam denggi dan jangkitan virus korona. Perkara ini dinyatakan oleh dr. Siti Nadia Tarmizi, MEpid, sebagai Direktur Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit Vektor dan Zoonotik di Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, provinsi dengan jumlah kes COVID-19 tertinggi juga memiliki jumlah kasus denggi yang tinggi.

Kedua-denggi dan virus korona menyebabkan penderita mengalami demam pada awal pendedahan jangkitan virus. Namun, kenali beberapa perbezaan lain dalam gejala denggi dan virus korona sehingga anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Demam Denggi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Demam Denggi.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Coronavirus 2019.
Media Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Amaran DHF, sehingga 16.320 kes dan 147 kematian dicatatkan.