Sebab Ketagihan Dadah Boleh Menyebabkan Skizofrenia

, Jakarta - Penggunaan narkoba dapat memberi kesan negatif pada tubuh, baik secara fizikal dan mental. Risiko ini lebih tinggi jika seseorang sudah ketagih dengan dadah. Kesan yang berlaku pada fizikal dapat dilihat dengan jelas, tetapi jika menyerang secara mental mungkin sukar untuk didiagnosis. Salah satu penyakit mental yang boleh berlaku akibat tabiat buruk ini adalah skizofrenia. Bagaimana masalah ini boleh berlaku? Inilah perbincangannya!

Skizofrenia Disebabkan oleh Ketagihan Dadah

Sebenarnya, satu kajian menunjukkan bahawa mengambil ubat-ubatan yang mengubah pemikiran tertentu yang disebut bahan psikoaktif atau psikotropik, seperti metamfetamin atau LSD, dapat meningkatkan risiko skizofrenia. Masalah ini juga berlaku pada seseorang yang sering mengonsumsi ganja. Risiko menghidap gangguan ini boleh meningkat pada seseorang yang ketagihan dadah.

Skizofrenia disebabkan oleh kelainan kimia di otak. Kesannya boleh mengganggu fungsi sistemik dan impuls saraf otak. Nah, keadaan ini kemudian boleh menyebabkan kerosakan otak dalam memproses maklumat dari dan ke lima deria. Ini boleh menyebabkan unjuran yang tidak sesuai, seperti halusinasi, unjuran pendengaran, visual, dan memori lalu.

Baca juga: Ketahui Gejala Skizofrenia

Selain itu, ketagihan ganja juga sering dikaitkan dengan keadaan neuropsikiatrik seperti skizofrenia. Pengguna ubat jenis ini dapat mengalami penurunan kualiti thalamus otak. Kerosakan ini menyerupai masalah yang terdapat pada orang yang mempunyai masalah mental. Semakin awal seseorang menggunakan ganja, semakin tinggi risiko menghidap skizofrenia.

Perkara yang mesti digarisbawahi, risiko skizofrenia dapat meningkat secara mendadak apabila pengguna ganja aktif mempunyai sejarah skizofrenia di dalam keluarga mereka. Dalam sebuah kajian dari Sweden, dinyatakan bahawa ketagihan terhadap jenis ganja dapat meningkatkan risiko sebanyak 30 persen pada seseorang yang rentan genetik. Oleh itu, anda harus benar-benar memperhatikan perkara ini.

Ketahui Simptomnya

Gejala keadaan mental ini sekurang-kurangnya dapat dibahagikan kepada dua kategori, positif dan negatif. Berikut adalah beberapa gejala yang dapat dialami oleh penderita:

1. Gejala Negatif

Gejala skizofrenia negatif adalah kehilangan sifat dan kebolehan yang biasanya dijumpai pada orang normal, seperti kehilangan tumpuan, perubahan waktu tidur, kehilangan minat dan motivasi dalam hidup dan keengganan untuk bersosial dan tidak selesa ketika bersama orang lain. Ciri-ciri orang yang menderita gejala skizofrenia negatif, yang kelihatan tidak apik dan emosional, tidak peduli dengan penampilan mereka sendiri, dan menarik diri dari masyarakat.

2. Gejala Positif

Biasanya dalam bentuk khayalan, halusinasi, pemikiran keliru, dan perubahan tingkah laku. Ketika mengalami khayalan, penderita sering merasa sukar untuk menentukan kenyataan dan fantasi, dan mempengaruhi cara mereka berkelakuan. Dengan halusinasi, masalah yang paling biasa adalah mendengar suara yang tidak ada.

Awasi sebab dan faktor risiko

Punca skizofrenia sebenarnya bukan sahaja dicetuskan oleh penagihan dadah. Terdapat juga beberapa faktor yang boleh menyebabkannya. Sebagai contoh:

  • Struktur otak dan sistem saraf pusat yang tidak normal.
  • Faktor genetik dari ibu bapa.
  • Dilahirkan sebelum waktunya.
  • Ketidakseimbangan tahap serotonin dan dopamin.
  • Kekurangan oksigen, kekurangan nutrien, dan terdedah kepada virus semasa dalam kandungan.
  • Peningkatan pengaktifan sistem imun.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Cara Mengatasi Skizofrenia Paranoid

Ingat, jangan memandang rendah keadaan mental ini. Hingga kini tidak ada penawar untuk skizofrenia sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat terapi dalam bentuk rawatan psikososial atau pemulihan yang berkesan yang dapat membuat penderita skizofrenia menjalani kehidupan yang produktif, berjaya, dan berdikari. Dengan ubat dan terapi yang betul, sekitar 25 peratus orang dengan skizofrenia dapat sembuh.

Selain itu, terapi psikososial juga bermanfaat bagi penderita skizofrenia. Contoh terapi ini termasuk terapi keluarga, perubatan masyarakat asertif, sokongan pekerjaan, pemulihan kognitif, latihan kemahiran, terapi tingkah laku kognitif (CBT), intervensi modifikasi tingkah laku, dan intervensi psikososial untuk penggunaan bahan, dan pengurusan berat badan.

Adakah masalah mental, seperti tekanan, kemurungan, atau gangguan mental yang lain? Kenapa anda boleh meminta psikologi atau psikiatri secara langsung melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Penggunaan Dadah Menyebabkan Skizofrenia?
NHS. Diakses pada tahun 2021. Skizofrenia.