Inilah Bahaya Memakan Makanan Panas yang Dibungkus Plastik

Makan makanan panas yang dibungkus dengan plastik boleh membahayakan kesihatan. Ini kerana makanan biasanya tercemar oleh pelbagai bahan kimia berbahaya yang terdapat di dalam beg plastik. Pertukaran kimia antara plastik dan makanan dimaksimumkan dalam keadaan panas. Oleh itu, penggunaan plastik sebagai pembungkusan makanan tidak digalakkan.

, Jakarta - Makan di restoran atau restoran lain adalah salah satu perkara yang tidak digalakkan semasa wabak. Kerana, penularan virus korona lebih cenderung terjadi ketika anda membuka topeng untuk dimakan di tempat umum bersama orang lain.

Bukannya makan di tempat atau lebih dikenali sebagai makan di rumah, anda digalakkan untuk memesan makanan di restoran sahaja, kemudian bawa makanan untuk dimakan di rumah. Baiklah, tetapi jika anda ingin membawa pulang makanan dari luar, perhatikan kemasan yang digunakan untuk membungkus makanan. Sebabnya, tidak jarang penjual makanan membungkus makanan menggunakan beg plastik. Namun, anda tahu, makanan yang masih panas ketika dibungkus dengan plastik boleh membahayakan kesihatan. Lihat ulasan di sini.

Baca juga: Petua untuk Selamat dari Corona, Semasa Memesan Makanan Dalam Talian

Boleh Mencetuskan Kanser dan Masalah Kesihatan Yang Lain

Dipetik dari halaman Vanguard, ahli ekologi, Nnenna Didigu mendedahkan makanan panas yang dibungkus dalam beg plastik berbahaya bagi kesihatan manusia. Ini kerana makanan biasanya tercemar dengan bahan kimia yang digunakan untuk menghasilkan beg plastik.

Terdapat pelbagai bahan kimia dalam beg plastik, seperti polietilena, polivinil klorida, dan polisterin, yang boleh membahayakan manusia ketika dimakan. Selain itu, bahan kimia lain yang juga terdapat dalam beg plastik, iaitu styrene dan bisphenol-A, juga boleh menyebabkan barah, penyakit jantung, dan mengganggu masalah pembiakan. Didigu mendedahkan bahawa jumlah orang yang menderita penyakit ginjal dan tekak, barah dan kemandulan semakin meningkat. Ini kerana kebanyakan orang makan makanan panas yang dibawa dalam beg plastik atau plastik.

Makanan yang dibungkus dalam beg plastik biasanya tercemar oleh bahan kimia ini, ketika diletakkan panas atau ketika dipanaskan. Apabila makanan panas dibungkus dalam plastik, pertukaran bahan kimia antara plastik dan makanan dimaksimumkan oleh suhu dan sifat makanan yang tinggi. Apabila seseorang makan makanan panas yang dibungkus dalam beg plastik untuk waktu yang lama, dia berisiko tinggi untuk menghadapi masalah kesihatan yang serius.

Dilaporkan dari Ekspres India BaruDr.M Madhusudhan Babu, penyelia di hospital pemerintah King George, juga menasihatkan untuk tidak mengambil air dalam bekas plastik yang terkena cahaya matahari langsung. Air botol yang terdedah kepada cahaya matahari pada suhu melebihi 280 darjah Celsius boleh menjadi toksik bagi tubuh manusia. Inilah yang menyebabkan banyak kes kegagalan buah pinggang dan hati di kalangan orang Nigeria.

Bukan hanya membahayakan kesihatan manusia, penggunaan beg plastik yang banyak untuk mengemas makanan juga tidak baik bagi alam sekitar. Ini kerana beg plastik tidak terbiodegradasi.

Baca juga: Bahaya Makan Selalunya Menggunakan Styrofoam

Kaedah untuk Mencegah Bahaya Bahan Kimia Plastik

Memandangkan terdapat banyak bahan kimia berbahaya yang boleh mencemarkan makanan yang dibungkus dalam plastik, cuba elakkan penggunaan plastik sebagai pembungkus makanan sebanyak mungkin. Sekiranya boleh, bawa bekas makanan anda sendiri semasa anda ingin membeli makanan dari luar untuk dibawa pulang.

Di samping itu, berikut adalah petua yang boleh anda gunakan untuk mengelakkan bahaya bahan kimia plastik:

  • Elakkan menggunakan beg plastik untuk membungkus makanan panas. Kami mengesyorkan menggunakan bekas makanan yang terbuat dari kaca atau keluli tahan karat.
  • Sekiranya anda ingin menggunakan bekas makanan plastik untuk mengemas makanan, pastikan bekas itu mempunyai label Gred makanan dan BPA percuma.
  • Elakkan memanaskan makanan di dalam bekas plastik di ketuhar gelombang mikro.

Baca juga: Ibu bapa perlu menyedari bahaya penggunaan plastik pada anak-anak

Itulah bahaya membungkus makanan dalam beg plastik. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan tertentu, anda boleh membeli ubat yang anda perlukan dengan menggunakan aplikasi tersebut . Sangat mudah, pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Vanguards. Diakses pada tahun 2021. Makanan panas dalam beg poliena dicemari oleh bahan kimia, - ahli ekologi.
Berita Indian Express. Diakses pada tahun 2021. ‘Makanan panas dalam beg plastik boleh menyebabkan barah.
Pilihan. Diakses pada tahun 2021. Adakah pembungkusan makanan plastik berbahaya ?.
Penjaga. Diakses pada tahun 2021. Pembungkusan makanan penuh dengan bahan kimia beracun - inilah cara ia boleh menjejaskan kesihatan anda