Terlalu kerap Pemeriksaan Perubatan, Adakah Kesannya?

, Jakarta - Pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan kesihatan adalah pemeriksaan yang secara amnya dilakukan secara rutin. Ini berguna untuk memeriksa badan untuk memastikan ia kekal sihat. Di samping itu, pemeriksaan fizikal juga berguna untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini dan boleh menyebabkan penyakit pada seseorang.

Ini berguna agar semua penyakit yang mungkin berlaku di dalam badan dapat diatasi dengan segera dan tidak merebak menjadi parah. Ini dilakukan untuk mencegah penyakit dari awal dan bukannya mengubatinya ketika ia teruk. Ramai orang tidak menjalani pemeriksaan fizikal secara berkala kerana pelbagai sebab.

Pada pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan kesihatan Dalam kes ini, anda boleh melakukannya di kemudahan rawatan kesihatan. Jenis pemeriksaan yang mungkin dilakukan akan berbeza untuk setiap orang, yang disesuaikan dengan keadaan dan wawancara yang dilakukan oleh doktor kepada seseorang yang ingin melakukan ujian.

Baca juga: 5 Resolusi Kesihatan Wajib pada tahun 2019

Kesan Pemeriksaan Perubatan Terlalu Sering

Pemeriksaan fizikal atau pemeriksaan perubatan yang dilakukan secara amnya akan dibahagikan kepada beberapa ujian. Dari beberapa ujian yang dijalankan, ada yang mudah dan ada yang menggunakan beberapa alat sokongan. Pemeriksaan yang mudah, seperti berat dan tinggi badan, mata, dan gigi.

Selain itu, terdapat beberapa pemeriksaan yang memerlukan alat khas, salah satunya adalah pemeriksaan sinar-X. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengesan penyakit dalaman, seperti paru-paru. Pemeriksaan ini akan melibatkan pancaran sinaran.

Seseorang yang terlalu kerap terdedah kepada sinar radiasi akan menyebabkan masalah dalam jangka masa panjang. Terlalu kerap terdedah kepada sinar ini dapat meningkatkan risiko terkena barah dan masalah dengan saluran darah di masa depan. Oleh itu, jangan terlalu kerap melakukannya pemeriksaan kesihatan , terutamanya pemeriksaan sinar-X.

Baca juga: Untuk Tetap Sihat, Kakitangan Pejabat Memerlukan Pemeriksaan Perubatan

Faedah Pemeriksaan Perubatan Berkala

Pemeriksaan kesihatan atau pemeriksaan fizikal yang anda lakukan tentu mempunyai fungsinya sendiri. Sebilangan orang berpendapat bahawa jika mereka masih sihat, mereka tidak mahu melakukannya atau kerana mereka menyesali wang yang dikeluarkan. Inilah faedahnya pemeriksaan kesihatan secara rutin:

  1. Kos Kesihatan Lebih Rendah

Memikirkan bil doktor yang besar adalah menakutkan bagi semua orang. Sekiranya anda ingin mengurangkan kos rawatan kesihatan, anda mungkin perlu menjadualkan pemeriksaan fizikal secara berkala.

Ini akan memastikan anda menjimatkan wang dalam jangka masa panjang. Ini kerana pemeriksaan kesihatan rutin mengurangkan risiko penyakit berpotensi yang berubah menjadi berbahaya.

  1. Mengatasi Penyakit Awal

Pemeriksaan perubatan secara berkala dapat membantu doktor untuk mendiagnosis penyakit sebelum berkembang menjadi lebih besar. Pemeriksaan ini dilakukan berdasarkan umur, jantina, sejarah, dan pilihan gaya hidup seseorang.

Doktor boleh mencadangkan pelbagai ujian dan pemeriksaan pencegahan untuk membantu seseorang mengesan kemungkinan risiko. Pemeriksaan ini dapat mengenal pasti penyakit dari awal, menjadikannya lebih mudah untuk merawat penyakit ini.

  1. Mengenalpasti Penyakit Berkaitan Tekanan

Pemeriksaan fizikal juga berguna untuk mengenal pasti penyakit yang mungkin disebabkan oleh tekanan. Tekanan dan kegelisahan yang meningkat didapati secara langsung berkaitan dengan sejumlah penyakit yang berbeza dari segi fizikal dan psikologi.

Gangguan yang boleh disebabkan oleh tekanan termasuk hipertensi, tekanan darah tinggi, kenaikan berat badan, gangguan mental, Alzheimer, kemurungan, asma, dan gangguan pencernaan. Pemeriksaan berkala dapat menyelesaikan masalah ini sebelum terlalu serius.

Baca juga: 3 Sebab Pemeriksaan Perubatan Sebelum Tahun Baru

Itulah kesan melakukannya terlalu kerap pemeriksaan kesihatan . Sekiranya anda mahu lakukan pemeriksaan kesihatan , anda boleh membuat janji temu dengan hospital pilihan melalui aplikasi . Caranya adalah dengan muat turun permohonan pada telefon pintar anda!