7 Punca Yang Membuat Gigi Kelihatan Kuning

Jakarta - Pada dasarnya, cara menjaga kesihatan dan kebersihan gigi tidak cukup hanya dengan rajin menyikatnya. Pakar mengatakan, ada makanan, minuman, dan tabiat yang boleh mempengaruhi kesihatan gigi. Contohnya, menjadikan warna kelihatan kuning. Lalu, apakah penyebab gigi menguning dengan cepat? Dan boleh memudarkan warna gigi?

1. Kerap Mengonsumsi Kopi

Bagi anda yang gemar minum kopi atau minuman lain (minuman teh atau tenaga) yang tinggi kafein, anda perlu risau. Ini kerana kafein adalah salah satu penyebab gigi menguning. Macam mana boleh jadi? Pakar mengatakan, minuman yang tinggi kafein dapat mengikis enamel gigi, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan. Contohnya, 2-3 kali sehari atau berterusan.

Selain itu, minuman berkarbonat juga boleh menjadi penyebab gigi menguning. Minuman jenis ini mengandungi asid yang mempunyai kesan yang sama dengan kopi dan teh. Nah, apabila enamel telah terhakis, noda minuman dapat melekat pada dentin (yang sememangnya berwarna kuning). Kesannya, gigi akan kelihatan kuning jika tidak dibersihkan secara berkala.

Menurut pakar, minuman yang mengandungi gula juga boleh menyebabkan masalah di atas. Sebabnya, manis ini dapat menarik perhatian bakteria di mulut, sehingga penghasilan asid lebih tinggi. Perkara yang membuat anda gelisah adalah bahawa ini juga boleh menyebabkan rongga dan masalah lain.

2. Penambah Perisa

Penambah rasa makanan seperti cuka dan sos memang boleh menjadikan rasa makanan lebih sedap. Tetapi, jika anda menggunakannya terlalu banyak dalam memasak, gigi anda akan menjadi kuning. Pakar mengatakan penambah rasa makanan ini boleh menyebabkan perubahan warna pada gigi anda walaupun anda tidak merokok atau minum kopi dan soda.

3. Kesihatan Pergigian yang lemah

Mempunyai kesihatan gigi yang buruk juga boleh menjadi penyebab gigi menguning. Contohnya, tidak menggosok gigi atau melakukan flossing secara berkala. Pakar mengatakan, kebiasaan ini dapat menjadikan gigi lebih biasa dengan noda. Sebabnya, dua perkara di atas sangat diperlukan oleh gigi untuk menyingkirkan sisa makanan atau minuman yang menyebabkan kekuningan gigi.

4. Rempah

Rempah yang banyak digunakan sebagai rempah di dapur memang boleh menjadikan makanan lebih sedap. Namun, beberapa rempah, seperti kunyit, cabai, dan kari boleh menghitamkan gigi. Sebabnya, bahan-bahan ini mudah dilekatkan pada enamel gigi. Oleh itu, jangan lupa memberus gigi setelah memakannya.

5. Merokok

Jangan terkejut jika gigi anda kelihatan kuning ketika anda mempunyai tabiat merokok. Ini kerana kandungan nikotin dan tar dalam tembakau dapat melekat pada enamel gigi, menyebabkan gigi menguning. Tetapi apa yang membuat anda gugup, kesan ini dapat bertahan dalam waktu yang singkat. Pakar mengatakan bahawa perokok berat boleh tumbuh gigi coklat, bahkan hitam setelah bertahun-tahun merokok.

6. Kumur

Walaupun dapat membantu menyingkirkan bakteria yang menyebabkan bau mulut, penggunaan ubat kumur terlalu kerap dapat mengeringkan mulut dan merosakkan email gigi. Macam mana boleh jadi? Jika mulut kering, air liur tidak akan berfungsi dengan optimum untuk membantu melembabkan mulut, melumpuhkan bakteria jahat, mengurangkan keasidan, dan mencegah noda melekat pada email gigi.

7. Berus Terlalu Keras

Anggapannya adalah bahawa semakin sukar anda menggosok gigi, semakin bersih gigi anda kelihatan putih cerah. Sebenarnya, tabiat yang satu ini salah. Pakar mengatakan, menggosok gigi terlalu keras boleh memberi tekanan dan merosakkan lapisan nipis enamel. Selain itu, ini juga dapat mendedahkan lapisan dentin sehingga gigi menjadi kuning.

Mempunyai masalah kesihatan gigi atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai punca gigi menguning? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 4 Cara Berkesan untuk Mengatasi Masalah Gigi
  • Perlu mengetahui bahaya gingivitis pada gigi
  • 4 Cara Menguatkan Gigi