Perhatikan, 5 penyebab gout ini!

, Jakarta - Sakit lutut yang berlaku pada waktu pagi setelah menaiki tangga, mengangkat benda berat, atau berjalan kaki jarak jauh sering disebut oleh masyarakat umum sebagai gout. Ya, sakit lutut sering dikaitkan dengan kadar asid urik yang berlebihan atau nama lain adalah artritis gout. Sebenarnya sering sakit lutut bukan disebabkan oleh gout, terutama bagi orang tua. Data penyelidikan membuktikan bahawa kalsifikasi sendi (osteoartritis) adalah penyebab sakit lutut yang paling biasa. Jadi apa sebenarnya penyebab gout?

Punca Gout

1. Gout, penyebabnya adalah dari penumpukan kristal asid urik pada sendi. Gout lebih kerap menyerang sendi atau tulang yang lebih kecil, seperti jari, pergelangan tangan, dan kaki. Sakit sendi yang disebabkan oleh gout juga akan menyebabkan proses keradangan yang menyebabkan pembengkakan, kehangatan, dan kemerahan pada sendi yang sakit.

2. Asid urik sebahagiannya diekskresikan melalui buah pinggang dalam bentuk air kencing dan sebahagiannya dikeluarkan melalui saluran pencernaan dalam bentuk tinja. Artritis gout adalah keadaan di mana badan tidak dapat mengawal asid urik. Ini menyebabkan asid urik membentuk kristal tajam natrium urat kecil yang berlebihan, menyebabkan penumpukan pada tisu badan. Kesakitan pada sendi berlaku apabila kristal tajam memasuki ruang sendi dan mengganggu lapisan lembut sendi, menyebabkan keradangan atau keradangan pada sendi (artritis).

3. Faktor lain yang menyebabkan gout adalah makanan tinggi purin yang dimakan. Contoh makanan laut termasuk kerang, ikan bilis, ikan tenggiri, dan ketam. Daging merah seperti daging lembu, kambing, dan kerbau. Dan visera haiwan seperti ginjal, hati, dan jantung. Bukan hanya makanan di atas, tetapi pengambilan minuman bergula yang mengandungi gula buatan atau semula jadi dan minuman beralkohol berlebihan boleh menjadi penyebab gout.juga.

4. Bagi orang yang menjalani proses rawatan dengan mengambil jenis ubat tertentu, seperti aspirin, niasin, beta blocker (beta blocker), inhibitor enzim penukar angiotensin (ACE inhibitor), diuretik, cislosporins, dan ubat Kemoterapi juga boleh berisiko tinggi terkena gout. Sementara itu, mereka yang mempunyai penyakit seperti penyakit ginjal kronik, darah tinggi, kolesterol tinggi, obesiti, diabetes, psoriasis, dan sindrom metabolik juga berisiko terkena gout.

5. Berdasarkan penyelidikan, 20 peratus gout dianggap sebagai penyakit keturunan. Oleh itu, jika anda mempunyai keluarga dengan gout, anda juga berisiko terkena gout.

Aplikasi Doktor

Alangkah baiknya jika anda pernah mengalami sakit pada sendi yang telah disebutkan di atas, segera berjumpa doktor sehingga dapat dikesan dan mendapatkan rawatan yang tepat. Sekiranya gejala gout berlaku semasa anda bekerja atau menjalankan aktiviti, sementara anda tidak boleh meninggalkan kerja yang bertimbun, penyelesaian terbaik adalah dengan berbincang dengan doktor anda di .

adalah salah satu aplikasi kesihatan terbaik yang ada di sini untuk memudahkan anda berinteraksi dan membeli ubat melalui aplikasi tersebut. Anda boleh melakukan interaksi kesihatan melalui panggilan video, sembang, atau suara dengan doktor terpilih yang pakar dalam bidangnya bila-bila masa dan di mana sahaja. Bukan itu sahaja, juga memudahkan pengguna yang ingin membeli ubat atau vitamin yang dijamin cepat, selamat, dan selesa. Oleh itu, sebarang masalah kesihatan kini boleh dibincangkan dengan doktor tanpa perlu berjumpa doktor dalam praktiknya dan anda masih boleh menjalankan aktiviti lain. Mari muat turun aplikasinya sekarang di Google Play atau App Store.