Inilah perbezaan antara Lewy Body Dementia dan Alzheimer

, Jakarta - Demensia badan Lewy dan Alzheimer adalah dua gangguan kesihatan yang sangat serupa. Baiklah demensia badan lewy dan Alzheimer boleh menyebabkan kehilangan ingatan yang berlaku pada orang tua.

Selain kehilangan ingatan, kedua penyakit ini juga akan menyebabkan perubahan tingkah laku secara beransur-ansur, kerana penderita mengalami halusinasi visual dan tidak dapat fokus. Apakah perbezaan antara kedua penyakit tersebut?

Baca juga: Ingatan Berkurang Kerana Kurang Tidur, Benarkah?

Lewy Body Dementia vs Alzheimer

Demensia badan Lewy Ia adalah salah satu jenis demensia yang paling biasa. Keadaan ini berlaku apabila terdapat penumpukan protein di sel saraf di bahagian otak yang berfungsi mengatur ingatan atau pemikiran.

Walaupun penyakit Alzheimer adalah penyakit otak yang menyebabkan hilangnya ingatan, perubahan tingkah laku, pertuturan, dan kemahiran berfikir secara beransur-ansur. Keadaan ini berlaku kerana pemendapan protein di otak, sehingga menyekat pengambilan nutrien ke sel-sel di otak. Sama seperti demensia badan lewy , Alzheimer juga dialami oleh orang yang berusia lebih dari 60 tahun.

Pada penghidapnya demensia badan lewy , gejala akan dicirikan oleh:

1. Halusinasi adalah gejala utama demensia badan lewy . Selain halusinasi visual atau gambar, orang yang mempunyai demensia badan lewy Anda juga akan mengalami halusinasi bau, deria sentuhan, dan suara.

2. Mengalami pergerakan badan yang lemah kerana otot kaku. Akibatnya, pergerakan badan menjadi perlahan dan mengalami gegaran.

3. Mempunyai gangguan kognitif atau pemikiran yang lemah. penghidap demensia badan lewy tidak akan dapat fokus pada satu peristiwa, bingung, jatuh secara tiba-tiba, dan kehilangan sedikit ingatan.

4. Mengalami masalah pergerakan mata yang cepat (BRAKE). Bahayanya adalah, ketika penderita mengalami hal ini, mereka akan bergerak mengikuti impian mereka.

5. Gangguan fungsi tubuh yang diatur oleh saraf yang mengatur tekanan darah, produksi peluh, nadi, dan sistem pencernaan. Kerana itu, penghidap akan sering merasa pening, mengalami masalah pencernaan, dan sering jatuh secara tiba-tiba.

Gejala pada Orang dengan Alzheimer

Perkembangan gejala pada orang dengan Alzheimer dibahagikan kepada tiga peringkat. Gejala akan berkembang perlahan selama beberapa tahun mengikut tahap yang dialami. Berikut adalah gejala yang dialami:

Baca juga: Perkara yang Boleh Anda Lakukan untuk Membantu Orang dengan Demensia Lewy Body

Peringkat awal

Pada peringkat ini, penghidap akan kehilangan ingatan secara perlahan. Gejala yang timbul termasuk kesukaran menulis, lupa nama tempat atau objek, lupa peristiwa baru-baru ini, kesukaran menyatukan kata-kata dalam komunikasi, sering mengulang soalan yang sama, menghabiskan lebih banyak waktu untuk tidur, dan mengalami kesukaran dalam membuat keputusan.

Peringkat Pertengahan

Pada tahap ini, penghidap akan memerlukan pertolongan dalam menjalankan aktiviti harian. Gejala boleh merangkumi kegelisahan, melupakan nama ahli keluarga, mula berhalusinasi, menghadapi masalah menyelesaikan masalah, kelihatan sering keliru, perubahan mood yang drastik, dan merasa kecewa atau cemas.

Peringkat akhir

Pada tahap ini, penghidapnya memerlukan pengawasan dan bantuan penuh dari orang lain untuk menjalankan aktiviti harian mereka. Penghidapnya mungkin merasa tertekan dengan dirinya sendiri. Gejala boleh merangkumi kehilangan kemampuan berkomunikasi, kesukaran bergerak tanpa bantuan orang lain, jangkitan kulit, kerap tidur tanpa menyedarinya, halusinasi yang semakin teruk, dan kesukaran menelan makanan.

Baca juga: Adakah benar demensia hanya berlaku pada orang tua?

Untuk mengelakkan penyakit ini, selalu makan makanan yang seimbang, batasi pengambilan alkohol, berhenti merokok, jaga berat badan yang ideal, bersenam secara teratur, dan pastikan tekanan darah anda diperiksa dengan kerap semasa anda berumur 40 tahun. Sekiranya ada yang tidak kena dengan kesihatan anda, bincangkan saja dengan doktor anda di . Perlu membeli ubat tanpa perlu keluar rumah juga dapat dilakukan melalui .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Demensia Lewy Body.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Perbezaan Antara Demensia Alzheimer dan Lewy Body.