Jangan memandang ringan, sebab demam denggi boleh membawa maut

Jakarta - Demam berdarah atau juga dikenali sebagai demam denggi adalah penyakit yang boleh menjadikan suhu badan penghidapnya sangat tinggi. Secara umum, gejalanya adalah sakit kepala, sakit sendi, otot, dan tulang, dan sakit di belakang mata. Penyakit bawaan nyamuk ini tidak boleh diremehkan, kerana boleh membawa maut, anda tahu!

mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan PenyakitBerikut adalah beberapa sebab mengapa demam denggi boleh membawa maut:

1. Gejala Beragam dan "Mengikis" Tubuh

Yang sering dilupakan orang tentang demam denggi ialah penyakit ini merupakan komplikasi demam denggi.demam denggi) bertambah buruk. Gejala denggi yang teruk boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan kelenjar getah bening, muntah disertai dengan darah, pendarahan dari gusi dan hidung, sesak nafas, dan pembengkakan hati yang menyebabkan sakit di sekitar perut.

Baca juga: Inilah perbezaan antara Chikungunya Fever dan Dengue Hemorrhagic Fever (DHF) yang perlu diperhatikan

2. Fasa Kedua Adalah Fasa Kritikal

Secara amnya, jika anda menghidap demam berdarah denggi, anda akan mengalami 3 fasa. Antaranya ialah fasa demam, fasa kritikal, dan fasa penyembuhan. Pada febril fasa, anda akan mengalami demam tinggi hingga 39-41 darjah celcius yang berlangsung selama lebih kurang 3-4 hari. Biasanya, demam ini tidak akan reda dengan menggunakan pengurang demam biasa.

Sekiranya anda mengalami gejala awal seperti fasa demam, segera berjumpa doktor di aplikasi . Sekiranya doktor mengesyaki kemungkinan demam denggi, anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital atau pergi terus ke jabatan kecemasan di hospital terdekat.

Kemudian, fasa kedua adalah fasa kritikal. Selalunya pada fasa ini berlakunya kesalahan penanganan demam denggi. Pada fasa ini, demam akan turun ke suhu normal. Apabila suhu badan menurun, saluran darah bocor dengan kesan menunjukkan tanda-tanda pendarahan pada kulit dan organ lain. Organ lain juga boleh mengalami pendarahan seperti mimisan, atau pendarahan gastrousus. Tompok-tompok merah pada kulit juga muncul pada fasa ini.

Baca juga: Perhatikan, 6 Makanan untuk Menyembuhkan Demam Denggi

Pengendalian dalam fasa kedua ini sangat penting. Kerana demam denggi boleh menyebabkan kematian, jika:

  • Kiraan platelet terlalu rendah . Sekiranya jumlah platelet di bawah normal atau 150,000, badan akan merasa sangat sukar untuk mengusir virus di dalam badan.
  • Serangan sistem imun . Apabila virus denggi menyerang, sistem imun dan setiap organ dalam badan akan terjejas. Itulah sebabnya, banyak bayi dan warga tua mati ketika terkena demam denggi.
  • Kelewatan rawatan mengakibatkan kebocoran plasma . Kebocoran plasma pada fasa kedua ini akan membuat anda tidak kehilangan cecair walaupun anda sudah banyak minum atau mendapat cairan intravena. Ini akan mengubah keadaan demam denggi menjadi sindrom kejutan denggi (DSS). Keadaan ini akan menyebabkan kegagalan organ yang membawa kepada kematian.

3. Fasa Penyembuhan Tidak Bererti Penyembuhan

Fasa kritikal akan berakhir yang ditandai dengan suhu badan yang normal, nadi yang lebih kuat, menghentikan pendarahan, dan peningkatan fungsi badan yang lain. Selain itu, selera makan boleh naik lagi dan bintik-bintik merah akan berkurang. Walau bagaimanapun, diagnosis doktor masih diperlukan untuk menentukan sama ada fasa kritikal sebenarnya telah dilalui.

Baca juga: Berhati-hati dengan denggi yang dapat dikesan melalui air liur

Itulah beberapa sebab mengapa demam denggi boleh membawa maut dan tidak boleh dipandang rendah. Selain demam denggi, juga penting untuk tidak memandang rendah gejala atau keluhan kesihatan yang anda alami. Sekiranya perlu, lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala, sehingga anda dapat mengetahui apakah ada penyakit yang sedang berkembang di dalam badan.

Rujukan:
WHO. Diakses pada tahun 2020. Denggi dan Denggi yang teruk.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Denggi.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Demam Denggi.