Mitos atau Fakta bahawa Alkohol Oplosan Boleh Menyebabkan Pankreatitis Akut

Jakarta - Pankreas adalah salah satu organ terpenting dalam sistem pencernaan anda. Oleh itu, anda harus menjaga kesihatan pankreas, agar kesihatan anda juga terjaga. Selain menghindari makanan yang mengandungi lemak tinggi, mengelakkan pengambilan alkohol membuat anda tidak terkena penyakit pankreas, salah satunya adalah pankreatitis akut.

Alkohol Oplosan Ternyata Menyebabkan Pankreatitis Akut

Pankreatitis akut adalah salah satu penyakit pankreas yang paling biasa dialami oleh seseorang yang suka mengambil alkohol. Tidak dapat dinafikan, akhir-akhir ini masih banyak orang yang gemar mengambil minuman beralkohol, salah satunya adalah minuman keras. Sebenarnya, bahaya yang ditimbulkan oleh pengambilan minuman keras bootleg banyak untuk kesihatan.

Minuman Oplosan mengandungi banyak kandungan berbahaya di dalamnya. Salah satunya ialah metanol. Gabungan metanol dengan sebatian berbahaya lain sebenarnya boleh mengancam keselamatan seseorang. Metanol dapat dioksidakan oleh badan menjadi formaldehid, kemudian formalin dapat berubah menjadi asid formik. Kandungan asid formik ini memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Baca juga: Minuman Bungkusan Yang Boleh Memberi Kesan Negatif

Pankreatitis akut adalah keradangan pankreas dan berlangsung dalam jangka masa yang agak singkat. Walaupun berlangsung agak lama, keradangan yang disebabkan oleh pankreatitis akut dapat menyebabkan kerosakan serius pada pankreas jika tidak segera dirawat.

Seseorang yang mengalami pankreatitis akut mengalami beberapa gejala seperti sakit teruk di perut dan berlangsung selama beberapa hari. Secara amnya, rasa sakit yang dirasakan akan bertambah teruk apabila penghidapnya memakan makanan.

Di samping itu, keadaan loya dan muntah juga dirasakan oleh orang-orang dengan pankreatitis akut, demam, nadi cepat dan pembengkakan perut.

Rawatan Pankreatitis Akut akibat Oplosan Alkohol

Dalam pertolongan cemas, lavage gastrik biasanya akan dilakukan sekiranya keadaannya masih sangat awal dan baru sahaja berlaku. Sekiranya sudah lama berlaku, rawatan lain akan dilakukan.

Memberi antibiotik dan memberi terapi cecair menggunakan tiub IV untuk menggantikan elektrolit seperti kalium dan kalsium dalam badan. Di samping itu, orang dengan pankreatitis akut disarankan untuk makan makanan ringan terlebih dahulu. Makanan yang terlalu keras menjadikan pankreas bekerja lebih keras.

Biasanya, orang dengan pankreatitis akut yang disebabkan oleh ketagihan alkohol atau alkohol akan menerima beberapa rawatan seperti pemulihan, kaunseling atau ubat untuk menghentikan ketagihan pengambilan alkohol.

Baca juga: Ais dari Air Mentah atau Rebus: Apa Perbezaannya?

Bahaya Oplosan Alkohol untuk Kesihatan

Selain mengalami pankreatitis akut, terdapat beberapa kesan berbahaya pada tubuh semasa anda mengambil minuman keras, seperti:

1. Keracunan alkohol

Keadaan ini adalah keadaan yang paling biasa apabila seseorang mengambil alkohol berlebihan. Keracunan alkohol mempengaruhi kerja sistem pernafasan, degupan jantung dan kerja saraf di dalam badan. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keracunan alkohol boleh mengakibatkan kematian.

2. Kanser

Penyakit ini boleh timbul kerana kebiasaan meminum minuman beralkohol atau minuman keras. Menurut Jurgen Rehm dari University of Toronto, minum alkohol boleh meningkatkan risiko barah. Alkohol dalam badan boleh diubah menjadi asetaldehid yang merupakan karsinogen penyebab kanser.

3. Penyakit Kardiovaskular

Mengonsumsi alkohol dan alkohol berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan pembekuan darah di dalam badan. Ini mencetuskan penyakit kardiovaskular. Sebenarnya, alkohol boleh meningkatkan risiko seseorang mati akibat serangan jantung.

4. Pengecutan Otak

Lama kelamaan, otak manusia akan menyusut. Tetapi jika anda mengambil alkohol secara berlebihan, otak anda akan mengecut lebih cepat. Ini akan membuatkan anda kehilangan ingatan jika tidak ditangani dengan segera.

Anda harus mengelakkan pengambilan alkohol dan minum banyak air. Terdapat banyak faedah untuk kesihatan anda dengan mendapatkan air secukupnya. Ayuh, gunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kesan buruk alkohol bootleg. Muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Ketagihan Media Sosial atau Alkohol, Mana Yang Lebih Berbahaya?