7 Gangguan Psikologi Yang Boleh Muncul Semasa Pertumbuhan

, Jakarta - Selama tempoh pertumbuhan mereka, kanak-kanak dan remaja akan mengalami perubahan, baik secara fizikal dan emosi. Tetapi dari semua perubahan ini, bagaimana ibu bapa dapat mengetahui perubahan mana yang normal dan yang mengganggu?

Malah, menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Di sini untuk Membantu , penyakit mental sangat kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Penyakit mental boleh mempengaruhi prestasi anak-anak di sekolah dan bagaimana mereka menjalin hubungan dengan kanak-kanak dan orang dewasa yang lain. Baca lebih lanjut mengenai gangguan psikologi semasa mereka di sini!

Gangguan Psikologi pada Kanak-kanak dan Remaja

Penyakit mental jika tidak dirawat lebih awal boleh mengganggu perkembangan normal anak, sehingga boleh mempengaruhi dia sepanjang hayatnya. Berikut adalah beberapa penyakit mental yang sering berlaku kepada kanak-kanak dan remaja:

Baca juga: 5 Gangguan Mental Yang Sering Dialami Millennials

  1. Gangguan kebimbangan

Gangguan ini adalah jenis penyakit yang paling biasa yang menyerang kanak-kanak dan remaja. Kira-kira 6 peratus kanak-kanak mengalami gangguan kecemasan pada satu ketika. Gangguan kegelisahan boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi sangat takut dengan perkara atau situasi sehingga mengganggu kehidupan seharian.

  1. Gangguan Perhatian-Kekurangan / Hiperaktif (ADHD)

Mempengaruhi hampir di bawah 5 kanak-kanak pada satu-satu masa. ADHD menyukarkan kanak-kanak untuk memusatkan perhatian mereka. Seorang kanak-kanak dengan ADHD juga lebih impulsif dan lebih sukar untuk tenang berbanding kanak-kanak lain.

Jenis gangguan ini boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi sangat agresif dan merosakkan orang lain, haiwan peliharaan, atau perkara di sekitarnya. Mereka juga kelihatan seperti tidak mementingkan peraturan penting tetapi asas, seperti kerap ponteng sekolah atau lari dari rumah.

  1. Kemurungan

Ia menyusahkan mood yang berlaku paling kerap semasa remaja. Kira-kira 3.5 peratus orang muda mengalami kemurungan yang boleh mempengaruhi sikap dan emosi kanak-kanak atau remaja. Gangguan ini dapat membuat kanak-kanak merasa sangat sedih atau kecewa untuk jangka waktu tertentu.

  1. Gangguan bipolar

Gangguan bipolar biasanya bermula semasa remaja. Gangguan bipolar boleh menyebabkan mood orang muda berubah-ubah antara mood yang sangat tinggi, yang disebut mania dan mood yang sangat rendah yang disebut depresi.

  1. Gangguan Makan

Ia jarang berlaku pada anak kecil, tetapi risikonya meningkat seiring bertambahnya usia. Anoreksia mempengaruhi sehingga 1 peratus kanak-kanak lelaki dan perempuan berumur 15–24 tahun, dan bulimia mempengaruhi hingga 3 persen.

Baca juga: Romantik Juga Memerlukan Psikologi

Gangguan makan melibatkan imej badan yang terdistorsi bersama dengan tingkah laku berbahaya yang serius untuk mengatur makanan dan berat badan, menjadikannya sukar untuk menyuburkan diri dengan betul.

  1. Skizofrenia

Gangguan ini muncul antara usia 15 hingga 25 tahun. Skizofrenia menyukarkan orang berfikir dan bercakap secara teratur. Ia juga boleh menyebabkan orang kehilangan hubungan dengan kenyataan.

  1. Bunuh diri

Selalunya berlaku bersama penyakit jiwa. Bunuh diri adalah penyebab kematian kedua terbesar di kalangan kanak-kanak berumur 15 hingga 24 tahun di seluruh dunia.

Bagaimana kesihatan mental boleh mempengaruhi pertumbuhan yang perlahan? Terdapat beberapa situasi yang meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami gangguan psikologi, iaitu mempunyai riwayat keluarga dengan penyakit mental, berada di persekitaran baru, dan mengalami atau mengalami trauma termasuk penderaan.

Sekiranya ibu bapa memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai perkara ini, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor pasangan boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:
Di sini untuk membantu. Diakses 2019. Penyakit Mental pada Kanak-kanak dan Remaja.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses 2019. Kesihatan mental remaja.