Kedudukan Tidur Mempengaruhi Hubungan Pasangan Berkahwin

, Jakarta - Ketika tidur tanpa menyedarinya, akal bawah sedar sering mengambil alih. Oleh itu, bahasa badan yang kita gunakan dengan pasangan kita ketika tidur siang boleh menjadi cara yang tepat untuk mengukur apa yang berlaku dalam hubungan. Ini dikatakan oleh Patti Wood, pakar dan pengarang bahasa badan Isyarat Kejayaan, Panduan Membaca Bahasa Tubuh .

Untuk mengetahui dengan lebih jelas, berikut adalah kedudukan dan makna tidur yang menjelaskan bagaimana kualiti hubungan anda dengan pasangan anda.

  • Kedudukan Sudu

Jika tidak dikenali sebagai sudu itu Menurut ahli psikologi hubungan Corrine Sweet, posisi tidur ini menunjukkan bahawa satu pasangan dominan dalam melindungi pasangan yang lain. Walaupun kelihatan romantis dan manis, kedudukan ini menurut Corrine menggambarkan hubungan sepihak. Di mana satu orang terus "memberi", sementara yang lain hanya "menerima". Hubungan yang ideal harus bersifat timbal balik, memberi dan menerima.

Baca juga: 5 Perkara Yang Baik Untuk Pasangan Berkelahi

  • Sudu Longgar

Atau sudu yang longgar , menggambarkan hubungan yang hampir hambar. Di mana satu pasangan tidur menghadap punggung pasangan yang lain, tetapi tidak terpaku bersama, itulah sebabnya ia dipanggil sudu yang longgar . Secara amnya, pasangan baru cenderung mempunyai hubungan fizikal yang paling banyak di tempat tidur, tetapi setelah hubungan itu berlangsung lama, semangat untuk berkongsi tilam hilang. Kedudukan tidur ini menggambarkan bahawa masih ada keinginan, tetapi tidak sedalam mana cinta dan keinginan masih bersemangat.

  • Sudu Mengejar

Atau yang dikejar adalah kedudukan seperti sudu, tetapi pasangan diposisikan jauh dari badan ketika pasangan lain memeluk erat dari belakang. Ini boleh bermaksud dua perkara. Orang yang dikejar ingin dikejar atau ingin menguji seberapa dalam perasaan pasangannya terhadapnya.

Kemudian, makna lain adalah bahawa orang yang dikejar atau dijauhkan adalah mencari ruang untuk dirinya sendiri. Kebuntuan hubungan tidak boleh diperpanjang, segera cari jalan lain agar hubungan tetap akrab, kerana ada kasih sayang dan keinginan bersama seperti sebelumnya.

  • Gunting

Kedudukan tidur gunting adalah ketika pasangan tidur saling berhadapan, lalu memeluk erat. Kedudukan yang sangat intim ini jarang berlaku dalam hubungan perkahwinan yang lama.

Baca juga: Nampaknya, Hubungan intim dapat Membakar Kalori Tubuh

Walaupun itu bermaksud saling memerlukan dan percintaan, tetapi sebenarnya terlalu bergantung antara satu sama lain juga dapat saling melemahkan. Lebih baik jika hubungan itu tetap ideal dan saling mengukuhkan, dan tidak membawa kepada pergantungan monopoli. Anda lihat, apabila perpisahan yang tidak diingini berlaku, kemungkinan saling menyakiti atau menyakiti diri sendiri adalah lebih besar.

    • Balik antara satu sama lain

Tidur antara satu sama lain tidak selalu buruk, sebenarnya ini adalah tanda bahawa anda bukan sahaja berhubung secara fizikal, tetapi juga emosi. Kedudukan tidur ini juga menunjukkan kebebasan terhadap hubungan dan keyakinan diri yang tinggi.

  • Kembali ke belakang tetapi menyentuh

Posisi ini juga dianggap menandakan hubungan yang berkualiti, dan bahkan cenderung mempunyai hubungan emosi yang kuat daripada hanya berpaling satu sama lain tanpa sentuhan.

Baca juga: 4 Cara untuk Berjuang dengan Sihat dengan Pasangan Anda

  • Peluk Kaki

Di atas semua kedudukan, kaki merangkul satu sama lain adalah kedudukan yang sangat berkualiti dalam hubungan. Sekiranya anda dan pasangan anda telah melepasi tahap ini, ini bermakna bahawa anda berhubung bukan sahaja secara fizikal dan emosi tetapi lebih dari itu, anda adalah rakan sejiwa yang saling memerlukan dan saling melengkapi. Ini seperti, jika pasangan anda adalah ayat, anda adalah titik yang menyelesaikan apa yang dia katakan.

Sekiranya anda ingin mengetahui kedudukan tidur yang baik untuk kesihatan dan psikologi perkahwinan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .