Bukan barah, ini adalah 4 penyebab ketulan payudara yang lain

, Jakarta - Menemukan benjolan di payudara boleh membuat wanita panik. Sebabnya ialah ketulan di dalam badan boleh menjadi tanda barah payudara. Tetapi sebenarnya, tidak semua benjolan payudara adalah barah. Terdapat beberapa keadaan perubatan lain yang boleh menyebabkan gejala ini. Ayuh, ketahui apa yang menyebabkan benjolan payudara selain barah di sini supaya anda dapat melakukan rawatan yang betul.

Berita baiknya, hasil kajian menunjukkan bahawa 80 peratus kes benjolan payudara bukan barah. Namun, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan keadaan ini. Berikut adalah beberapa keadaan bukan barah yang dicirikan oleh benjolan payudara:

1. Sista Payudara

Benjolan yang muncul di payudara boleh menjadi sista payudara. Biasanya, keadaan perubatan ini paling kerap dijumpai pada wanita berusia antara 35-50 tahun. Kista payudara adalah kantung berisi cecair di tisu payudara yang menyebabkan benjolan terasa lembut.

Benjolan akibat sista boleh terjadi pada satu atau kedua payudara dan berukuran berbeza. Tetapi, ketika penghidap mengalami kitaran haid, ukuran kista dapat membesar dengan cepat kerana bertindak balas terhadap hormon.

Kista payudara biasanya tidak memerlukan rawatan khas, seperti pembedahan. Keadaan ini dapat diatasi dengan prosedur aspirasi jarum halus untuk mengalirkan cecair. Sekiranya benjolan benar-benar terjadi kerana sista, maka benjolan itu akan mengecut dengan sendirinya setelah menyedut cecair.

2. Payudara Fibrocystic

Payudara fibrocystic adalah perubahan yang berlaku pada payudara kerana hormon yang tidak stabil semasa kitaran haid. Perubahan ini boleh menyebabkan benjolan pada payudara yang terasa sakit. Selain itu, puting juga akan lebih sensitif. Walau bagaimanapun, payudara fibrocystic bukanlah penyakit.

Biasanya gejala dalam bentuk ketulan payudara akan muncul semasa pra-haid dan bertambah baik ketika kitaran haid berlangsung atau berakhir. Tetapi, anda harus segera berjumpa doktor sekiranya benjolan itu masih ada setelah haid selesai.

3. Fibroadenoma

Fibroadenoma adalah salah satu jenis tumor jinak yang paling biasa pada wanita berusia 20-30 tahun. Tumor ini boleh menyebabkan benjolan padat kerana pembentukan kelenjar atau lobus penghasil susu yang berlebihan dan tisu di sekitar payudara. Ciri-ciri ketulan fibroadenoma adalah bulat, berketul, tidak menyakitkan, dan mudah bergeser ketika disentuh. Penyebab sebenar fibroadenoma tidak diketahui, tetapi dianggap disebabkan oleh pengaruh hormon kesuburan.

Baca juga: Cara mendiagnosis fibroadenoma, penyebab kemunculan ketulan payudara

4. Jangkitan Payudara

Benjolan payudara juga sering dialami oleh wanita hamil. Biasanya keadaan ini disebabkan oleh jangkitan payudara atau juga dikenali sebagai mastitis. Benjolan akibat jangkitan biasanya menyakitkan.

Jangkitan payudara boleh berlaku kerana bakteria dari permukaan kulit ibu atau dari mulut bayi memasuki saluran susu melalui puting susu. Selain itu, saluran susu tertutup juga boleh menjadi penyebab jangkitan payudara yang lain. Ini berlaku apabila ibu telah berhenti menyusu, walaupun susu di payudara belum habis. Akibatnya, susu akan kembali masuk ke saluran, sehingga memicu jangkitan dan menyebabkan ketulan.

Mastitis boleh membuat ibu menjadi terseksa ketika menyusu kerana payudara terasa, seperti terbakar. Walau bagaimanapun, ibu masih boleh menyusukan anak mereka. Bincangkan keadaan ini dengan doktor anda, biasanya doktor akan memberi anda antibiotik dan ubat penahan sakit untuk merawat mastitis yang anda alami.

Baca juga: 7 Petua Mengatasi Punca Mastitis Ibu Menyusui Buli

Juga Kenali Benjolan Kanser Payudara

Benjolan di payudara sering menjadi tanda barah payudara. Kanser berlaku apabila terdapat pertumbuhan sel-sel abnormal di payudara. Sel barah ini kemudian tumbuh lebih cepat daripada sel normal dan menyebabkan ketulan. Berikut adalah gejala benjolan payudara akibat barah:

  • Perubahan bentuk dan saiz payudara

  • Puting ditarik ke bahagian dalam

  • Kadang kala puting juga boleh mengeluarkan cecair yang mengandungi darah

  • Tompok-tompok merah muncul di sekitar puting yang kelihatan seperti eksim

  • Terdapat penebalan kulit di beberapa kawasan payudara.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda menemui benjolan payudara untuk mengetahui punca sebenar. Anda juga boleh mengemukakan soalan mengenai perubahan pada payudara anda dengan menggunakan aplikasi tersebut . Masa lalu Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.