Tidak hanya di kepala, kelemumur juga dapat muncul di kening

Jakarta - Penampilan kelemumur pasti membuatkan anda kurang yakin. Tidak hairanlah, kerana ini menjadikan kepala anda kelihatan kurang bersih. Namun, tidak hanya pada kulit kepala, kotoran ini juga dapat muncul di alis. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti keadaan kulit yang cenderung kering atau disebabkan oleh dermatitis seborrheic.

Apple A. Bodemer, MD, pakar dermatologi dari Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam Universiti Wisconsin mengatakan bahawa kulat Malassezia adalah kulat yang menyebabkan penyakit kulit ini. Kulat ini kemudian mendapat pengambilan nutrien dari kelenjar minyak. Keadaan ini menyebabkan reaksi alergi atau kerengsaan seperti keradangan diikuti dengan penampilan sisik.

Mengenai Dermatitis Seborrheic

Dermatitis seborrheic adalah gangguan kesihatan yang biasanya menyerang kulit kepala atau bahagian badan yang cenderung berminyak, seperti dahi, ketiak, punggung, pangkal paha, dan juga alis. Penyakit ini akan menyebabkan sisik, kelemumur, dan kemerahan pada kulit yang mengalaminya.

Walaupun tidak termasuk dalam kategori penyakit berjangkit, tetapi penampilan dermatitis pada kening atau bahagian badan yang lain pasti akan mengurangkan keyakinan diri. Gangguan kesihatan ini biasa terjadi pada semua orang, dari bayi, kanak-kanak, remaja, orang dewasa, dan orang tua. Walaupun begitu, risikonya akan lebih tinggi pada orang yang mempunyai daya tahan badan yang rendah.

Tanda atau gejala dermatitis seborrheic adalah penampilan gatal diikuti dengan sensasi terbakar. Kemudian, kulit akan menjadi merah dan kelemumur mula kelihatan. Di kawasan lain yang mengalaminya, sisik putih atau kuning akan muncul, seperti di dada, wajah, telinga, atau ketiak.

Selain daripada kulat, risiko seseorang mengalami dermatitis seborrheic akan lebih tinggi pada orang yang mengalami gangguan jantung, gangguan neurologi, HIV atau penyakit yang menyebabkan kekebalan yang lemah, tekanan.

Rawatan Dermatitis Seborrheic

Rawatan dermatitis seborrheic pada kening adalah sama seperti jika penyakit ini berlaku di kepala, iaitu dengan menggunakan ubat seperti ketoconazole, zink , atau selenium sulfida. Cara mengaplikasikannya pada kening dan urut. Biarkan selama tiga hingga lima minit sebelum membilasnya. Pada dasarnya, rawatan kelemumur pada kening adalah untuk menghalang pertumbuhan kulat di tempat itu.

Walau bagaimanapun, jika dermatitis yang berlaku pada alis cukup tebal, anda harus terlebih dahulu menggunakan minyak kelapa ke kawasan tersebut sebelum menggosoknya dengan syampu. Anda juga boleh mencampurkan bahan semula jadi, seperti minyak daun teh. Walaupun begitu, perhatikan penggunaannya kerana minyak ini boleh mencetuskan reaksi alergi.

Dermatitis seborrheic umumnya kronik, jadi rawatan jangka panjang diperlukan. Walaupun begitu, sekiranya tidak ada perubahan setelah melakukan terapi, anda harus berjumpa doktor.

Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu mengenal pasti gejala dermatitis seborrheic seawal mungkin. Sekiranya anda mengalami kelemumur pada kening atau bahagian badan lain selain kepala, anda harus terlebih dahulu bertanya kepada doktor anda. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan anda berinteraksi dengan pakar dermatologi. Anda juga boleh membeli ubat dalam aplikasi ini. Ayuh, muat turun permohonan di telefon anda sekarang!

Baca juga:

  • 4 Khasiat Minyak Kelapa untuk Rambut
  • Kelemumur atau Dermatitis Seborrheic? Ketahui Perbezaannya
  • Ekzema, Penyakit Kulit Kronik yang Mengganggu Penampilan