Jangan santai, ini adalah kaedah yang betul untuk menjaga organ pembiakan wanita

Setiap wanita mesti menjaga kesihatan organ pembiakannya untuk menjaga kesuburan dan mengelakkan penyakit berbahaya. Sebenarnya, tidak sukar untuk merawat organ pembiakan wanita kerana vagina mempunyai hak istimewa untuk membersihkan diri secara semula jadi. "

, Jakarta - Menjaga kesihatan organ pembiakan sangat penting bagi wanita, terutama ketika mereka memutuskan untuk berkahwin dan mempunyai anak. Selama ini, tidak sedikit wanita yang kekurangan maklumat berkaitan dengan cara menjaga organ pembiakan mereka dengan betul. Sebenarnya, banyak yang dimakan oleh iklan produk feminin yang mendakwa membersihkan dan mencium bau faraj.

Sebenarnya, ramuan yang terdapat dalam produk feminin tidak semestinya mesra dan selamat untuk kawasan faraj. Sekiranya tidak dilakukan dengan betul, ini boleh mencetuskan masalah kesihatan pembiakan, seperti haid lewat, mempengaruhi kesuburan, hingga penyakit kronik yang lain.

Baca juga: Perhatikan Tanda-Tanda Masalah dalam Pembiakan

Cara menjaga organ pembiakan wanita

Di dalam vagina terdapat beberapa bakteria yang hidup secara semula jadi di dalamnya. Apabila vagina dijaga dengan baik, bilangan bakteria ini akan tetap seimbang dan membantu menjaga kebersihan vagina. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara merawat organ pembiakan wanita berikut:

1. Basuh dengan air suam

Mencuci vagina dengan air suam secara berkala dapat membunuh bakteria jahat di dalamnya. Selepas mencuci, pastikan anda mengeringkan vagina anda dengan tuala bersih.

2. Elakkan menggunakan produk feminin

Tahukah anda bahawa vagina sebenarnya boleh membersihkan diri secara semula jadi? Ini adalah salah satu ciri organ pembiakan wanita. Jadi, anda tidak perlu bersusah payah menggunakan produk feminin dan hanya mencucinya dengan air. Penggunaan produk feminin sebenarnya boleh mengganggu keseimbangan semula jadi organisma.

3. Pilih Seluar Dalam Kapas

Kami mengesyorkan memilih seluar dalam yang diperbuat daripada 100 peratus kapas. Elakkan menggunakan nilon, asetat, atau serat buatan manusia yang lain. Bahan-bahan ini sebenarnya mudah merengsakan vagina dan memerangkap peluh di kawasan selangkangan, yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Semasa mencuci seluar dalam, pastikan juga anda menggunakan detergen lembut dan tidak terlalu banyak. Selain itu, anda juga harus kerap menukar pakaian dalam anda sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Baca juga: 6 Gangguan Sistem Reproduktif Yang Umum Mempengaruhi Wanita

4. Mengubah pembalut secara berkala

Semasa haid, anda mesti menukar alas anda dengan kerap. Tuala wanita yang jarang diganti boleh menjadikan bakteria jahat membiak di dalam vagina. Dalam kes yang serius, malah boleh menyebabkan sindrom kejutan toksik. Oleh itu, pastikan anda menukar pad anda sekurang-kurangnya setiap dua jam.

5. Terapkan Gaya Hidup Sihat

Percaya atau tidak, gaya hidup yang tidak sihat dapat menjadikan pertumbuhan semula jadi bakteria di dalam vagina tidak terkawal. Sekiranya tidak diperiksa, ini boleh menyebabkan jangkitan bakteria atau kulat. Oleh itu, pastikan anda mengekalkan berat badan yang ideal, makan makanan sihat, bersenam secara teratur dan cukup tidur.

Baca juga: Ini 4 Bentuk Ujian Kesuburan pada Wanita

6. Pemeriksaan Rutin

Lihat pakar sakit puan untuk pemeriksaan biasa. Pemeriksaan rutin sangat penting dilakukan untuk mencegah jangkitan HPV terhadap risiko barah serviks. Sekiranya anda merancang untuk berjumpa doktor, jadi lebih mudah dan praktikal untuk membuat temu janji ke hospital terlebih dahulu melalui permohonan . Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Vulvar.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Dari Pubes ke Lubes: 8 Cara Menjaga Vagina Anda Bahagia.