Sering Mengalami Tekanan, Cuba Dengarkan Muzik

, Jakarta - Mendengarkan muzik adalah aktiviti yang disukai oleh hampir semua orang. Selain menjadi hobi, mendengar muzik juga sering dipilih oleh banyak orang sebagai kaedah untuk meningkatkan mood dan menghilangkan tekanan. Ya, sebenarnya faedah muzik untuk menghilangkan tekanan tidak diragukan lagi. Pada hari-hari yang terasa berat dan melelahkan, mendengar muzik sangat hebat untuk menyelamatkan anda mood buruk. Mendengarkan muzik juga dapat menenangkan fikiran, jadi anda dapat mengelakkan tekanan.

Namun, pernahkah anda berfikir, mengapa muzik boleh memberi kesan yang menenangkan pada minda yang sibuk? Ayuh, ketahui faedah muzik untuk menghilangkan tekanan di sini.

Baca juga: Faedah Mendengarkan Muzik Semasa Bersukan

Kesan Negatif Tekanan pada Badan

Tekanan biasanya disebabkan oleh perasaan tertekan oleh tekanan dari luar dan dalam diri seseorang yang telah bertahan cukup lama. Apabila tekanan melanda, tubuh akan membacanya sebagai serangan atau ancaman. Untuk melindungi diri, tubuh akan bertindak balas dengan menghasilkan pelbagai hormon tekanan, seperti adrenalin, kortisol, dan norepinefrin.

Peningkatan hormon stres dalam badan akan memberi kesan kepada tubuh dalam bentuk peningkatan kadar denyutan jantung, pernafasan lebih cepat, ketegangan otot, peningkatan tekanan darah, kegelisahan, sukar tidur, dan kesukaran berfikir dengan jelas. Apabila anda bernafas lebih cepat atau hiperventilasi, anda berisiko mengalami serangan panik.

Menurut saintis dari University of Missouri, mendengar muzik dapat bertambah baik mood orang yang mendengarnya. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Psikologi Positif ia mendedahkan bahawa mood tahap tekanan yang bertambah baik dan berkurang mula dilihat setelah 2 minggu mendengar muzik secara berkala.

Baca juga: Tekanan Boleh Mencetuskan Stomatitis

Kelebihan Mendengarkan Muzik untuk Meringankan Tekanan

Jadi, muzik yang anda dengar pada asalnya adalah getaran gelombang bunyi. Gelombang suara kemudian memasuki telinga tengah, di mana terletaknya gendang telinga, dan kemudian ke depan ke telinga dalam. Di kawasan telinga dalam, gelombang bunyi ditangkap oleh sel rambut di koklea untuk ditukar menjadi isyarat elektrik. Barulah isyarat suara dihantar ke otak melalui gentian saraf telinga.

Di otak, isyarat elektrik ini menyebar ke beberapa bahagian otak secara serentak. Pertama, isyarat elektrik mengalir ke bahagian temporal otak, yang berfungsi untuk menukar isyarat ini menjadi lagu yang anda dengar, faham bahasa, dan atur emosi. Isyarat elektrik juga mengalir ke hipotalamus otak, di mana hormon dihasilkan yang mengawal tekanan darah, degupan jantung, dan suhu badan. Apabila bertindak balas terhadap isyarat elektrik ini, hipotalamus segera berfungsi untuk meningkat mood dopamin gembira sambil menurunkan hormon kortisol. Inilah sebabnya mengapa semua jenis gejala tekanan secara beransur-ansur dapat mereda semasa anda mendengar muzik.

Perlu diingat, dopamin dilepaskan oleh tubuh ketika anda mendengar muzik kerana ada bahagian otak temporal yang membantu anda memahami bahasa dan menyimpulkan makna lirik lagu yang mengandungi makna yang baik dalam muzik. Apabila anda memahami lirik dan mesej dalam lagu yang anda dengarkan, itu juga meningkatkan perasaan bahagia.

Selanjutnya, isyarat elektrik ini juga memasuki kawasan otak yang disebut cerebellum. Cerebellum bertanggungjawab untuk menyelaraskan bahagian badan. Itulah sebabnya apabila anda mendengar muzik kegemaran anda, anda secara tidak sedar akan menghentak, mengetuk jari, atau menari lagi. Bahagian otak lain yang disebut amigdala berfungsi untuk membantu mengatur emosi dan membantu membangkitkan kenangan gembira terhadap lagu tersebut.

Pada masa yang sama, bahagian otak sementara masih berfungsi untuk menyimpan kenangan baru. Tujuannya ialah apabila anda kemudian mendengarkan lagu yang sama, lagu itu secara automatik akan mengaitkannya dengan memori yang menyenangkan.

Begitulah cara muzik berfungsi untuk menghilangkan tekanan yang ternyata melibatkan begitu banyak bahagian otak yang bekerjasama dalam satu masa.

Baca juga: Kerap Menonton Konsert Muzik Boleh Menyihatkan Jiwa

Sekiranya anda merasa tertekan, jangan simpan dalam hati. Anda boleh membincangkan masalah yang anda hadapi dengan pakar psikiatri untuk membantu mengurangkan tekanan anda, anda tahu. Hubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor dan bercakap melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:

Psych Central (Diakses pada 2019). Kekuatan Muzik Untuk Mengurangkan Tekanan
Verywell (Diakses pada tahun 2019). Fikirkan 7 Cara Menggunakan Muzik untuk Menghilangkan Tekanan

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found