Khasiat Asid Amino Penting untuk Wanita Hamil

"Agar kehamilan yang sihat dan janin di rahim dapat tumbuh dengan optimum, wanita hamil perlu memenuhi pengambilan nutrisi yang diperlukan. Salah satu yang paling penting adalah asid amino penting. Manfaat asid amino penting dapat diperoleh dari sumber semula jadi, seperti makanan kaya protein. "

Jakarta - Ada banyak nutrien yang diperlukan tubuh untuk tetap sihat, terutama ketika hamil. Salah satu yang sering diabaikan adalah asid amino. Manfaat asid amino cukup banyak, termasuk menyokong fungsi organ dan pelbagai sistem dalam badan.

Asid amino adalah sebatian organik yang bergabung untuk membentuk protein. Terdapat tiga jenis, iaitu asid amino penting, tidak penting dan asid bersyarat. Namun, apa yang akan dibincangkan kali ini adalah asid amino penting, yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri.

Baca juga: Bahaya Pengumpulan Phenylalanine pada Wanita Hamil

Adakah Manfaat Asid Amino Penting untuk Wanita Hamil?

Secara amnya, apabila diperoleh dari sumber semula jadi, faedah asid amino penting untuk wanita hamil adalah sangat penting, iaitu:

  • Membantu memperbaiki tisu badan.
  • Mengekalkan keseimbangan cecair badan.
  • Membentuk hormon, termasuk insulin dan tiroid.
  • Membantu melancarkan proses pertumbuhan dalam badan.
  • Membantu mengekalkan keadaan asid-asas badan.
  • Membentuk enzim, neurotransmitter, dan sistem imun.

Namun, bagi wanita hamil, sudah tentu ada peraturan untuk tidak mengambil makanan, minuman, dan juga makanan tambahan tertentu. Sebabnya, selalu ada risiko yang menyertai wanita hamil yang mengambil makanan atau minuman tertentu.

Makanan tambahan asid amino, sama ada secara tunggal atau bersama, mempunyai risiko kesan sampingan yang berkaitan dengan mood, daya tahan, kemurungan, dan pelbagai keadaan kesihatan yang lain. Ini perlu dipertimbangkan.

Lebih-lebih lagi, tidak semua suplemen asid amino selamat untuk dimakan oleh ibu hamil. Beberapa jenis makanan tambahan asid amino yang perlu diperhatikan atau dielakkan adalah tirosin, fenilalanin dan triptofan. Oleh itu, ibu hamil mungkin dinasihatkan untuk tidak mengambil makanan tambahan asid amino, dan juga untuk ibu yang menyusui.

Ibu juga boleh meminta pakar obstetrik mendapatkan maklumat yang lebih lengkap dan tepat. Jangan hanya bertanya, gunakan aplikasinya untuk berbincang secara langsung dengan doktor dan membeli ubat dan makanan tambahan yang disyorkan oleh doktor dengan mudah.

Baca juga: Penting, Ini adalah 5 Sumber Makanan Asid Amino yang penting

Kerana anda tidak boleh mengambil makanan tambahan, untuk memenuhi pengambilan asid amino penting dalam tubuh semasa mengandung, ibu harus mendapatkannya secara semula jadi dari sumber haiwan dan sayur-sayuran.

Beberapa makanan yang mengandungi asam amino penting adalah tahu, tempe, oncom, dan kacang, ayam, daging sapi, kambing, telur, ikan, udang, cumi-cumi, kerang, dan pelbagai makanan laut lain. Namun, elakkan jika ibu mempunyai alergi terhadap salah satu sumber protein ini, ya!

Keselamatan Makanan Asid Amino Semasa Kehamilan

Keperluan protein akan meningkat semasa kehamilan, tetapi keperluan ini harus dipenuhi jika ibu mengikuti diet yang sihat sesuai dengan nasihat doktor. Jadi, ibu tidak memerlukan makanan tambahan asid amino untuk memenuhi pengambilannya untuk diri sendiri dan bayi.

Baca juga: Kaunseling Genetik untuk Mencegah Fenilketonuria semasa Kehamilan, Adakah Berkesan?

Walaupun asid amino terdapat dalam makanan yang mengandung protein, jumlah yang terdapat dalam makanan tambahan jauh lebih besar daripada yang terdapat dalam makanan sumber protein semula jadi.

Oleh itu, pengambilan zat yang berlebihan mempunyai kesan yang mungkin berlaku pada tubuh, baik yang disengajakan dan yang tidak disengajakan. Ibu perlu ingat bahawa makanan tambahan belum diuji keselamatannya terhadap wanita hamil, terutamanya jika keperluannya didapati melebihi keperluan harian.

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Adakah Asid Amino Selamat Semasa Kehamilan?
Medline Plus. Diakses pada tahun 2021. Asid Amino.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. Apakah Asid Amino?