Sebab Lelaki Mengalami Hemokromatosis Lebih kerap

, Jakarta - Zat besi adalah salah satu mineral yang mempunyai peranan penting dalam tubuh. Namun, perannya berfungsi dengan optimum ketika kadar zat besi dalam tubuh berada dalam batas normal. Zat besi yang berlebihan dalam badan menyebabkan penumpukan pada beberapa organ yang mencetuskan masalah kesihatan yang lain. Keadaan ini dikenali sebagai hemochromatosis.

Baca juga: Hemokromatosis boleh menyebabkan kegelapan pada kulit

Nampaknya, lelaki terdedah kepada hemokromatosis dan boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Namun, secara umum, kelainan gen atau mutasi yang diturunkan oleh ibu bapa adalah salah satu penyebab lelaki terdedah kepada hemochromatosis.

Faktor genetik menyebabkan lelaki mengalami hemochromatosis

Zat besi memainkan peranan penting dalam menghasilkan hemoglobin. Hemoglobin mempunyai fungsi untuk mengikat oksigen dalam darah sehingga dapat diangkut ke seluruh badan. Fungsinya akan berjalan dengan baik apabila tahap zat besi dalam badan berada dalam had normal.

Zat besi diperoleh oleh badan melalui makanan yang dimakan. Orang dengan hemokromatosis akan menyerap zat besi dalam badan secara berlebihan. Akan tetapi, zat besi yang berlebihan tidak dapat dikeluarkan dari tubuh, menyebabkan penumpukan di beberapa organ tubuh, seperti hati, pankreas, sendi, ke jantung. Pengumpulan zat besi dapat menyebabkan masalah kesihatan di tempat pengumpulan zat besi dan menyebabkan komplikasi berbahaya.

Pada wanita, zat besi yang berlebihan dikeluarkan sepanjang haid setiap bulan. Ini menyebabkan lelaki lebih mudah terkena hemokromatosis. Lancarkan Klinik Mayo , hemochromatosis juga berlaku kerana sejarah keluarga. Ibu bapa yang mengalami hemochromatosis kemungkinan akan menyampaikan perkara yang sama kepada anak-anak mereka.

Baca juga: Hemokromatosis Boleh Mempengaruhi Kesihatan Jantung

Mutasi gen yang diwarisi melalui faktor genetik adalah penyebab hemochromatosis yang biasa dialami oleh lelaki. Gangguan ini berlaku pada gen yang mengatur penyerapan zat besi di dalam badan. Selain itu, kegagalan buah pinggang kronik juga merupakan salah satu penyebab lelaki terdedah kepada hemochromatosis.

Sebaliknya, cara untuk memastikannya adalah dengan segera pergi ke hospital terdekat untuk mengetahui punca yang anda alami. Sebelum pergi ke hospital, buat temu janji dengan doktor melalui aplikasi untuk pemeriksaan mudah.

Ketahui Gejala Hemokromatosis

Melancarkan dari Klinik Cleveland , hemochromatosis tidak menunjukkan simptom awal. Pada lelaki, simptom hemochromatosis umumnya dilihat antara usia 30-50 tahun. Gejala hemokromatosis yang dapat dilihat ialah penghidapnya mudah merasa letih dan cenderung mengalami kesakitan di jari.

Selain itu, gejala hemochromatosis lain adalah sakit perut, mengalami keguguran rambut di beberapa bahagian badan, perubahan warna kulit menjadi kelabu, penurunan berat badan secara tiba-tiba, kekeliruan, dan jantung berdebar.

Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, pengumpulan zat besi di beberapa organ badan menyebabkan komplikasi yang agak berbahaya bagi kesihatan. Penumpukan zat besi di jantung boleh menyebabkan kegagalan jantung. Sekiranya ia berlaku di pankreas, ia dapat meningkatkan risiko diabetes. Manakala zat besi yang berlebihan pada organ pembiakan meningkatkan risiko mati pucuk pada lelaki.

Baca juga: Inilah Corak Pemakanan yang Sihat untuk Penghidap Hemokromatosis

Tidak ada salahnya melakukan gaya hidup sihat dengan membatasi pengambilan makanan yang mengandungi zat besi tinggi, terutama bagi anda yang mempunyai sejarah hemokromatosis orang tua. Mengelakkan pengambilan alkohol juga merupakan salah satu pencegahan hemochromatosis yang paling berkesan.

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Hemokromatosis
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Hemokromatosis