Petua Bersedia untuk Melahirkan Anak Kembar

, Jakarta - Setiap ibu bapa mesti gembira menyambut kelahiran bayi kesayangan mereka. Lebih-lebih lagi, apa yang bakal dilahirkan oleh ibu nanti adalah kembar, kebahagiaan nampaknya berlipat ganda. Namun, kerana kelahiran anak kembar dianggap lebih rumit daripada kelahiran satu anak, ibu diharapkan dapat mempersiapkan kelahiran anak kembar dengan lebih teliti.

Perbezaan Antara Kembar dan Satu Bayi

Sebelum mempersiapkan kelahiran anak kembar, adalah idea yang baik bagi ibu untuk mengetahui perbezaan antara melahirkan anak kembar dan satu bayi:

  • tarikh akhir Kelahiran anak kembar sebenarnya sama dengan kelahiran satu bayi. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan mengesyorkan bersalin secara induksi persalinan atau pembedahan Caesarean pada kehamilan 38-39 minggu.
  • Bayi kembar berisiko lebih besar untuk dilahirkan lebih awal daripada kelahiran satu bayi. Oleh itu, doktor boleh memberikan suntikan kortikosteroid kembar untuk mempercepat perkembangan paru-paru mereka.
  • Kaedah kelahiran bayi kembar yang lebih mungkin adalah bahagian caesar. Dalam kebanyakan kes kelahiran berganda, bayi pertama masih boleh dilahirkan secara normal sekiranya kepala bayi tergendala. Namun, untuk melahirkan bayi kedua biasanya lebih sukar dan terdedah kepada komplikasi, jadi pembedahan Caesarean akhirnya diperlukan.

Persiapan Melahirkan Anak Kembar

Setelah mengetahui proses melahirkan anak kembar dan risikonya, berikut adalah beberapa perkara yang dapat disiapkan oleh ibu agar kelahiran anak kembar dapat berjalan dengan lancar:

  1. Bincangkan Kaedah Penyampaian

Walaupun kaedah kelahiran bayi kembar yang paling disyorkan adalah pembedahan caesar, tetapi ibu dapat berbincang dengan pakar obstetrik mengenai kemungkinan ibu dapat melahirkan anak kembar secara normal. Walau bagaimanapun, ibu perlu bersiap sedia sekiranya sesuatu yang tidak dijangka berlaku semasa proses kelahiran, doktor akan memutuskan untuk membuang bayi dengan pembedahan.

  1. Ikuti Kelas Antenatal

Kelas antenatal sangat penting bagi ibu yang akan melahirkan secara normal, terutama bagi ibu yang mempunyai anak kembar. Kelahiran anak kembar dianggap lebih sukar daripada seorang anak. Jadi, menghadiri kelas antenatal sangat penting agar ibu dapat belajar teknik pernafasan yang betul dan cara mendorong, yang akan sangat berguna untuk kelahiran anak kembar kemudian.

  1. Persediaan Mental

Selain persiapan fizikal, ibu juga perlu membuat persediaan mental dalam menyambut kelahiran anak kembar. Elakkan perasaan takut, cemas, dan stres, yang boleh memberi kesan buruk kepada keadaan janin. Tetapi, tetap positif, banyak berdoa dan meminta sokongan daripada suami dan keluarga anda, sehingga kelahiran ibu dapat berjalan dengan lancar. Selain bersiap untuk melahirkan anak, ibu juga perlu mempersiapkan diri untuk menjaga dua anak sekaligus. Merawat anak kembar menimbulkan cabaran yang lebih besar daripada merawat satu bayi. Oleh itu, bincangkan dengan suami anda mengenai rancangan untuk menguruskan si Kembar nanti.

  1. Sediakan Barang Lebih awal

Oleh kerana kelahiran anak kembar boleh lebih awal daripada kelahiran anak tunggal, jadi persiapkan perkara yang ibu perlukan pada minggu ke-37 kehamilan. Barang-barang yang perlu disiapkan oleh ibu termasuk: pakaian yang selesa untuk melahirkan, pakaian dalam, minyak urut, ikatan rambut atau klip, peralatan mandian, dan buku atau majalah yang dapat membuat ibu tenang semasa menunggu kelahiran.

  1. Sediakan Peralatan Bayi

Jangan lupa menyediakan pelbagai peralatan bayi, masing-masing sebanyak dua keping, mulai dari pakaian, tempat tidur, peralatan mandian, peralatan makan, dan lain-lain.

Ibu juga perlu tahu bahawa ukuran kembar biasanya lebih kecil daripada ukuran bayi tunggal. Ini bermaksud, ibu perlu menyediakan lampin yang lebih kecil daripada biasa. Semoga petua di atas dapat membantu para ibu bersiap sedia untuk kelahiran anak kembar tersebut. Baca juga: Perkara yang lucu ialah mempunyai anak kembar, perhatikan ini ketika hamil). Jangan teragak-agak untuk membincangkan masalah kesihatan yang dialami oleh wanita hamil kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ibu boleh meminta nasihat kesihatan dan cadangan ubat dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.