4 Khasiat tembikai pahit untuk mencegah barah

, Jakarta - Rasa pahit tidak asing di lidah. Tidak hairanlah bahawa tidak sedikit orang yang enggan memilih tembikai sebagai makanan kegemaran mereka. Tetapi jangan salah, tembikai pahit mempunyai manfaat kesihatan yang hebat.

Sekiranya dimakan secara berkala, tembikai pahit dapat memberikan manfaat kesihatan, terutama bagi mereka yang menghidap diabetes. Labu pahit dapat diproses menjadi makanan enak yang dapat dimakan sebagai menu sarapan, makan siang, atau makan malam. Ayuh, ketahui 4 kebaikan tembikai pahit untuk mencegah barah, untuk kesihatan berikut:

  1. Tidak ramai yang tahu bahawa tembikai pahit mempunyai keupayaan untuk menurunkan gula darah. Bahan dalam tembikai pahit mempunyai persamaan dengan fungsi insulin sehingga baik bagi orang yang menderita diabetes. Dalam melon pahit mengandungi sekurang-kurangnya tiga bahan aktif dengan sifat anti-diabetes, dan sebatian seperti insulin yang dikenali sebagai poli. Labu pahit juga diketahui mengandungi lektin yang mengurangkan kepekatan glukosa darah dan menekan selera makan.

  2. Pare juga mengandungi protein yang mempunyai kemampuan memecah glukosa dan mengubahnya menjadi tenaga. Ini akan membantu menurunkan kadar gula dalam darah.

  3. Pare juga bermanfaat untuk melawan sel barah. Penyelidikan di Jepun menunjukkan dan membuktikan bahawa tembikai pahit mempunyai zat antikanker aktif yang disebut lechichin. Jadi pengambilan tembikai pahit juga bermanfaat bagi anda untuk mencegah barah.

  4. Walaupun mempunyai tekstur yang berbeza dari ubi jalar, tembikai mempunyai kandungan yang serupa seperti kaya serat, vitamin C, karotena, dan kalium. Kandungan serat dalam tembikai pahit baik untuk menjaga kesihatan pencernaan. Kandungan karoteIa dapat meningkatkan aktiviti dan kesihatan mata, seperti karotenoid dalam wortel.

Nah, sekarang anda tidak mempunyai alasan untuk menolak tembikai pahit. Jangan takut dengan rasa pahit, sebelum memproses anda boleh menghilangkan rasa pahit terlebih dahulu. Cara anda merendam labu pahit dengan air berkali-kali, atau mencucinya dengan air masin, dengan cara ini rasa pahit dalam tembikai dapat dikurangkan dan hilang seketika.

Sekiranya anda ingin membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor, jangan ragu untuk menggunakan aplikasi tersebut . Anda boleh menggunakan ciri Sembang, Panggilan Video, dan Panggilan suara untuk bercakap terus dengan doktor. Muat turun permohonan di App Store dan Google Play.