Hati-hati dengan Bahaya, Elakkan Kesalahan dalam Menggunakan Carseats pada Bayi

, Jakarta - Beli kerusi kereta untuk bayi dapat mempermudah dan menjadikan perjalanan dengan anak kecil anda lebih selamat. Gunakan kerusi kereta dapat membantu kanak-kanak duduk dengan lebih selesa semasa berada di dalam kereta. Walaupun sangat membantu, salah satu alat ini boleh menjadi sangat berbahaya, anda tahu. Oleh itu, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam membeli dan memilih kerusi kereta untuk kanak-kanak.

Setelah memilih jenis tempat duduk kereta yang betul, anda juga mesti tahu cara menggunakan tempat duduk khas ini. Ini bertujuan untuk menjaga keselamatan dan keselamatan anak semasa perjalanan. Sekiranya digunakan dan dipasangkan dengan betul, kerusi kereta Ini dikatakan dapat mengurangkan risiko bahaya sekiranya terdapat gangguan atau kemalangan dalam perjalanan. Memasang tempat duduk kereta mesti dilakukan dengan berhati-hati dan mengikut peraturan yang betul.

Baca juga: Petua Memilih Tempat Duduk Kereta untuk Bayi yang Lebih Selamat

Elakkan Kesalahan Memasang Tempat Letak Kereta

Selain bertujuan menjaga keselamatan anak-anak selama perjalanan, memasang tempat duduk kereta tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya. Daripada menjadikannya selamat, kesalahan dalam memasang alat ini sebenarnya boleh membahayakan malah menyebabkan si kecil jatuh atau terjepit. Terdapat beberapa kesalahan memasang kerusi kereta yang harus dielakkan, iaitu:

  • Kedudukan yang Salah

Ramai ibu bapa membuat kedudukan yang salah untuk tempat duduk kereta anak mereka. Tempat duduk khas ini tidak boleh diletakkan di tempat duduk depan kereta, tetapi di bahagian belakang. Meletakkan anak di tempat duduk depan kereta boleh membahayakan, terutamanya sekiranya berlaku kemalangan. Apabila kereta mempunyai kesan, beg udara akan keluar untuk melindungi pemandu. Namun, ini ternyata berbahaya bagi si Kecil. Beg udara yang mengembung dan mengeluarkan boleh memberi tekanan pada anak yang duduk di tempat duduk depan dan menyebabkan kecederaan serius.

  • Pasang di Tengah

Elakkan memasang tempat duduk kereta di sebelah tingkap atau pintu kereta. Sekiranya berlaku perlanggaran atau kemalangan, risiko kecederaan diri meningkat. Kedudukan terbaik untuk memasang tempat duduk kereta adalah di bahagian tengah tempat duduk belakang. Dengan begitu, risiko kesan langsung pada Little One akan lebih kecil daripada ketika tempat duduk kereta dipasang di sisi pintu kereta.

Baca juga: Ibu Perlu Tahu, Tahap Pertumbuhan Kanak-kanak dari Duduk hingga Berjalan

  • Ikatan Kurang Ketat

kerusi kereta dilengkapi dengan tali pengikat atau tali keselamatan. Semasa memasang kerusi ini, pastikan tali pinggang keledar diikat supaya kedudukan tempat duduk tetap stabil dan tidak membuat si kecil bergerak ke depan. Ia juga berguna untuk mengelakkan kanak-kanak melambung atau membongkok sekiranya berlaku kemalangan.

  • Menambah Pangkalan

Sebilangan ibu mungkin tidak tahu, menambah alas atau lapisan, seperti bantal atau kain kerusi kereta ternyata berbahaya. Sebabnya, penambahan itu boleh menjadikan keselamatan atau tali pinggang di tempat duduk bayi tidak ketat. Sekiranya itu berlaku, fungsi tempat duduk kereta dapat terganggu dan tahap keselamatannya rendah.

  • Mengikat Terlalu Tinggi

Umumnya, tempat duduk kereta telah dirancang sebaik mungkin mengikut keperluan si kecil anda. Maksudnya, tidak digalakkan mengikat tali tempat duduk kereta terlalu tinggi atau melebihi lubang yang sudah ada di tempat duduk bayi. Mengikat kerusi terlalu tinggi boleh membahayakan dan menyebabkan anak itu terbuang kerusi kereta .

Baca juga: Fahami 5 Etika Mengunjungi Bayi Baru Lahir

Di samping memastikan penggunaan kerusi kereta betul, pastikan juga anak dalam keadaan sihat sebelum melakukan perjalanan. Sekiranya anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua menjaga kesihatan anak dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!