Bahaya Wanita Hamil Yang Mengalami Fraktur Pelvis

, Jakarta - Ada banyak hal yang harus diperhatikan oleh wanita hamil dalam menjaga kesihatan dan kehamilannya, termasuk menghindari beberapa pantang larang. Bermula dari pantang makan makanan yang mempunyai tahap kematangan rendah hingga melakukan aktiviti berat untuk jangka masa yang panjang.

Terdapat beberapa impak yang dapat dirasakan oleh wanita hamil ketika melakukan aktiviti yang terlalu berat, mulai dari kelahiran bayi pramatang, keseleo atau yang paling parah adalah patah tulang pinggul.

Baca juga: Pernah mengalami patah tulang pinggul, bolehkah anda melahirkan secara normal?

Sudah tentu keadaan ini berbahaya bagi wanita hamil. Fraktur pinggul adalah patah tulang yang berlaku di bahagian atas tulang paha. Sudah tentu keadaan seseorang yang mengalami patah tulang akan ditentukan oleh tahap keparahan penyebab patah tulang pinggul. Keadaan ini adalah penyakit yang cukup serius dan memberi kesan kepada kehidupan seseorang pada masa akan datang, terutama bagi wanita hamil.

Umumnya keadaan berlaku pada kanak-kanak yang masih aktif pada orang yang memasuki usia tua. Fraktur pinggul berlaku akibat kesan keras pada pelvis. Selain kesan yang agak keras, patah tulang pinggul boleh berlaku kerana keadaan tulang seseorang yang rapuh.

Lalu apa bahaya bagi wanita hamil?

Bagi wanita hamil yang mengalami patah tulang pelvis sebelum hamil, keadaan ini menyukarkan ibu untuk melahirkan secara normal. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan ibu tidak dapat melahirkan secara normal, termasuk masalah dengan pinggul atau pelvis, wanita hamil mengalami kontraksi, dan masalah dengan janin yang mereka bawa.

Sekiranya kelahiran normal tidak dapat dilakukan, ibu boleh memilih untuk melahirkan secara caesar untuk menjaga kesihatan ibu dan bayinya.

Sementara itu, bagi wanita hamil yang mengalami patah tulang pinggul semasa hamil, akan lebih berbahaya bagi keadaan wanita hamil dan janin di dalam kandungan. Sudah tentu, terdapat banyak kesan yang dirasakan oleh wanita hamil ketika wanita hamil mengalami patah tulang pelvis semasa hamil.

Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari keadaan kesihatan tulang yang tidak optimum hingga kegiatan yang cukup berat atau jatuh. Pelvis adalah bahagian penting dalam badan anda. Pada bahagian ini, saraf utama, organ pembiakan, pundi kencing dan usus terletak berdekatan. Tidak ada salahnya untuk segera berbincang dengan doktor anda mengenai keadaan ini.

Mengekalkan Tulang Sihat dan Pencegahan Fraktur Pinggul

Lebih baik menjaga kesihatan tulang semasa kehamilan ibu. Wanita hamil mendapat kalsium dari makanan atau makanan tambahan yang mereka ambil. Namun, apabila kalsium ibu tidak dapat memenuhi keperluan bayi dalam kandungan, bayi mengambil kalsium dari badan ibu. Inilah yang menyebabkan kesihatan tulang pada wanita hamil merosot.

Lakukan ini agar kesihatan tulang ibu terjaga dan ibu hamil dapat mengelakkan keadaan patah pinggul:

1. Memenuhi Keperluan Kalsium

Wanita hamil dan menyusui memerlukan 1200-1300 mg kalsium sehari. Perbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi kalsium tinggi seperti susu, yogurt, keju, sayuran hijau, badam, dan ikan.

2. Terapkan Gaya Hidup Sihat

Semasa mengandung jangan lupa melakukan gaya hidup sihat. Salah satunya dengan mengelakkan pendedahan kepada asap rokok dan pengambilan alkohol. Asap rokok dan alkohol boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan janin dan tulang ibu.

Jangan lupa untuk selalu melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala bagi ibu dan janin di dalam kandungan. Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai kesihatan ibu semasa mengandung. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: Corak Tidur yang Salah Meningkatkan Risiko Pecah Pinggul