Pengumpulan Cecair di Paru-Paru Boleh Menyebabkan Pleural Effusion

Jakarta - Pengumpulan cairan di paru-paru perlu diperhatikan kerana boleh menyebabkan efusi pleura. Cecair yang dihasilkan oleh membran yang memisahkan paru-paru dari dinding dada dalam (pleura) berfungsi untuk memudahkan pergerakan paru-paru ketika bernafas. Walau bagaimanapun, pengeluaran cecair yang berlebihan akan terkumpul di paru-paru dan menyebabkan gejala.

Mengapa efusi pleura berlaku?

Punca efusi pleura terbahagi kepada dua, iaitu transudat dan eksudat. Efusi pleura transudate disebabkan oleh peningkatan tekanan pada saluran darah sehingga cairan meresap ke lapisan pleura. Sementara itu, efusi pleura eksudat disebabkan oleh keradangan, kecederaan pada paru-paru, tumor, dan penyumbatan saluran darah atau saluran limfa.

Faktor-faktor yang membuat seseorang mudah terkena efusi pleura adalah sejarah tekanan darah tinggi (darah tinggi), tabiat merokok, minum minuman beralkohol dan terdedah kepada debu asbes. Masalah kesihatan seperti jangkitan paru-paru, kegagalan jantung kongestif, sirosis hati, embolisme paru, penyakit ginjal, lupus, dan penyakit autoimun lain dapat meningkatkan risiko efusi pleura.

Apakah Gejala dan Diagnosis Pleural Effusion?

Gejala efusi pleura biasanya dirasakan ketika penumpukan cairan parah dan terjadi keradangan. Beberapa gejala yang perlu diperhatikan adalah sakit dada ketika bernafas, batuk kering, demam, sesak nafas, dan kesukaran bernafas ketika berbaring. Sekiranya anda mengalami gejala ini, segera hubungi doktor untuk mengetahui diagnosis penyakit ini.

Diagnosis efusi pleura bermula dengan mengkaji sejarah dan pemeriksaan fizikal dengan mengetuk dada. Pemeriksaan susulan (seperti sinar-X dada, ultrasound, dan Imbasan CT ) diperlukan sekiranya doktor mengesyaki sakit dada kerana penumpukan cecair.

Bagaimana Pleural Effusion dirawat?

Rawatan efusi pleura dilakukan untuk merawat keadaan pencetus. Contohnya, efusi pleura yang disebabkan oleh radang paru-paru dirawat dengan antibiotik, dan efusi pleura yang disebabkan oleh barah dirawat dengan radioterapi dan kemoterapi. Sekiranya terdapat terlalu banyak cecair yang terkumpul di paru-paru, doktor akan menggunakan beberapa prosedur untuk membuang cecair yang terkumpul, termasuk:

  • Prosedur tusukan pleura untuk mengumpulkan dan menganalisis sampel cecair pleura.

  • Pemasangan hos plastik khas ( tiub dada ) ke rongga pleura melalui pembedahan torakotomi.

  • Memasukkan kateter ke ruang pleura. Tindakan ini dilakukan sekiranya efusi pleura berlaku secara berterusan.

  • Suntikan bahan yang menjengkelkan ke ruang pleura (pleurodesis) untuk menutup rongga pleura. Tindakan ini adalah untuk mengelakkan efusi pleura berulang.

  • Pembuangan tisu yang tidak sihat atau meradang. Contohnya, melalui pembedahan thoracoscopic (tanpa membuka rongga dada) atau torakotomi (dengan membuka rongga dada). Tindakan ini dilakukan sekiranya kesan kerosakan pada efusi pleura telah merebak ke tisu badan yang lain.

Perubahan gaya hidup diperlukan untuk membantu proses penyembuhan efusi pleura, termasuk menghindari penyalahgunaan alkohol dan dadah. Pastikan anda mengetahui tentang kesan sampingan ubat yang anda minum, serta cara mencegah dan menguruskan kemungkinan kesan sampingan.

Itulah fakta mengenai efusi pleura yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai tanda dan gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan mendapatkan rawatan yang tepat. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui ciri Hubungi Doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • 5 Cara Mengekalkan Kapasiti Paru
  • Bukan Hanya Paru-paru, Tuberkulosis Juga Menyerang Organ-organ Tubuh Lain
  • Pneumonia, Radang paru-paru yang tidak disedari