Masalah dengan vulva boleh menjadi gejala jangkitan kelamin

, Jakarta - Vulva adalah istilah untuk kawasan di luar alat kelamin wanita. Lipatan kulit luar disebut labia majora dan lipatan dalaman disebut labia minora. Terdapat banyak masalah yang boleh berlaku di kawasan ini dengan gejala yang paling biasa ditunjukkan seperti sakit, sensasi terbakar, benjolan, bengkak, hingga gatal.

Terdapat sejumlah gangguan yang boleh mempengaruhi vulva. Jangkitan (seperti jangkitan yis) dan jangkitan kelamin (STI), seperti herpes genital, boleh menyebabkan tanda dan gejala di kawasan alat kelamin luaran wanita ini. Sekiranya anda mengalami masalah di kawasan ini, ada baiknya segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi yang tidak diingini.

Baca juga: 4 Fakta mengenai Vulva yang Harus difahami oleh Wanita

Gejala Vulva Semasa Mengalami Jangkitan Seksual

Penyakit menular seksual (PMS) atau jangkitan kelamin (STI) boleh mempunyai pelbagai tanda dan gejala, atau bahkan tanpa gejala. Itulah sebabnya mereka mungkin tidak disedari sehingga komplikasi berlaku atau pasangan didiagnosis. Tanda dan gejala yang mungkin menunjukkan STI dialami bukan hanya di kawasan vulva, tetapi di banyak kawasan. Gejala-gejala ini, misalnya:

 • Luka atau benjolan pada vulva, di mulut, atau kawasan rektum.
 • Buang air kecil yang terasa pedih atau panas.
 • Pelepasan yang tidak biasa atau berbau pelik.
 • Pendarahan faraj yang tidak biasa.
 • Sakit semasa hubungan seks.
 • Kelenjar getah bening yang menyakitkan, bengkak, terutamanya di pangkal paha tetapi kadang-kadang lebih luas.
 • Sakit perut yang lebih rendah.
 • Demam.
 • Ruam pada batang, tangan atau kaki.

Tanda dan gejala mungkin muncul beberapa hari selepas pendedahan, atau mungkin bertahun-tahun sebelum seseorang mengalami masalah yang ketara, bergantung kepada penyebabnya.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda sudah aktif secara seksual dan beberapa gejala berlaku. Sekiranya anda masih tidak terlalu yakin, anda boleh terlebih dahulu berbincang dengan doktor di . Anda boleh memberitahu gejala yang anda alami dan doktor di mungkin mempunyai penyelesaian yang tepat untuk mengatasi keadaan kesihatan anda.

Baca juga: Lakukan Biopsi untuk Mengesan Kanser Vulvar

Punca dan Faktor Risiko Jangkitan Menular Seksual

Penyakit Menular Seksual (STD) atau Jangkitan Menular Seksual (STI) yang kemudian menyebabkan vulva mengalami gejala boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti:

 • Bakteria (gonorea, sifilis, atau klamidia).
 • Parasit (trichomoniasis).
 • Virus (papillomavirus manusia, herpes genital, atau HIV).

Kegiatan seksual memainkan peranan besar dalam menyebarkan pelbagai jenis jangkitan, walaupun jangkitan boleh berlaku tanpa hubungan seksual. Contohnya termasuk virus hepatitis A, B dan C, shigella, dan Giardia usus.

Baca juga: 3 Penyakit Menular Seksual Yang Mudah Terhadap Wanita

Sesiapa yang aktif secara seksual juga berisiko tinggi untuk penyakit kelamin (PMS) atau jangkitan kelamin (STI). Faktor yang boleh meningkatkan risiko termasuk:

 • Seks Tanpa Kondom. Penembusan vagina atau dubur oleh pasangan yang dijangkiti yang tidak memakai kondom lateks secara signifikan meningkatkan risiko dijangkiti STI. Penggunaan kondom yang tidak sesuai atau tidak konsisten juga boleh meningkatkan risiko. Seks oral tanpa kondom juga cukup berisiko.
 • Seks dengan Pelbagai Rakan Kongsi. Semakin banyak orang yang anda berhubungan seksual, semakin besar risiko anda dijangkiti penyakit ini.
 • Mempunyai sejarah STI. Mempunyai satu STI memudahkan STI lain bertahan dan berulang.
 • Mengalami Keganasan Seksual. Sesiapa yang terpaksa melakukan hubungan seksual atau melakukan aktiviti seksual boleh menangkap penyakit ini. Oleh itu, mereka harus berjumpa doktor secepat mungkin untuk mendapatkan pemeriksaan, rawatan, dan sokongan emosi.
 • Alkohol dan Dadah. Penyalahgunaan bahan boleh mempengaruhi kesedaran dan membuat anda lebih bersedia untuk mengambil bahagian dalam tingkah laku seksual yang berisiko.
Rujukan:
American College of Obstetricians and Gynecologists. Diakses pada tahun 2021. Gangguan Vulva: Penyebab Umum Kesakitan Vulvar, Pembakaran, dan Gatal.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Menular Seksual (STD).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Menular Seksual (STD).