Jenis Sukan Musim Sejuk untuk Cuba Percutian

, Jakarta - Walaupun tidak ada musim dingin di Indonesia, tidak ada salahnya Anda mencuba pelbagai jenis sukan musim sejuk ini. Hitung senaman alternatif semasa bercuti. Dr Sandra Wheatley, seorang pakar psikologi kesihatan, mengatakan bahawa berhenti bersantai pada hari cuti sebenarnya akan menekan motivasi dan membuat anda terbiasa dengan latihan yang tidak.

Sebaliknya, senaman secara konsisten walaupun anda sedang bercuti akan menjadi semacam penggalak mood membuat anda mencuba alternatif dan nuansa latihan yang berbeza. Ayuh, mari kita lihat di sini sukan musim sejuk yang diperlukan cuba bercuti.

  1. Luncur Ais

Mungkin kesan pertama yang anda dapat ketika mendengar luncur ais adalah permainan biasa. Manakala sukan musim sejuk merangkumi latihan membakar lemak dengan faedah yang lebih khusus seperti latihan untuk keseimbangan badan yang lebih baik, membina otot kaki, bersenam dan menghilangkan tekanan.

  1. Berski

Ada rancangan untuk menghabiskan percutian ke Eropah atau di kawasan ketinggian salji? Jangan lepaskan peluang untuk mencuba sukan bermain ski iya. Ternyata sukan musim sejuk ini tergolong dalam kategori latihan kardiovaskular, ia dapat membakar kalori, menurunkan berat badan, melatih kerja jantung dan paru-paru serta menguatkan otot-otot bahagian bawah badan. Wah, seronok juga berguna? (Baca juga Sukan yang menyeronokkan untuk dilakukan dengan rakan)

  1. Mendaki Ais

Bagi anda peminat sukan mengepam adrenalin, pendakian ais yang paling sesuai untuk anda. Tetapi, pastikan sebelum melakukannya anda sudah biasa melakukan aktiviti memanjat tebing, mendaki gunung dan sukan lain yang mencabar kesediaan fizikal dan mental yang sukar.

  1. Berbasikal Ski

Sekiranya anda biasanya mengayuh masuk trek rata atau di hutan dengan pemandangan pokok dan gundukan berlumpur, ski berbasikal akan membuatkan anda merasakan sensasi berbasikal dengan ketebalan salji. Sudah tentu, basikal yang digunakan adalah basikal khas dengan roda seperti slaid yang lebih mesra di atas ais.

  1. Menyelam Ais

Menyelam di Raja Ampat mungkin tidak asing bagi anda, tetapi adakah anda pernah mencuba sukan musim sejuk seperti ini menyelam ais ? Menyelam di bawah lautan ais ketika makhluk laut sedang berhibernasi apakah keseronokannya? Ternyata pencahayaan di kedalaman lautan ketika berada pada titik terendahnya berbeza ketika berada pada suhu normal. Kesunyian dan keheningan di bawah ais juga menjadi sensasi dan cabaran bagi peminat sukan pengembara .

Melakukan senaman walaupun matahari tidak bersinar seperti biasa memberi kesan positif, seperti:

  • Meningkatkan imuniti badan bukan sahaja penyesuaian badan dengan pembezaan sukan yang berbeza tetapi juga suhu yang drastik.
  • Meningkatkan metabolisme badan tidak membiasakan badan tersangkut Dalam satu jenis senaman dapat meningkatkan metabolisme tubuh yang memberi kesan pada kesihatan dan berat badan yang ideal.

Ada soalan mengenai berat badan yang ideal dan masalah kesihatan yang lain? Boleh dibincangkan secara langsung dengan doktor di . Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

  • Sihat pada masa yang sama seronok melakukan sukan pada musim sejuk anda bukan sahaja menjadi sihat tetapi juga seronok . Bermain di salji, menikmati pemandangan luaran Apabila separuh bumi ditutup dengan salji, ia pasti menjadi pengalaman menyegarkan bagi mata yang melihat bangunan tinggi setiap hari.
  • Uji kebolehan anda apabila anda tidak mengehadkan kemampuan fizikal anda, anda akan terkejut apabila menyedari bahawa fizikal anda boleh menjadi lebih kuat daripada yang anda fikirkan selama ini.
  • Supaya anda tidak bosan dan bosan melakukan senaman yang sama. Apabila anda selalu melakukan senaman yang sama, akan ada rasa jenuh dan dapat melonggarkan semangat untuk bersenam. Melakukan sukan musim sejuk boleh menjadi variasi ketepatan latihan monoton anda.