Kenali Gejala Glaukoma, Penyakit Saraf Mata yang Boleh Menyebabkan Buta

, Jakarta - Ada berbagai macam keluhan mata, mulai dari ringan, seperti mata merah atau mata yang letih, hingga yang serius yang harus diperhatikan, seperti glaukoma. Glaukoma adalah sejenis gangguan penglihatan yang dicirikan oleh kerosakan pada sistem saraf mata yang biasanya disebabkan oleh tekanan di dalam mata. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, glaukoma boleh menyebabkan kebutaan kekal.

Glaukoma bahkan disebut-sebut sebagai penyebab kebutaan kedua yang paling biasa selepas katarak. Itulah sebabnya anda perlu mengetahui simptom glaukoma supaya anda dapat segera merawat penyakit mata ini sebelum ia menjadi lebih teruk.

Hubungi dengan Glaukoma

Glaukoma adalah keadaan di mana sistem saliran cecair mata terganggu. Pada dasarnya, mata manusia mempunyai sistem saliran yang berfungsi untuk mengalirkan cecair humor berair ke saluran darah. Humor berair Ini adalah cairan semula jadi yang berfungsi untuk menjaga bentuk mata, membekalkan nutrien, dan membersihkan kotoran di mata. Apabila sistem saliran terganggu, ia boleh menyebabkan bendalir humor berair membina dan meningkatkan tekanan pada bola mata. Keadaan ini menyebabkan kerosakan pada saraf optik.

Saraf optik yang terganggu akan menyebabkan penglihatan anda juga terganggu. Itulah sebabnya seseorang yang menghidap glaukoma biasanya akan mengalami gejala seperti gangguan penglihatan, sakit mata, dan sakit kepala.

Berdasarkan gangguan yang berlaku pada sistem saliran mata, glaukoma dapat dibahagikan kepada dua jenis:

 • Glaukoma sudut terbuka. Ini adalah jenis glaukoma yang paling biasa. Dalam glaukoma sudut terbuka, cecair mengalir humor berair hanya sebahagiannya tersumbat kerana jejaring trabecular menghadapi masalah. Jaringan trabecular adalah organ yang terletak di saluran saliran humor berair .
 • Glaukoma penutupan sudut. Manakala pada glaukoma penutupan sudut, saluran saliran bendalir humor berair ditutup sepenuhnya. Glaukoma penutupan sudut akut atau tiba-tiba adalah keadaan darurat dan perlu dirawat secepat mungkin.

Baca juga: Jangan Meremehkan Glaukoma, Inilah Faktanya

Punca dan Faktor Risiko Glaukoma

Punca gangguan sistem saliran mata masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, keabnormalan gen dianggap sebagai faktor utama yang menyebabkan keadaan ini. Sebagai tambahan kepada kelainan gen, keadaan lain yang juga disyaki menyebabkan gangguan pada sistem saliran orang dengan glaukoma termasuk:

 • Jangkitan
 • Kecederaan kerana pendedahan bahan kimia
 • Keradangan
 • Penyumbatan saluran darah

Seseorang juga berisiko tinggi terkena glaukoma jika mereka mempunyai faktor berikut:

 • Berumur lebih dari 60 tahun.
 • Mempunyai sejarah penyakit mata, seperti rabun jauh.
 • Mempunyai sejarah diabetes, serangan jantung, tekanan darah tinggi, dan anemia sel sabit.
 • Telah menjalani pembedahan mata.
 • Mengambil ubat kortikosteroid untuk masa yang lama.
 • Kekurangan hormon estrogen yang boleh berlaku akibat menjalani penyingkiran kedua ovari.

Baca juga: Cegah Glaukoma dengan Mengonsumsi Sayuran Hijau

Gejala Glaukoma

Gejala glaukoma yang muncul boleh berbeza bagi setiap pesakit. Ini kerana ia bergantung pada jenis glaukoma yang dialami, keparahannya, dan keadaan fizikal keseluruhan penghidapnya. Tetapi, secara amnya, penghidap glaukoma akan mengalami gangguan penglihatan. Gangguan visual yang boleh berlaku akibat glaukoma termasuk:

 • Penglihatan kabur
 • Terdapat bulatan, seperti pelangi ketika anda melihat cahaya yang terang
 • Terdapat sudut buta ( titik buta ) di medan pandangan tepi (periferal) atau tengah (tengah).

Selain itu, orang dengan glaukoma penutupan sudut akut juga dapat mengalami gejala lain, seperti sakit kepala yang teruk, sakit mata, mual, muntah, dan mata merah.

Itulah simptom glaukoma yang perlu anda perhatikan. Malangnya, glaukoma sering diakui terlambat kerana gejala memerlukan masa yang lama untuk muncul dan dirasakan oleh penghidapnya. Jadi, kaedah terbaik untuk mengesan glaukoma adalah dengan melakukan pemeriksaan mata secara berkala.

Baca juga: Glaukoma pada mata perlu diketahui dari pemeriksaan retina

Sekiranya anda mengalami keluhan mata, cubalah berbincang dengan doktor menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play sekarang.