Sekiranya Anda Menggunakan Payung Semasa Cuaca Panas?

, Jakarta - Cuaca panas sering membuat kita enggan melakukan aktiviti luar. Lebih-lebih lagi, kita tinggal di Indonesia, yang dilintasi oleh khatulistiwa, sehingga sinar matahari akan selalu ada sepanjang tahun.

Ada juga banyak cara untuk menghindari terbakar sinar matahari, seperti menggunakan krim SPF, memakai lengan panjang, memakai topi, atau bahkan menggunakan payung.

Penyediaan pelindung matahari yang juga dapat melindungi tubuh dari sinar UV A dan B telah terbukti secara klinikal dapat mencegah kulit menjadi kusam. Namun, adakah kaedah lain seperti penggunaan payung benar-benar berkesan?

Baca juga: Selalunya Panas? Inilah Petua Kuat

Kesan Menggunakan Payung Semasa Cuaca Panas

Selain digunakan ketika hujan, payung juga sering digunakan ketika bercuti di pantai atau dalam cuaca panas. Memang kita akan mengelakkan panas terik, tetapi menurut kajian yang dilakukan oleh JAMA Dermatology menunjukkan bahawa berlindung di bawah payung pantai sama sekali tidak berkesan untuk melindungi kulit dari terbakar sinar matahari.

Kajian itu melibatkan banyak peserta, sebanyak 81 peratus dari Texas yang menghabiskan 3.5 jam di pantai pada siang hari. Sebilangan peserta juga menggunakan payung dan pelindung matahari. Hasilnya, sebanyak 78 peratus peserta yang berlindung di bawah payung pantai mengalami selaran matahari , sementara hanya 23 peratus peserta yang menggunakan pelindung matahari yang berpengalaman selaran matahari .

Ini membuktikan bahawa payung tidak dapat menahan sinaran UV B yang menyebabkannya selaran matahari . Penyelidikan ini juga diperkuat oleh penyelidikan lain yang dilakukan oleh Yayasan Penjagaan Kulit yang menyatakan bahawa selaran matahari Ini dapat dielakkan dengan beberapa cara, yaitu menerapkan pelindung matahari yang berisi setidaknya SPF 30, memakai pakaian yang menutupi lengan baju, dan menghindari langsung terkena sinar matahari. Kaedah ini dianggap sebagai kaedah paling berkesan untuk mengelakkan selaran matahari oleh pakar dermatologi.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa Membeli dan Menggunakan Pelindung Matahari

Selain dapat digunakan ketika bercuti ke pantai atau gunung, pelindung matahari juga dapat digunakan setiap hari, terutama bagi anda yang melakukan banyak aktiviti luar. Penggunaan pelindung matahari akan menyekat penyerapan sinaran UV A yang menyebabkan penuaan dan sinar UV B yang menyebabkan penuaan selaran matahari ke permukaan kulit.

Sebelum membeli pelindung matahari untuk digunakan setiap hari, anda mesti memperhatikan perkara berikut agar pelindung matahari yang anda gunakan memberikan perlindungan maksimum.

Gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30

Faktor Perlindungan Matahari (SPF) yang disyorkan oleh pakar dermatologi di seluruh dunia ialah SPF 30. Semakin tinggi nilai SPF, semakin baik ia melindungi kulit anda. Pelindung matahari dengan sekurang-kurangnya SPF 30 dapat menyekat 97 peratus sinar UV B. Selain itu, pelindung matahari dengan SPF yang tinggi juga melindungi kulit dalam jangka masa panjang, seperti barah kulit.

Perlu diaplikasikan berulang kali

Sekiranya anda menjumpai produk pelindung matahari yang merangkumi istilah kalis air atau tahan peluh tidak betul. Kerana, perlahan-lahan pelindung matahari yang anda gunakan akan pudar. Oleh itu, setelah 3 jam penggunaan, adalah idea yang baik untuk menggunakannya semula.

Baca juga: Sudah tahu? Adakah ini cara yang betul untuk menggunakan pelindung matahari?

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan atau kecantikan kulit dan cara merawatnya, tanyakan terus kepada pakar dengan menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!