15 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Gangguan Elektrolit

, Jakarta - Gangguan elektrolit dapat terjadi apabila kandungan kalium, kalsium, magnesium, dan natrium dalam tubuh tidak seimbang. Ketidakseimbangan tahap elektrolit dalam tubuh bukanlah perkara yang remeh, kerana keadaan ini dapat menyebabkan gangguan fungsi pada sejumlah organ dalam tubuh.

Baca juga: Waspada, kekurangan elektrolit dalam badan menyebabkan sakit otot

Dalam kes yang teruk, gangguan elektrolit boleh menyebabkan kejang, koma, dan bahkan kegagalan jantung. Perlu diingat, elektrolit adalah unsur semula jadi yang terdapat di dalam badan, yang berfungsi untuk memastikan organ di dalamnya berfungsi dengan baik.

Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Gangguan Elektrolit

Secara amnya, gangguan elektrolit berlaku kerana tubuh kehilangan cairan berlebihan melalui cirit-birit, muntah, atau berpeluh berlebihan. Di samping itu, gangguan elektrolit juga boleh berlaku kerana pengambilan ubat-ubatan tertentu. Penyebabnya juga akan bergantung pada jenis gangguan elektrolit yang dialami.

Baca juga: Mengalami Hyponatremia, Ketahui 10 Gejala

Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menyebabkan gangguan elektrolit dalam badan. Sekiranya anda mempunyai salah satu daripadanya, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda, OK!

 1. Sindrom lisis tumor, yang merupakan komplikasi yang berlaku akibat rawatan barah yang sedang dilakukan.

 2. Kegagalan buah pinggang kronik adalah keadaan yang berlaku apabila terdapat penurunan fungsi buah pinggang secara beransur-ansur.

 3. Malnutrisi adalah keadaan yang berlaku ketika tubuh kekurangan tahap nutrien yang mencukupi. Keadaan ini boleh berlaku kerana kelaparan atau anoreksia.

 4. Ketoasidosis diabetes, yang merupakan komplikasi yang berlaku pada penghidap diabetes kerana pengeluaran asid badan yang tinggi.

 5. Sindrom Fanconi, yang merupakan gangguan yang jarang berlaku yang mempengaruhi saluran penyaringan ginjal. Keadaan ini akan menjadikan buah pinggang tidak dapat berfungsi dengan baik.

 6. Cirit-birit kronik, iaitu cirit-birit yang berlangsung lebih lama, lebih dari dua minggu.

 7. Emfisema, yang merupakan keadaan yang berlaku ketika kantung udara di paru-paru secara beransur-ansur hancur. Penyakit ini menyebabkan nafas menjadi lebih pendek.

 8. Gagal jantung, yang merupakan keadaan yang berlaku ketika jantung gagal mengedarkan jumlah darah yang mencukupi ke seluruh badan.

 9. Gangguan kelenjar tiroid, yang merupakan masalah kesihatan tubuh yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon tiroid di dalamnya.

 10. Gangguan kelenjar adrenal, iaitu masalah kesihatan dalam badan yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon adrenal di dalamnya.

 11. Kegagalan hati adalah keadaan yang terjadi ketika hati rusak, sehingga tidak dapat menjalankan fungsinya dengan baik.

 12. Hiperparatiroidisme, yang berlaku apabila kelenjar paratiroid di leher menghasilkan terlalu banyak hormon paratiroid dalam aliran darah.

 13. Pankreatitis adalah keadaan yang berlaku apabila kelenjar pankreas menjadi meradang.

 14. Kanser prostat, iaitu barah yang berlaku di prostat, kelenjar pembiakan lelaki.

 15. Penyakit Addison, yang merupakan penyakit langka yang terjadi ketika kelenjar adrenal menghasilkan hormon steroid yang tidak mencukupi untuk keperluan tubuh.

Baca juga: 5 Peranan Penting Elektrolit untuk Tubuh yang Anda Perlu Tahu

Pada mulanya, gangguan elektrolit tidak simptomatik. Gejala baru akan muncul ketika gangguan itu teruk. Gejala biasa yang muncul termasuk kelemahan, mual, muntah, degupan jantung yang cepat, kekejangan perut, kejang, mati rasa, sakit kepala, dan kesemutan di bahagian badan tertentu.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala ini, segera berjumpa doktor di hospital terdekat melalui aplikasi , ya. Sebabnya, gejala yang dibiarkan dan tidak dirawat dengan baik, akan menyebabkan penghidapnya kehilangan nyawanya. Untuk mengelakkan ini, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami pelbagai gejala.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Semua Mengenai Gangguan Elektrolit.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Elektrolit.