Lakukan 5 perkara ini untuk mengelakkan ketuat kemaluan

Jakarta - Ketuat genital adalah kehadiran daging yang tumbuh di kawasan genital dan penyakit kelamin yang paling biasa. Condylomata acuminata , jadi nama lain, berlaku kerana jangkitan virus dari jenisnya Virus Papilloma Manusia atau HPV. Pertumbuhan ketuat boleh berlaku di kawasan intim lelaki dan wanita.

Pada pandangan pertama, ketuat alat kelamin adalah pembengkakan berwarna daging atau kelabu. Sekiranya terdapat lebih dari satu, ketuat ini tumbuh dalam kelompok seperti kembang kol. Ketuat ini biasanya jinak dan bukan barah, walaupun terdapat beberapa kes ketuat yang berkembang menjadi barah.

Ketuat alat kelamin paling kerap disebarkan melalui hubungan kulit-ke-kulit secara langsung semasa hubungan seks faraj atau dubur. Virus ini boleh merebak walaupun seseorang tidak mengalami gangguan kesihatan ini sebelumnya. Dalam kes yang jarang berlaku, ketuat kelamin disebarkan dengan melakukan seks oral atau dari ibu ke bayi.

Baca juga: 5 Jenis Ketuat Yang Perlu Anda Ketahui

Ketuat biasanya akan muncul dalam beberapa bulan setelah hubungan langsung dengan penghidapnya dibuat. Kadang-kadang, ketuat boleh muncul hanya dalam beberapa hari atau minggu, sementara ada kes apabila seseorang tidak menunjukkan tanda-tanda gangguan pembiakan ini sehingga bertahun-tahun kemudian. Terdapat juga orang yang dijangkiti HPV tetapi tidak mengalami ketuat kelamin.

Langkah-langkah untuk Mencegah Ketuat Genital

Oleh kerana menular, anda perlu melakukan perkara berikut untuk mengelakkan ketuat genital daripada menjangkiti badan. Ada apa-apa?

  • Cara terbaik untuk mencegah perkembangan ketuat genital adalah dengan tidak melakukan hubungan seks dengan seseorang yang dengannya.

  • Dapatkan vaksin HPV. Vaksin ini disyorkan untuk semua orang dari usia 9 hingga 45 tahun. Vaksin ini melindungi daripada jenis HPV yang menyebabkan kebanyakan kes ketuat genital dan barah serviks.

  • Gunakan perlindungan ketika melakukan hubungan seks. Perlindungan ini adalah kaedah terbaik untuk mencegah ketuat kelamin jika anda ingin melakukan hubungan seks. Sebabnya, HPV boleh menjangkiti kawasan intim yang tidak dilindungi oleh alat keselamatan ini. Namun, kawalan kelahiran atau suntikan implan tidak dapat mencegah penularan.

  • Lakukan ujian kesihatan. Pastikan anda dan pasangan anda telah melakukan ujian kesihatan, terutama yang berkaitan dengan gangguan kesihatan ini. Bercakap dengan pasangan anda terlebih dahulu untuk mengelakkan penyalahgunaan komunikasi.

  • Jangan menukar pasangan, kerana penularan dan penyebaran virus akan sangat mudah terjadi dengan anda sering menukar pasangan, terutama untuk melakukan hubungan seks.

Baca juga: Hati-hati, jangan sampai ketuat kemaluan kerana seks

Jangkitan HPV adalah penyebab utama ketuat genital. Anda perlu tahu, bahawa virus ini juga boleh menyebabkan perubahan prakanker pada sel serviks. Keadaan ini disebut displasia, ketika sel yang sihat di serviks mengalami beberapa perubahan yang tidak normal. Jenis HPV lain juga boleh mencetuskan terjadinya barah vulva yang berbahaya bagi wanita. Dalam beberapa kes, HPV yang menyerang lelaki menyebabkan barah pada Mr. P.

Jadi, tidak menukar pasangan, menggunakan alat keselamatan, dan melakukan ujian perubatan adalah tiga cara yang paling disyorkan untuk mencegah ketuat kelamin. Ini tentu saja akan mencegah anda menyebarkan ketuat genital yang sangat berbahaya, serta memahami lebih banyak mengenai bahaya virus HPV itu sendiri.

Baca juga: 3 Tahap Menangani Ketuat Genital yang Perlu Anda Ketahui

Walau bagaimanapun, agar anda mendapat maklumat yang lebih tepat, anda boleh terus bertanya kepada doktor. Oleh itu, anda tidak lagi meneka bagaimana gejala atau langkah rawatan dapat diambil untuk merawat ketuat kelamin ini. Lebih baik jika anda muat turun permohonan . Aplikasi ini akan memudahkan anda berhubung dengan doktor. Bukan itu sahaja, memudahkan anda membeli ubat-ubatan dan vitamin atau melakukan pemeriksaan kesihatan.