Buah-buahan yang baik dimakan sebagai Makanan ringan Diet

“Ketika anda mengikuti program penurunan berat badan, anda akan menginginkan makanan ringan yang rendah kalori tetapi tetap enak. Oleh itu, anda boleh memilih makanan ringan buah untuk memastikan kita kenyang dan mendapatkan pengambilan nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Akan tetapi, lebih baik makan buah utuh tanpa bahan tambahan sehingga tidak merosakkan pemakanan dan tetap mengisi anda. "

, Jakarta - Buah-buahan yang diproses tanpa pemanis atau diproses minimum adalah pilihan makanan ringan yang sangat baik untuk menurunkan berat badan. Buah sebagai makanan ringan akan menyokong kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan kerana kandungan nutriennya yang banyak.

Rasa manis buah kebanyakannya dapat membantu memuaskan keinginan untuk makanan manis. Ini, seterusnya, dapat membantu mencegah anda menginginkan makanan segera dan makanan ringan yang diproses, yang secara amnya boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Walau bagaimanapun, sebilangan buah mungkin lebih baik untuk menurunkan berat badan daripada yang lain, jadi anda harus bijak memilih buah untuk makanan ringan.

Baca juga: 5 Tabiat Salah Semasa Makan Buah

Buah-buahan untuk Makanan ringan Diet

Berikut adalah buah-buahan sihat yang boleh anda pilih sebagai makanan ringan untuk menurunkan berat badan:

epal

Satu epal sederhana mengandungi 104 kalori dan 4.8 gram (g) serat, jadi makan sebiji epal setiap hari dapat membantu menurunkan berat badan. Kajian tahun 2015 yang memfokuskan pada kanak-kanak dan remaja menunjukkan bahawa skor z BMI (skor yang disesuaikan yang mengambil kira jenis kelamin dan usia kanak-kanak) bagi mereka yang makan keseluruhan epal dan produk epal adalah lebih rendah daripada orang yang tidak makan makanan ini. Kumpulan yang tidak makan epal juga didapati cenderung gemuk.

Alpukat

Separuh alpukat mengandungi 120 kalori dan 5 gram serat. Ia juga merupakan sumber lemak sihat jantung, vitamin K, dan folat. Alpukat juga dapat meningkatkan perasaan kenyang dan mengurangkan selera makan, yang merupakan faktor yang dapat menyokong usaha pengurusan berat badan.

Pengambilan alpukat secara berkala sebagai makanan ringan juga dianggap dapat membantu orang menjaga berat badan yang sederhana. Peserta kajian yang mempunyai berat badan sederhana pada awal kajian memperoleh berat badan yang jauh lebih rendah setelah tempoh 4-11 tahun daripada mereka yang tidak makan alpukat secara berkala.

Makanan ringan Diet yang Juga Baik untuk Jantung: Pisang

Satu pisang mengandungi 112 kalori dan 3.3 gram serat. Pisang juga kaya dengan kalium, yang penting untuk kesihatan jantung. Berkat rasa manis dan kandungan seratnya yang tinggi, pisang dapat meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan keinginan untuk gula. Makanan ini juga merupakan makanan ringan sihat yang sangat mudah dibawa.

Baca juga: 15 Buah dan Sayuran yang Lebih Sihat Untuk Makan Dengan Kulitnya

Kiwi

Dalam satu buah kiwi hanya mengandungi 44 kalori dan 2,3 gram serat. mengikut A.S. Pejabat Makanan Tambahan, setiap buah bersaiz sederhana menyumbang 71 peratus daripada nilai vitamin C harian seseorang. Satu kajian tahun 2018 melaporkan bahawa individu dengan prediabetes yang memakan dua buah kiwi emas setiap hari selama 12 minggu mengalami pengurangan ukuran pinggang mereka sebanyak 3 sentimeter. Mereka juga mengalami penurunan tekanan darah dan peningkatan kadar vitamin C.

Snek Diet dengan Banyak Kandungan Air: Melon

Melon adalah buah yang juga rendah kalori dan mempunyai kandungan air yang tinggi, yang menjadikannya sangat sesuai untuk menurunkan berat badan menjadikannya sempurna untuk makanan ringan. Dalam 150-160 gram tembikai mereka hanya menyediakan 46-61 kalori sederhana. Walaupun rendah kalori, tembikai kaya akan serat, kalium, dan antioksidan, seperti vitamin C, beta-karoten, dan likopen. Selain itu, makan buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi dapat membantu anda menurunkan berat badan tambahan.

Melon boleh dinikmati segar, dipotong dadu, atau dibakar untuk menghidupkan salad buah. Mereka juga mudah dicampurkan ke dalam smoothie buah atau membeku menjadi es loli buah.

Jingga

Seperti semua buah sitrus, jeruk rendah kalori sementara tinggi vitamin C dan serat. Mereka juga sangat mengenyangkan. Sebenarnya, oren adalah empat kali lebih banyak daripada croissant dan dua kali lebih berkhasiat daripada bar muesli.

Walaupun banyak orang mengambil jus oren daripada irisan oren, kajian mendapati bahawa makan buah utuh bukan sahaja mengakibatkan kurang rasa lapar dan pengambilan kalori tetapi juga meningkatkan rasa kenyang. Oleh itu, jika anda berusaha menurunkan berat badan, lebih baik makan jeruk daripada minum jus oren. Buahnya boleh dimakan sendiri atau ditambahkan ke salad atau pencuci mulut kegemaran.

Baca juga: Inilah Cara Buah dan Sayuran Mempengaruhi Kekebalan Tubuh

Itulah beberapa buah yang sihat untuk makanan ringan. Namun, semasa diet yang bertujuan untuk menurunkan berat badan, pastikan juga memenuhi keperluan pemakanan. Cara mudah adalah dengan mengambil makanan tambahan dan vitamin. Anda juga boleh membeli vitamin dan makanan tambahan di jadi lebih mudah. Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan anda dapat dihantar ke alamat anda dalam waktu kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Makan dengan baik. Diakses pada tahun 2021. 7 Buah-buahan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 11 Buah-buahan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Buah-buahan Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan: Apa yang Perlu Tahu.