Kenali Gejala Jangkitan Parasit Semula Jadi Penyu

, Jakarta - Jangkitan parasit adalah salah satu masalah kesihatan yang boleh mengancam penyu peliharaan anda. Jangkitan parasit pada penyu boleh disebabkan oleh pelbagai perkara.

Sebagai contoh, kebanyakan masalah parasit pada kura-kura terjadi ketika penyu disimpan berdekatan dengan kura-kura lain, atau ketika keadaan kandang tidak bersih.

Hati-hati, jangkitan parasit yang ditinggalkan atau berkembang biak di badan penyu, boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, jangkitan parasit pada kura-kura perlu ditangani segera agar tidak membuat penyu jatuh sakit, dan mengancam kesihatannya.

Jadi, apa simptom jangkitan parasit pada penyu?

Baca juga: Mengenal Sulcata Tortoise Lebih Dekat dengan Terancam

Gejala Jangkitan pada Penyu

Sama seperti jangkitan parasit pada manusia, penyu yang mengalami keadaan ini dapat mengalami pelbagai gejala atau aduan pada tubuh mereka. Contohnya, jika paru-paru dijangkiti parasit nematoda, mereka mungkin mengalami penurunan berat badan atau cirit-birit.

Dalam beberapa kes, kura-kura haiwan kesayangan anda mungkin mengalami muntah cacing. Nematoda, juga dikenali sebagai cacing gelang, menjangkiti banyak spesies mamalia.

Sementara itu, jika penyu mengalami jangkitan parasit flagellate, ia akan mengalami cirit-birit, dehidrasi, penurunan berat badan, atau mengeluarkan makanan yang tidak dicerna.

Dengan kata lain, umumnya penyu dengan jangkitan parasit akan mengalami simptom seperti:

  • Gag.
  • Cirit-birit.
  • Pengurangan berat.
  • Kekeringan.
  • Menghilangkan atau menghidupkan semula makanan atau parasit yang tidak dicerna.

Nah, itu adalah beberapa gejala jangkitan parasit pada penyu. Sekiranya kura-kura kesayangan anda mengalami gejala di atas dan tidak bertambah baik, segera berjumpa dengannya atau minta rawatan doktor haiwan. Kenapa anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi .

Baca juga: 4 Perlumbaan Kura-kura Berkembang

Jenis Jangkitan Parasit pada Penyu

Terdapat pelbagai jenis parasit yang boleh menjangkiti dan menyebabkan masalah kesihatan pada penyu. Menurut pakar di VCA Animal Hospital, salah satunya adalah parasit gastrointestinal seperti cacing gelang yang biasanya dijumpai pada penyu peliharaan.

Dalam kebanyakan kes, jangkitan parasit tidak menyebabkan gejala klinikal. Jangkitan ini dapat dikesan pada pemeriksaan najis rutin. Tetapi, jika jangkitan parasit gastrointestinal cukup parah, kura-kura mungkin mengalami cirit-birit, penurunan berat badan, dan mungkin memerlukan rawatan.

Selain itu, cacing pita dapat menjangkiti penyu peliharaan. Cacing itu mesti mencari inang pertengahan sebelum menjangkiti penyu haiwan kesayangan anda. Namun, penyu yang dijaga dengan baik jarang mengalami jangkitan parasit ini.

Terdapat juga organisma protozoa parasit yang boleh mengancam kesihatan kura-kura kesayangan anda. Protozoa atau organisma mikroskopik yang hidup di saluran usus penyu. Walau bagaimanapun, apabila bilangan protozoa ini meningkat, ia dapat menyebabkan masalah usus besar pada penyu.

Baca juga: Jenis Penyu Yang Sesuai untuk Haiwan Peliharaan Keluarga

Ayuh, jaga penyu dan binatang peliharaan lain. Contohnya, dengan menyediakan tempat tinggal yang sesuai, menyediakan makanan berkhasiat, membersihkan kandang, dan mengajaknya bermain. Tujuannya adalah untuk memastikan kura-kura dan haiwan kesayangan anda sihat dan bebas dari pelbagai jenis penyakit.

Selain itu, anda juga tidak boleh melupakan kesihatan tubuh anda sendiri. Di tengah-tengah wabak COVID-19, jaga agar sistem ketahanan badan anda berada dalam keadaan terbaik.

Anda juga boleh membeli makanan tambahan atau vitamin untuk meningkatkan sistem imun anda menggunakan aplikasi . Tanpa perlu keluar rumah, anda boleh membelinya bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Makmal Wag. Diakses pada tahun 2021. Parasit di Penyu
Hospital Haiwan VCA. Diakses pada tahun 2021. Penyakit Biasa Penyu Akuatik