Adakah Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik Berjangkit? Lihat ulasannya

Penyakit paru obstruktif kronik adalah penyakit progresif yang menurunkan fungsi paru-paru dan menyebabkan kesukaran bernafas. Penyakit ini tidak menular, tetapi disebabkan oleh merokok, perengsa paru-paru, dan genetik. Dengan mengelakkan faktor risiko COPD, anda dapat mencegah penyakit ini.

, Jakarta - Penyakit paru obstruktif kronik (COPD) adalah nama untuk sekumpulan keadaan paru-paru yang boleh menyebabkan kesukaran bernafas. Ini termasuk emfisema dan bronkitis kronik.

Merokok adalah penyebab utama COPD. mengikut Institut Jantung, Paru-paru, dan Darah Negara (NHLBI), 9 daripada 10 kematian COPD disebabkan oleh merokok. Namun, bolehkah penyakit paru-paru obstruktif kronik disebarkan kepada orang lain? Penting untuk mengetahui punca COPD supaya anda dapat mengetahui penyakit progresif. Lihat ulasan penuh di sini.

Baca juga: Bahaya Penyakit Paru-paru Kronik berulang semasa di Tempat Kerja

Tidak berjangkit, ini menyebabkan penyakit paru-paru obstruktif kronik

Penyakit paru obstruktif kronik tidak menular, tetapi disebabkan oleh perkara berikut:

 • Asap

Menghisap rokok boleh menyebabkan keradangan bronkus, saluran yang menghubungkan tekak ke paru-paru. Keradangan ini merosakkan silia, rambut kecil yang melapisi bronkus. Rambut ini penting untuk mencegah jangkitan, kerana mencegah kuman, debu, dan zarah lain masuk ke paru-paru. Apabila silia dihancurkan atau rosak, orang tersebut berisiko lebih tinggi terkena jangkitan paru-paru.

 • Kerengsaan paru-paru

Selain merokok, pendedahan kepada perkara berikut juga dapat merengsakan paru-paru, yang menyebabkan COPD:

 • Menghirup asap rokok (merokok pasif).
 • Habuk di tempat kerja atau bahan pencemar lain.
 • Asap dari pembakaran bahan bakar untuk memasak atau memanaskan.
 • Pencemaran udara.
 • bahan kimia tertentu.
 • Jangkitan dada atau paru-paru yang kerap semasa kecil.
 • Genetik

Sebilangan orang mempunyai versi genetik COPD yang jarang disebut emfisema berkaitan kekurangan alpha-1.

Gejala Utama COPD

Orang dengan penyakit paru-paru obstruktif berjangkit kronik akan mengalami penurunan fungsi paru-paru secara beransur-ansur dan kesukaran bernafas yang semakin teruk. Namun, mereka mungkin tidak memperhatikan penurunan fungsi paru-paru yang perlahan ini atau tidak melihat gejala COPD sehingga penyakit ini telah mencapai tahap yang teruk.

Gejala berikut boleh muncul ketika COPD masih ringan:

 • Batuk, kadang-kadang dikenali sebagai "batuk perokok".
 • Terdapat kahak atau lendir di kerongkong.
 • Masalah ringan semasa bernafas.

Sekiranya anda berisiko tinggi mendapat COPD dan mengalami gejala di atas, berjumpa dengan doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, doktor yang dipercayai dapat memberikan diagnosis awal dan nasihat kesihatan yang tepat untuk anda.

Apabila penyakit paru-paru ini berkembang, gejala yang dapat dialami penderita meliputi:

 • Lebih banyak kahak atau lendir di kerongkong.
 • Batuk.
 • Ia semakin sukar untuk bernafas.

Sementara itu, orang yang mempunyai COPD yang teruk sukar untuk melakukan aktiviti harian, kerana mereka sukar mendapatkan oksigen yang mencukupi sepanjang masa. Mereka juga akan mengalami beberapa gejala yang lebih teruk, seperti batuk, mengi, sesak nafas, dan sesak di dada.

Baca juga: Soalan yang Ditanyakan Doktor Semasa Mendiagnosis Penyakit Paru Paru

Faktor Risiko yang Perlu Dielakkan

Mengelakkan faktor risiko penting ini untuk mencegah penyakit paru-paru obstruktif kronik bahkan dapat memperbaiki keadaan pada orang dengan:

 • Asap. Ini adalah faktor risiko utama COPD dan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Walaupun penyakit paru-paru obstruktif kronik tidak dapat disembuhkan, berhenti merokok pada tahap apa pun dapat membantu mengurangkan gejala, memperlambat perkembangannya, dan meningkatkan kualiti hidup.
 • Kerengsaan paru-paru. Jauhi pencemaran, asap, dan bahan kimia sekiranya boleh. Ini dapat mencegah dan mengurangkan gejala penyakit paru-paru.
 • Virus dan selsema. Orang dengan COPD mempunyai daya tahan yang lebih lemah terhadap jangkitan. Oleh itu, penting bagi penderita untuk mengambil langkah untuk tetap sihat, seperti mencuci tangan secara teratur dan tidur yang mencukupi, untuk mencegah jangkitan virus dan bakteria. NHLBI juga mengesyorkan mendapat suntikan selesema setiap tahun.

Baca juga: Pelbagai Pilihan Rawatan untuk Merawat COPD

Jadi, penyakit paru-paru obstruktif kronik tidak menular. Rawatan penyakit paru-paru ini dapat dimulakan dengan mengurangi pendedahan kepada perengsa paru-paru. Berhenti merokok dan mengelakkan pendedahan kepada asap dan perengsa lain membantu menjaga kesihatan paru-paru. Ini dapat mengurangkan simptom dan mungkin meningkatkan kualiti hidup pesakit. Ayuh, muat turun permohonan sekarang untuk mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana anda mendapat COPD?