Hati-hati, inilah kesan klorin di kolam renang pada badan

Jakarta - Berenang boleh menjadi kaedah paling berkesan untuk menjaga kecergasan dan kesihatan fizikal, terutama sistem kardiovaskular. Bukan hanya itu, sukan yang satu ini juga dapat menguatkan otot badan sambil menjadikannya lebih fleksibel. Baik, walaupun memiliki banyak fitur, ada satu hal yang harus diperhatikan oleh pencinta berenang, yaitu kandungan klorin di kolam renang.

Klorin sendiri sangat reaktif, jadi sebatian ini selalu digunakan di kolam untuk menyingkirkan bakteria yang tidak diingini. Namun, menurut pakar, dalam beberapa kes bahan ini boleh menyebabkan masalah kesihatan, anda tahu. Lalu, apakah kesan klorin pada badan?

1. Menjadikan Kulit Kering

Menurut pakar dari American Academy of Dermatology seperti yang dilaporkan di cermin, Kesan klorin boleh menjadikan kulit kering. Selain itu, dalam beberapa kes kulit orang juga dapat bersisik dan jengkel, setelah berenang di air yang mengandung klorin. Oleh itu, pakar di atas mencadangkan agar anda mandi sebaik sahaja berenang dan menggunakan pelembap b. Tujuannya adalah untuk meneutralkan kandungan klorin yang melekat pada badan.

2. Rambut rapuh

Bukan hanya cahaya matahari atau menukar syampu yang boleh menyebabkan masalah rambut. Menurut seorang profesor dermatologi di George Washington School of Medicine and Health Sciences, Amerika Syarikat, kesan klorin juga dapat menjadikan rambut rapuh. Lol, bagaimana boleh? Ternyata klorin di kolam renang dapat menghilangkan sebum rambut.

Sebum sendiri adalah minyak pati pada rambut yang fungsinya menjaga rambut lembut dan lembap, sehingga tidak mudah kusut. Nah, kehilangan sebum adalah salah satunya boleh menjadikan rambut bercabang. Bukan itu sahaja, malah kesan klorin dipercayai mengubah warna rambut.

3. Merengsakan Mata

Tidak sedikit orang yang matanya merah atau bahkan menyakitkan setelah berenang di kolam renang yang mengandungi klorin. Menurut pakar, klorin memang boleh membuat mata kering, gatal, dan merah. Oleh itu, hubungan berpanjangan dengan klorin tidak digalakkan.

4. Masalah Paru-paru

Kesan klorin yang satu ini boleh disebabkan apabila dicampurkan dengan air kencing perenang. Ingatlah, tidak sedikit perenang yang mempunyai kebiasaan kotor ini, terutama jika anda berenang di kolam renang awam. Pakar mengatakan bahawa klorin sangat reaktif. Sebatian ini boleh bertindak balas dengan bahan organik yang anda dan pengunjung lain bawa ke dalam kolam, termasuk air kencing.

Lancarkan masa, Apabila asid dalam air kencing bergabung dengan klorin, produk sampingan terbentuk disebut sianogen klorida (CNCI) dan trikloramin (NCl3). Anda harus risau, kerana kedua-duanya adalah sebatian toksik yang boleh menyebabkan kesan sampingan.

Sianogen itu sendiri boleh membahayakan jantung, paru-paru, dan sistem saraf pusat. Sementara itu trikloramin dikaitkan dengan kecederaan paru-paru akut dan penyebab asma pada kanak-kanak. Nasib baik, kesan yang disebabkan di atas hanya berlaku ketika sianogen klorida berada di tahap tinggi.

5. Alahan dan Asma

Menurut pakar dari Universiti Katolik Louvain, Brussels, Jerman, seperti yang dilaporkan oleh Reuters , produk berklorin yang terdapat di air dan udara kolam renang, boleh menyebabkan kesan aditif yang kuat terhadap perkembangan asma dan alergi pernafasan. Contohnya, rinitis alergi. Menurut pakar, asma dan alahan lebih mudah dialami oleh kanak-kanak.

Di samping itu, menurut kajian dalam jurnal Pediatrik , klorin secara signifikan meningkatkan hubungan antara asma dan alahan pernafasan pada kanak-kanak yang sensitif terhadap alergi.

Mempunyai masalah kesihatan selepas berenang? Tidak perlu panik, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Berbagai jenis berenang dan faedahnya
  • Kencing di Kolam Renang Mempunyai Kesan Negatif terhadap Kesihatan
  • Tingkatkan Stamina Badan dengan 6 Kelebihan Berenang ini

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found