6 Punca Bayi Sukar Makan

, Jakarta - Memperhatikan pertumbuhan dan perkembangan anak dalam setiap fasa adalah pengalaman terpisah bagi seorang ibu. Kanak-kanak yang telah memasuki usia 6 bulan akan mendapat pengambilan tambahan dari makanan pelengkap atau juga dikenali sebagai MPASI. Penyediaan MPASI dilaksanakan agar keperluan pemakanan dan pemakanan anak dapat dipenuhi dengan baik.

Baca juga: Inilah Cara Menyediakan Makanan Bayi untuk Perjalanan

Memberi makan bayi bukanlah kerja yang mudah. Sebabnya ialah terdapat banyak perkara yang mesti diberi perhatian oleh ibu, dari menu makanan, tekstur hingga rasa makanan. Terutama jika bayi sudah mula sukar makan tanpa sebab yang jelas. Bayi yang sukar makan kadang kala menjadi masalah bagi ibu bapa mereka. Ini kerana pengambilan yang diterima oleh bayi dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangannya.

Ibu, anda harus mengetahui beberapa sebab yang boleh menyebabkan bayi mengalami kesukaran untuk makan. Dengan mengetahui puncanya, sudah tentu ibu lebih mudah melakukan rawatan yang betul.

  1. Bosan dengan Menu Makanan

Walaupun masih bayi, tetapi jika menu makanan yang disiapkan oleh ibu selalu sama dari hari ke hari, sudah tentu bayi juga akan merasa bosan dengan rasa makanan tersebut. Ibu boleh membuat menu makanan lain yang tentunya juga menarik untuk diminum oleh bayi.

2. Gigi

Sebab lain mungkin kerana bayi akan tumbuh gigi. Ini tentu akan menyebabkan rasa tidak selesa di sekitar gusi dan mulut. Untuk mengatasinya, ibu dapat memampatkan gusi yang akan tumbuh gigi dengan air sejuk sehingga anak merasa selesa kembali. Biasanya, masalah gigi akan muncul pada bayi pada usia 4 bulan hingga 6 bulan.

Baca juga: 6 Makanan Sihat untuk Kanak-kanak Yang Memulakan MPASI

  1. Tumis

Selain kehadiran gigi yang tumbuh, penyebab lain adalah sariawan. Biasanya keadaan ini akan membuatkan bayi berasa tidak selesa di mulut dan enggan menerima makanan.

Penyebab sariawan pada bayi boleh disebabkan oleh kekurangan zat makanan dan pemakanan yang baik untuk bayi. Oleh itu, sangat penting bagi ibu-ibu untuk memperhatikan kandungan dan pemakanan setiap makanan yang dimakan oleh bayi. Tidak perlu risau, ibu dapat memberi susu ibu secara berkala dan sariawan akan hilang secara semula jadi selama maksimum satu minggu. Sekiranya sakit kanker semakin teruk, anda boleh bertanya kepada doktor melalui permohonannya .

  1. Gangguan gastrik atau Gastroesophageal Reflux (GERD)

Gangguan dalam perut boleh menjadi salah satu sebab bayi enggan makan. Keadaan ini boleh membuat bayi membuang makanan yang sudah ada di perut, tetapi berbeza dengan muntah. Biasanya, gejala bayi yang mengalami gangguan gastrik adalah seperti menangis, kekecohan berlebihan, sukar tidur, sehingga kelihatan lesu. Bukan hanya itu, bayi juga sukar menelan kerana keradangan di dinding esofagus. Anda boleh mencuba memberi makanan sihat kepada bayi anda, kemudian duduk tegak selama 30 minit selepas makan.

  1. Sembelit

Sembelit atau sembelit boleh menyukarkan bayi makan. Bayi yang mengalami sembelit atau sembelit merasakan keadaan yang tidak selesa semasa pencernaannya. Bukan hanya itu, sembelit yang dialami oleh bayi dapat menjadikan makanan yang masuk sukar dicerna. Ini menjadikan bayi jarang merasa lapar.

  1. Keletihan

Ibu, tidak ada salahnya memperhatikan masa ketika bayi sukar dimakan. Sekiranya bayi enggan makan setelah dia aktif, keletihan mungkin menjadi penyebab kesukaran makan bayi. Bayi yang lelah umumnya mengalami penurunan selera makan. Tidak ada yang salah dengan ibu, biarkan bayi berehat sebentar dan cuba memberi makanan setelah anak itu berehat.

Baca juga: Adakah selamat untuk bayi mengambil makanan pejal segera?

Sekiranya bayi mengalami masalah penyusuan yang sukar, elakkan memaksa anak untuk makan. Ibu boleh memberi makan anak secara perlahan-lahan dalam bahagian kecil. Ciptakan suasana makan yang menyenangkan agar kanak-kanak mendapat perkara positif dari pengalaman makan yang mereka alami.

Rujukan:
WebMD. Diakses 2019. Mengapa Bayi Tidak Makan?
Istana Jill. Diakses pada tahun 2019. 5 Sebab Bayi Anda Menolak Makan
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Makanan yang Tidak Baik pada Bayi

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found