Bahaya Memakan Makanan Sampah Semasa Hamil

, Jakarta - Semasa mengandung, selera ibu akan meningkat dan ada kalanya ibu akan mengalami mengidam makanan tertentu. Tetapi, berhati-hatilah dengan makanan yang anda mahu makan, okey? Boleh jadi, bila mengidam ibu mahukan sejenis makanan seperti j makanan unk . Sekiranya makanan jenis ini diinginkan, ia mesti dipatuhi atau dibiarkan, bukan?

Makanan ringan mengandungi banyak kalori, tetapi kandungan nutrisi minimum. Sekiranya makanan jenis ini dimakan oleh ibu hamil dalam kuantiti yang banyak, ia boleh memberi kesan kepada kesihatan ibu dan si kecil di dalam kandungan.

Perubahan hormon boleh mencetuskan perubahan deria rasa dan bau pada wanita hamil. Oleh itu, sangat wajar wanita hamil mahu makanan ringan . Kerana selain rasanya yang enak dan aroma yang menggoda, makanan ringan juga praktikal dan harganya cukup berpatutan. Sebenarnya, ibu mengandung boleh mengambil makanan ringan jangan terlalu kerap melakukannya.

Berikut adalah kesan negatif yang boleh disebabkan oleh pengambilan terlalu banyak: makanan ringan, itu dia:

  • Tidak Dapat Memenuhi Nutrien yang Diperlukan

Ingat, makanan ringan kandungan nutrien yang sangat rendah. Jadi, jika ibu terlalu kerap makan makanan ringan Semasa mengandung, keperluan pemakanan penting untuk bayi tidak akan dipenuhi. Kesannya, pertumbuhan dan perkembangan bayi akan terhambat. Jadi semasa mengandung, ibu harus makan lebih banyak makanan yang sihat agar pertumbuhan bayi lebih optimum.

  • Risiko Obesiti

Makanan tidak sihat seperti makanan ringan mesti mempunyai pelbagai kandungan tidak sihat juga, salah satunya minyak tepu tinggi. Sekiranya anda terlalu kerap makan makanan ringan, lemak yang lebih tepu akan terkumpul di dalam badan ibu. Akibatnya, ibu berisiko mengalami kenaikan berat badan atau kegemukan secara drastik. Ujian klinikal juga menunjukkan bayi yang dilahirkan dan disusui oleh ibu-ibu yang terbiasa makan makanan ringan sejak mengandung, lahir dengan berat badan yang lebih gemuk.

  • Meningkatkan Risiko Penyakit Jantung

Bukan sahaja boleh menyebabkan kegemukan, makan makanan berlemak tinggi semasa kehamilan juga dipercayai dapat meningkatkan risiko penyakit jantung pada bayi. Namun, ini tidak pasti kerana masih memerlukan kajian lebih lanjut.

  • Buruh yang sukar

Sekiranya dikonsumsi terlalu kerap, kandungannya tidak sihat dan beracun bagi tubuh makanan ringan boleh menyerang sistem imun ibu, menyukarkan ibu melahirkan secara normal. Kesannya, ibu tidak mempunyai pilihan lain selain melahirkan caesar.

  • Meningkatkan Risiko Alergi

Makanan ringan bukan hanya dalam bentuk makanan segera yang masin dan sedap, tetapi makanan atau minuman manis seperti soda, milkshake , dan donat termasuk dalam kategori makanan ringan . Kandungan gula dalam makanan ringan sangat tinggi dan tidak termasuk jenis gula yang sihat. Menurut penyelidikan, wanita yang mengambil gula sama ada dalam bentuk olahan, madu atau jus semasa kehamilan, lebih berisiko melahirkan anak yang mengalami alahan atau asma.

  • Boleh Ketagih

Makanan kegemaran wanita hamil makanan ringan ternyata ia boleh disebarkan kepada kanak-kanak, anda tahu. Setelah diteliti, wanita hamil yang biasa makan makanan ringan yang tinggi lemak, dapat meningkatkan potensi anak-anak untuk memilih makanan tinggi lemak setelah menyapih.

Selain memberi kesan negatif kepada perkembangan bayi, terlalu banyak memakan makanan ringan juga boleh menyebabkan ibu berisiko mengalami gangguan semasa hamil, seperti mudah letih, pedih ulu hati, kaki bengkak atau tanda regangan . Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkan memakan makanan ringan semasa mengandung, dan meningkatkan pengambilan makanan sihat yang kaya dengan protein, zat besi, kalsium, omega 3, dan vitamin. ( Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Makan Mi Segera? )

Sekiranya ibu sakit atau mengalami masalah kesihatan semasa mengandung, hubungi doktor melalui permohonannya . Ibu boleh meminta nasihat kesihatan dan cadangan ubat dari doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.