Perlu Tahu, Faktor Pencetus Hematoma

, Jakarta - Pernahkah anda mengalami pembengkakan di rongga kepala atau di bawah kuku? Kemudian, bengkak berwarna merah keunguan dan menyakitkan? Anda mungkin mengalami hematoma, iaitu darah yang terkumpul secara tidak normal di luar saluran darah. Ini berlaku kerana terdapat saluran darah yang pecah di bawah kulit.

Sebenarnya, hematoma tidak hanya berlaku di bawah kulit, tetapi juga boleh berlaku di lapisan otak ke organ dalaman, seperti paru-paru, hati, dan lain-lain. Biasanya, saluran darah di dalam badan dapat memperbaiki diri, sehingga luka kecil dapat dirawat dengan pembekuan darah. Namun, jika luka besar, tekanan saluran darah akan meningkat dan kebocoran darah tidak dapat dielakkan.

Sama dengan Lebam Kemerahan, Kenali 10 Jenis Hematoma Ini

Faktor yang Menyebabkan Hematoma

Penyebab utama hematoma pada seseorang adalah kecederaan atau trauma pada saluran darah. Ini menyebabkan kerosakan pada saluran darah, yang dapat mengganggu dinding saluran darah ini. Kadang-kadang, kerosakan minimum pada saluran darah boleh menyebabkan seseorang mengalami hematoma. Contohnya adalah hematoma yang berlaku di bawah kuku yang berlaku kerana trauma kecil pada kuku.

Trauma atau kecederaan yang lebih teruk boleh menjadi penyebab hematoma yang lebih teruk atau berlaku di beberapa bahagian badan. Perkara yang boleh menjadikan hematoma lebih teruk adalah kejatuhan dari ketinggian atau kemalangan kenderaan bermotor. Akibatnya, saluran darah di bawah kulit menjadi pecah dan menyebabkan hematoma.

Mirip dengan Reddish Bruise, Ketahui Fakta Hematoma

Kemudian, perkara lain yang menyebabkan hematoma adalah pembedahan atau prosedur perubatan, seperti biopsi dan kateterisasi jantung. Selain itu, suntikan ubat, seperti insulin, pengencer darah, dan vaksin juga dapat menyebabkan hematoma. Perkara-perkara ini akan merosakkan tisu dan saluran darah di sekitar kawasan yang menjalani pembedahan.

Ubat penipisan darah tertentu dapat meningkatkan risiko pembentukan hematoma. Seseorang yang mengambil ubat, seperti aspirin, persantine, warfarin, dan clopidogrel boleh menyebabkan hematoma berlaku dengan lebih mudah dan menyebabkan kecederaan yang lebih teruk daripada mereka yang tidak mengambilnya. Di samping itu, ubat-ubatan ini menjadikan darah lebih sukar untuk membeku, jadi jika kerosakan berlaku, sukar untuk diperbaiki.

Kesan Kecederaan Boleh Menyebabkan Hematoma

Ubat dan suplemen lain yang boleh menyebabkan pendarahan yang lebih kuat termasuk:

  • Vitamin E.

  • Ubat anti-radang nonsteroid, seperti ibuprofen.

  • Ginkgo biloba.

Kemudian, keadaan tertentu yang dapat meningkatkan risiko hematoma, termasuk:

  • Penyakit hati kronik.

  • Pengambilan alkohol yang berlebihan.

  • Gangguan pendarahan.

  • Kanser darah.

  • Kiraan platelet rendah.

Bagaimana Mencegah Hematoma?

Sebenarnya, hematoma tidak dapat dielakkan sepenuhnya. Pada seseorang yang mengambil ubat pengencer darah atau ubat anti-platelet, penyebab utama trauma yang menyebabkan hematoma adalah kejatuhan. Kecederaan atau jatuh boleh menyebabkan hematoma di banyak bahagian badan seseorang, seperti kaki, dada, dan otak. Keadaan ini kadangkala boleh menyebabkan pelbagai penyakit dan juga kematian. Oleh itu, salah satu cara untuk mencegah berlakunya hematoma adalah dengan mengelakkan perlanggaran akibat jatuh.

Hematoma yang disebabkan oleh trauma kerana kerja fizikal yang berat atau sukan yang menggunakan hubungan fizikal, akan sukar untuk dicegah. Kecuali aktiviti tersebut dihentikan atau sesuatu diubah untuk mengurangkan risiko trauma dan kecederaan.

Itulah sedikit penjelasan mengenai faktor-faktor yang boleh menyebabkan hematoma pada seseorang. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai hematoma atau masalah kesihatan lain, anda harus membincangkannya dengan doktor di . Komunikasi dengan doktor boleh dilakukan melalui: Berbual atau Suara / Panggilan video . Dalam , anda juga boleh membeli ubat, anda tahu. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!