Ketahui Cara Menjaga Kesihatan Reproduksi Lelaki

, Jakarta - Kesihatan pembiakan lelaki dipengaruhi oleh banyak faktor, mulai dari gaya hidup, persekitaran, dan keadaan perubatan tertentu. Risiko masalah kesihatan dan kesuburan dapat dikurangkan dengan menjaga kesihatan pembiakan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan pembiakan lelaki:

Baca juga: Puasa bermanfaat bagi Kesihatan Reproduksi Lelaki

 • Berhenti Merokok dan Minum Alkohol

Sekiranya anda adalah jenis lelaki yang suka merokok dan minum alkohol secara berlebihan, ketahuilah bahawa anda akan mengalami masalah kesihatan pembiakan. Mungkin terdapat penurunan pengeluaran dan kualiti sperma. Ini mengakibatkan penurunan kadar kesuburan, sehingga kelak anda akan mengalami kesukaran untuk mendapat keturunan.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal

Kesihatan pembiakan lelaki akan berkurang sekiranya mereka mengalami masalah berat badan. Sama ada kegemukan atau kurang berat badan. Anda harus tahu bahawa status pemakanan yang buruk juga menimbulkan risiko kualiti sperma, sehingga mengurangkan kesuburan lelaki.

 • Suhu testis sentiasa dalam keadaan sejuk

Suhu testis juga mempengaruhi jumlah sperma. Untuk memiliki peluang lebih besar mendapat keturunan, maka anda harus menjaga suhu sekitar 34.5 darjah Celsius atau lebih rendah daripada badan lain. Cara yang boleh dilakukan untuk menurunkan suhu testis adalah:

 • Elakkan pancuran mandian air panas.
 • Cuba berehat untuk bangun dan berjalan jika kerja terlalu banyak duduk.
 • Luangkan sedikit masa untuk berada di tempat yang sejuk, jika bilik anda terlalu panas.
 • Pilih seluar dalam yang selesa dan tidak terlalu ketat.

Baca juga: Libido Boleh Mempengaruhi Kesihatan Reproduksi

 • Memohon Diet Sihat

Dengan memakan makanan yang sihat dan senaman yang teratur dapat meningkatkan kualiti sperma. Tetapi elakkan melakukan senaman berlebihan kerana ini boleh mencetuskan tubuh untuk mengeluarkan hormon steroid terlalu banyak dan mempengaruhi kesuburan. Di samping itu, anda juga perlu memastikan bahawa pemakanan makanan yang anda makan mencukupi, sekurang-kurangnya lima hidangan sayur dan buah setiap hari, karbohidrat, protein, dan daging rendah lemak.

 • Mempunyai Rutin intim

Ereksi yang kerap diperoleh berkat zakar yang sihat. Semasa tegak, oksigen dalam darah akan memenuhi zakar dan membuatnya tegang. Sekiranya aktiviti seksual dilakukan secara berkala, terutama ketika pasangan itu dalam masa subur mereka, kemungkinan mempunyai anak lebih besar.

 • Mempunyai Hubungan intim yang selamat

Elakkan tabiat seks berisiko, seperti mempunyai beberapa pasangan. Ini sangat penting untuk menjaga kesihatan pembiakan. Dapatkan pemeriksaan berkala untuk mengetahui sama ada anda menghidap penyakit kelamin.

 • Melakukan Sunat

Terdapat 42 jenis bakteria yang boleh hidup di kulit zakar. Untuk mengelakkan ini, sunat adalah penyelesaian terbaik. Ini kerana lipatan kulup pada zakar yang tidak disunat lebih berisiko menjadi tempat pembiakan bakteria. Selain itu, berkhatan telah dipelajari untuk memberikan banyak manfaat kesihatan pembiakan.

Baca juga: Kepentingan Pengetahuan Kesihatan Reproduktif untuk Remaja

Dengan menjalankan cara-cara menjaga kesihatan reproduktif ini, peluang untuk memiliki keturunan menjadi lebih besar. Sekiranya anda secara rutin menjalankan kaedah-kaedah menjaga kesihatan reproduksi, tetapi masih mempunyai masalah yang berkaitan dengan kesihatan reproduksi, anda harus segera berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut. . .

Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui . Di samping itu, dengan aplikasi ini anda boleh membeli ubat. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kemandulan lelaki