Kenali Diet Okinawan yang Membuat Anda Hidup Panjang

, Jakarta - Penduduk Okinawa, Jepun, diketahui mempunyai tubuh yang sihat dan panjang umur. Okinawa bahkan termasuk di kawasan yang mempunyai predikat zon biru. Orang yang tinggal di zon biru umumnya mempunyai keadaan kesihatan yang baik dan hidup lebih lama, jika dibandingkan dengan penduduk wilayah lain di dunia.

Nampaknya, ini dapat terjadi kerana beberapa faktor, mulai dari genetik, lingkungan, dan gaya hidup. Diet yang diambil oleh Okinawans dikatakan memberi kesan yang baik pada tubuh, termasuk manfaat kesihatan dan penurunan berat badan. Kerana pelbagai faedah ini, diet Okinawan kemudian banyak ditiru dan dikenal sebagai diet Okinawa.

Baca juga: 4 Tabiat Makan Untuk Umur Panjang

Diet Okinawa dan Khasiatnya untuk Tubuh

Prinsip utama yang diterapkan dalam diet populasi Okinawan adalah membiasakan diri dengan memakan makanan yang rendah lemak dan kalori, tetapi tinggi karbohidrat. Untuk memenuhi ini, disarankan untuk mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan ikan. Di Okinawa, jumlah pengambilan kalori harian sangat rendah. Ini dikenali sebagai mencegah kenaikan berat badan.

Oleh itu, kaedah diet Okinawan yang tidak mengambil banyak kalori sesuai digunakan semasa anda ingin menurunkan berat badan. Bukan hanya itu, orang Okinawans juga sering dikenali dalam aktiviti fizikal yang tinggi. Gabungan diet yang sihat dan aktiviti fizikal yang mencukupi memang merupakan kunci untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan membuat umur panjang.

Selain jenis makanan, rempah yang digunakan dalam diet Okinawan juga diketahui baik untuk kesihatan tubuh. Sebilangan besar menu makanan di Okinawa menggunakan rempah yang sihat, seperti kunyit. Secara keseluruhan, makanan yang dimakan dalam diet Okinawan kaya dengan nutrien dan antioksidan.

Baca juga: Adakah Keto Diet Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

Dalam menerapkan kaedah diet ini, disarankan untuk memakan banyak sayur-sayuran sekitar 60 persen, biji-bijian sekitar 33 persen, makanan olahan seperti tauhu dan miso sekitar 5 persen, dan daging dan makanan laut sekitar 1-2 persen. Oleh kerana makanan yang dimakan umumnya mengandungi nutrien, ada sejumlah manfaat yang dapat diperoleh dari diet Okinawa, termasuk:

1. Panjang umur

Kandungan antioksidan dalam makanan yang dimakan ketika menjalani kaedah diet ini dapat memberikan manfaat kepada tubuh, salah satunya menjadikan hidup lebih lama. Bukan hanya itu, makanan yang rendah kalori dan rendah lemak juga dapat menjadikan tubuh lebih sihat, sehingga menjadikan hidup lebih lama.

2. Menurunkan Risiko Penyakit

Tidak hanya memiliki umur yang panjang, orang Okinawans juga jarang menderita penyakit kronik, seperti penyakit jantung, barah, dan diabetes. Perkara ini diduga berlaku kerana kebiasaan memakan makanan yang rendah kalori dan lemak tepu. Selain itu, makanan yang dimakan umumnya juga kaya dengan serat dan sebatian anti-radang.

Baca juga: Program Diet Yang Tepat Untuk Anda Yang Sibuk

Bagaimana? Berminat dengan diet Okinawa? Pastikan untuk mengetahui terlebih dahulu maklumat yang tepat mengenai kaedah diet ini. Sekiranya ragu-ragu, anda juga boleh membincangkan rancangan diet yang akan diikuti oleh doktor melalui aplikasi tersebut . Doktor boleh dihubungi melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Anda juga boleh berkongsi masalah kesihatan anda dan mendapatkan petua dari pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Diet Okinawa? Makanan, Umur Panjang, dan Banyak Lagi.
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Diet Okinawa: Cara Makan Jepun untuk Kehidupan yang Panjang dan Sihat.