Suka Mencari Perhatian yang Berlebihan, Gejala Gangguan Keperibadian?

, Jakarta - Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Pusat Psik Mencari perhatian yang berlebihan adalah gejala gangguan personaliti histrionik (HPD). Seseorang yang mempunyai gangguan keperibadian histrionis ingin menjadi pusat perhatian dalam setiap kelompok orang, dan mereka merasa tidak selesa ketika mereka tidak mendapat perhatian.

Orang dengan gangguan keperibadian yang mencari perhatian ini sering mengalami kesulitan ketika orang tidak memfokuskan diri secara eksklusif pada mereka. Orang dengan gangguan keperibadian ini kadang-kadang melakukan tingkah laku provokatif untuk menarik perhatian orang di sekeliling mereka.

Baca juga: Tidak Peduli Perasaan Orang Lain Menjadi Tanda Antisosial?

Gangguan Keperibadian Histrionik, Suka Mencari Perhatian

Perlu diingat bahawa orang dengan gangguan keperibadian histrionik sering mengalami kesukaran untuk mencapai keintiman emosi. Mereka juga sering merosakkan interaksi sosial mereka kerana gaya provokatif mereka, dan sering menjadi jengkel dan tertekan ketika mereka tidak lagi menjadi pusat perhatian.

Orang dengan gangguan keperibadian histrionik mungkin menginginkan kebaruan, rangsangan, dan kegembiraan. Selain itu, mereka juga cenderung bosan dengan rutin yang biasa mereka lakukan. Orang-orang ini sering tidak bertoleransi dengan aktiviti yang tertangguh dan sering berusaha untuk mendapatkan kepuasan segera.

Selain mencari perhatian, gangguan personaliti histrionik juga dicirikan oleh tingkah laku berikut:

1. Tidak selesa dalam keadaan ketika dia bukan pusat perhatian.

2. Interaksi dengan orang lain sering dicirikan oleh penggoda seksual yang tidak wajar atau tingkah laku provokatif.

3. Memaparkan ekspresi emosi yang berubah dengan cepat dan dangkal.

4. Secara konsisten menggunakan penampilan fizikal untuk menarik perhatian kepada diri mereka sendiri.

5. Mempunyai gaya pertuturan yang terlalu impresionis dan kurang terperinci.

6. Menunjukkan dramatisasi diri, sandiwara, dan ekspresi emosi yang berlebihan.

7. Sangat senang dipujuk dengan senang dipengaruhi oleh orang atau keadaan lain.

Gangguan keperibadian ini menggambarkan corak tingkah laku yang lama dan paling sering didiagnosis pada masa dewasa dan bukannya remaja. Sebenarnya, masa remaja adalah masa ketika seseorang dalam perkembangan berterusan dengan keperibadian berubah ke arah kematangan.

Baca juga: Anak-anak Dilarang Membuat Rakan Boleh Menjadi Peribadi Antisosial, Benarkah?

Gangguan personaliti histrionik lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Gangguan ini berlaku pada kira-kira 1.8 peratus populasi dunia. Seperti kebanyakan gangguan keperibadian yang lain, gangguan keperibadian histrionik biasanya menurun dalam usia dengan usia. Ramai orang mengalami beberapa gejala yang paling teruk pada usia 40-an atau 50-an.

Penyebab Gangguan Keperibadian Histrionik

Sejauh ini dapat disimpulkan bahawa gangguan personaliti histrionik disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya adalah biologi dan genetik, sosial (seperti bagaimana seseorang berinteraksi dalam perkembangan awal mereka dengan keluarga, rakan, dan anak-anak lain), dan psikologi (keperibadian dan perangai individu, dibentuk oleh persekitaran mereka).

Baca juga: Ketahui 2 Gangguan Mental Yang Boleh Berlaku Kerana Kerja

Tidak ada faktor tunggal yang bertanggungjawab untuk menyebabkan gangguan ini. Sekiranya seseorang mengalami gangguan keperibadian ini, penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat sedikit risiko peningkatan penyakit itu kepada anak mereka.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai penyebab gangguan keperibadian histrionik, tanyakan kepada pakar di . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor ibu bapa boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Selain dari gangguan keperibadian histrionik, pencarian perhatian juga merupakan gangguan keperibadian narsistik. Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Persatuan Psikiatri Amerika Orang yang didiagnosis dengan gangguan narsisis juga mempunyai gejala mencari perhatian, mementingkan diri sendiri, dan menuntut kekaguman diri.

Rawatan untuk kedua-dua gangguan keperibadian histrionik dan narsisis biasanya melibatkan psikoterapi jangka panjang dengan ahli terapi yang mempunyai pengalaman dalam merawat jenis gangguan keperibadian ini. Ubat-ubatan juga boleh diresepkan untuk membantu merawat gejala tertentu.

Rujukan:
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Keperibadian Histrionik.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Harus Anda Ketahui Mengenai Perilaku Mencari Perhatian pada Orang Dewasa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found