Ketahui 4 Khasiat Urut untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia kehamilan, adalah wajar bagi ibu untuk mudah letih, kerana menanggung beban janin yang sedang membesar. Perut ibu yang membesar dan condong ke hadapan juga akan membuatkan ibu merasa sakit di bahagian punggung bawah. Untuk mengatasi rasa tidak selesa ini semasa hamil, ibu boleh melakukan urutan yang akan menjadikan badan lebih tenteram.

Semasa mengandung, banyak ibu mengadu bahawa badan mereka berasa sakit. Biasanya leher, belakang dan pinggang terasa tidak selesa. Tidak ketinggalan kaki ibu menjadi bengkak kerana tekanan dari perut yang membesar. Ini boleh membuatkan wanita hamil pemarah. Tetapi ada cara untuk menghilangkan rasa sakit, anda tahu, itu adalah dengan urut kehamilan. Terdapat banyak faedah yang akan dirasakan oleh ibu melalui urutan kehamilan ini:

1. Menurunkan Tahap Tekanan

Wanita hamil tidak boleh diserang tekanan, kerana akan memberi kesan buruk pada keadaan janin. Nah, urut kehamilan adalah kaedah ampuh untuk menghilangkan tekanan yang dialami oleh ibu semasa mengandung. Berdasarkan hasil penyelidikan yang dilakukan oleh American Pregnancy Association (APA), urut pranatal terbukti bertambah baik mood ibu mengandung. Kajian ini juga menunjukkan bahawa melakukan urutan kehamilan setiap dua minggu selama lima minggu, dapat mengurangkan tahap hormon stres, seperti norepinefrin dan kortisol. Sebaliknya, kadarnya dopamin dan serotonin dalam badan akan meningkat dan membuat ibu berasa gembira.

2. Mengatasi Kaki Yang Bengkak

Kaki bengkak adalah masalah yang dialami oleh kebanyakan wanita hamil. Keadaan ini berlaku kerana janin yang sedang berkembang memberi tekanan yang besar pada saluran darah yang besar. Tetapi ibu dapat mengatasi bengkak ini dengan melakukan urutan pranatal yang dapat merangsang sel lembut untuk mengurangkan cecair pada sendi yang bengkak.

3. Melegakan Sakit Pinggul

Memasuki trimester kehamilan kedua hingga terakhir, bayi mula menempati kedudukan yang sesuai untuk kelahiran. Tetapi kadang-kadang, kedudukan dan berat badan bayi memberi tekanan pada saraf sciatic, tepat di bawah tulang belakang. Inilah yang membuat ibu merasa sakit dan sakit di bahagian pinggul, punggung ke bahagian belakang kaki. Dengan melakukan urutan kehamilan, sakit pinggul dapat dikurangkan.

4. Mengatasi Sakit Belakang

Sebilangan besar wanita hamil juga sering mengadu sakit atau sakit di punggung. Ini kerana kenaikan berat badan ibu dan janin dapat memberi tekanan pada saluran darah dan saraf di kawasan belakang. Urutan kehamilan dapat membantu mengendurkan otot yang tegang dan melegakan tekanan di bahagian belakang, menjadikan ibu berasa lebih selesa.

Setelah melakukan urutan kehamilan, ibu akan dapat tidur nyenyak dan bangun dengan badan yang lebih segar pada keesokan harinya, ibu hanya boleh melakukan urutan kehamilan setelah memasuki trimester kehamilan kedua, dan mengelakkan melakukan urut ketika waktu bersalin sudah hampir, iaitu usia kehamilan melebihi 32 minggu.

Kini, wanita hamil boleh membincangkan keadaan kesihatan mereka kepada doktor, tanpa meninggalkan rumah, melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? ayuh muat turun sekarang di App Store dan Google Play.