Bukan Hanya Kekurangan Iodin, Ini Menyebabkan Mumps

Jakarta - Mumps adalah pembengkakan kelenjar parotid yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus paramyxovirus. Kelenjar parotid berfungsi menghasilkan air liur dan terletak tepat di bawah telinga. Apabila beguk berlaku, bahagian muka penderita akan kelihatan membesar. Jadi, bagaimana virus mumps merebak? Apakah penyebab penyakit beguk? Ketahui fakta di sini.

Baca juga: Ketahui 5 perkara yang berlaku apabila badan kekurangan yodium

Berhati-hatilah dengan Penyebaran Virus Yang Menyebabkan Mumps

Virus gondok menyebar melalui percikan air liur (tetesan) yang dilepaskan oleh penderita ketika batuk atau bersin. Seseorang mudah terkena penyakit gondok ketika menghirup titisan ini, atau menyentuh objek yang telah tercemar dengan virus yang menyebabkan penyakit gondok. Virus ini dapat merebak dalam waktu singkat, hanya beberapa hari, jadi perlu mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan penyakit gondok.

Pelbagai Punca Penyakit Buasir

Gondok disebabkan oleh jangkitan paramyxovirus yang memasuki tubuh melalui hidung, mulut, atau tekak. Virus kemudian berlanjutan, membiak, dan menjangkiti kelenjar parotid, menyebabkan pembengkakan.

Selepas seseorang dijangkiti virus yang menyebabkan penyakit gondok, gejala ini mungkin dialami:

 • Sakit sendi dan otot, termasuk ketika mengunyah atau menelan makanan.

 • Demam tinggi, alias suhu badan melebihi 38 darjah celcius.

 • Sakit perut.

 • Selera makan berkurang.

 • Badan mudah letih.

 • Sakit kepala.

 • Mulut kering.

Baca juga: 10 Gejala Tubuh Anda Menunjukkan Sekiranya Anda Mempunyai Kekurangan Iodin

Diagnosis dan Rawatan Bekam

Anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom gondok. Walaupun bukan penyakit serius, beguk dapat mengurangkan keyakinan diri dan mengganggu aktiviti. Diagnosis penyakit gondok biasanya dibuat melalui pemeriksaan fizikal dan ujian darah. Setelah diagnosis dibuat, pilihan rawatan berikut untuk pengidap gondok adalah:

Minum banyak air dan elakkan minuman berasid. Sebabnya ialah minuman berasid dapat merangsang kelenjar parotid, sehingga memburukkan lagi gejala penyakit gondok.

 • Kompres kawasan yang bengkak dan sakit dengan menggunakan air suam.

 • Makan makanan lembut untuk mengurangkan kesakitan ketika menelan dan mengunyah.

 • Ambil ubat penahan sakit, seperti ibuprofen atau paracetamol.

 • Dapatkan rehat yang banyak untuk membantu proses pemulihan.

Diperlukan sekitar 1-2 minggu untuk penyembuhan gondok. Sekiranya tidak pulih, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut. Sebabnya, penyakit gondok berpotensi menyebabkan komplikasi akibat virus yang memasuki bahagian badan lain, seperti pankreas, otak, ovari, atau testis.

Komplikasi yang timbul dari penyebaran virus gondok termasuk keradangan testis (orchitis), pembengkakan ovari, pankreatitis akut, meningitis virus, dan radang otak (ensefalitis).

Cara Mencegah Mumps

Mumps dapat dicegah dengan memberi imunisasi MMR sejak kecil. Vaksin umumnya diberikan ketika anak berusia 1 tahun dan perlu diulang sekali lagi pada usia 5 tahun. Pada orang yang belum menerima vaksin ketika kecil, penyakit gondok dapat dicegah dengan menjaga kebersihan tangan yang baik dan memakai topeng ketika dalam perjalanan (terutama jika menggunakan pengangkutan awam). Orang yang menghidap penyakit gondok tidak boleh bergerak di luar rumah, sekurang-kurangnya lima hari setelah gejala muncul, untuk mencegah penularan virus kepada orang lain.

Baca juga: Tidak Selalu Garam, Inilah Cara Mengatasi Kekurangan Iodin

Itulah fakta-fakta yang menyebabkan penyakit gondok yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai beguk, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda hanya perlu membuka aplikasi dan pergi ke ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found