Atasi Sakit Belakang dengan Melakukan 4 Pergerakan Ini

, Jakarta - Anda yang sering duduk terlalu lama atau sering membawa beg galas berat kemungkinan mengalami sakit belakang. Walaupun bukan masalah kesihatan yang serius, sakit belakang membuat anda tidak selesa melakukan pelbagai aktiviti. Oleh itu, bukannya mengambil ubat penghilang rasa sakit, cuba lakukan pergerakan berikut yang berkesan untuk menghilangkan sakit belakang.

Selama ini, banyak orang berpendapat bahawa sakit belakang akan hilang dengan banyak rehat. Tetapi sebenarnya, hanya dengan banyak bergerak dan melakukan senaman ringan, sakit belakang dapat sembuh dengan cepat. Yoga dan Pilates adalah dua jenis senaman yang diketahui bermanfaat untuk sakit belakang. Anda boleh mencuba pergerakan yoga dan pilates ini untuk menghilangkan sakit belakang:

  1. Separuh Lunge

Regangan atau peregangan telah terbukti mempunyai banyak manfaat seperti yoga dalam mengurangkan sakit belakang. Salah satu pergerakan regangan yang disyorkan adalah separuh paru-paru . Cara untuk dilakukan separuh paru-paru cukup mudah, berdiri dengan kaki kiri anda jauh ke depan, kemudian bengkokkan lutut kaki kiri anda hingga membentuk 90 darjah. Luruskan kaki kanan di belakang anda dengan sedikit berjinjit. Kemudian perlahan-lahan putar pinggul ke kanan sehingga anda merasakan regangan pada otot perut anda. Tahan selama 20-30 saat, kemudian bergantian dengan memutar pinggul ke sisi yang bertentangan.

  1. Pose Kanak-kanak

Pergerakan yoga ini bukan sahaja selesa dilakukan tetapi juga dapat membantu mengurangkan sakit belakang. Caranya ialah, duduk bersila di tumit anda, kemudian bengkokkan badan anda ke hadapan sehingga wajah anda menyentuh lantai. Luruskan lengan anda di hadapan anda, dan tahan kedudukan ini selama 30-60 saat.

  1. Badan Mencangkung

Sekiranya ini sebenarnya gerakan yang sering digunakan dalam kelas latihan berat badan. Namun, kerana salah satu penyebab sakit belakang sering duduk atau berdiri dengan postur yang salah. Jadi jongkok badan dianggap mampu mengembalikan postur badan yang betul dan meningkatkan kekuatan badan. Cara untuk dilakukan jongkok badan pertama berdiri dengan kaki selebar bahu. Kemudian bengkokkan kedua lutut serendah mungkin dengan posisi punggung seolah-olah anda ingin duduk, sementara kedua-dua lengan diluruskan ke depan. Tahan beberapa kali, kemudian kembali ke posisi berdiri. Ulangi 10-15 kali.

  1. Kemiringan Pelvis

Satu kajian di Kanada mendapati bahawa sakit belakang yang ringan dapat diatasi dengan melakukan latihan Pilates selama empat setengah jam seminggu. Pilates berguna untuk menguatkan otot inti yang menyokong tulang belakang dan meningkatkan kelenturan badan supaya badan dapat bergerak dengan mudah tanpa rasa sakit. Satu gerakan Pilates yang dapat membantu mengurangkan sakit belakang adalah kecondongan pelvis . Caranya, berbaring telentang di atas lantai dengan kedua-dua lutut dibengkokkan ke atas dan kedua-dua tangan diletakkan di sebelah badan. Semasa menghembus nafas, perlahan-lahan angkat pinggul ke atas (semasa yoga, kedudukan ini dipanggil). jambatan pose ). Jauhkan punggung dan tulang belakang anda tidak terlalu jauh dari lantai. Tahan selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi awal sambil menghirup. Ulangi pergerakan ini lima hingga 10 kali.

Lakukan keempat pergerakan ini dengan kerap sehingga rasa sakit di bahagian punggung hilang. (Baca juga: Selalunya Sakit Badan? Mungkin Anda Perlu Melakukan Pergerakan Khas). Untuk mengelakkan sakit belakang kembali, anda harus mengelakkan membawa barang berat di punggung anda. Bersenamlah juga secara berkala untuk meningkatkan kelenturan otot belakang. Sekiranya punggung anda cedera atau sakit tidak hilang, segera berjumpa doktor melalui aplikasi . Panggil doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play untuk kesihatan anda.