Jangan memandang ringan, membersihkan tartar adalah wajib

, Jakarta - Tartar kadang-kadang dianggap remeh oleh beberapa orang, walaupun keadaan ini boleh menjadi sangat berbahaya jika tidak dirawat dengan baik. Sebabnya, tartar yang terbentuk di mulut dapat menyebabkan masalah serius, seperti memicu penyakit jantung dan strok, membuat gigi berpori, dan menjadi tempat bersarang bagi bakteria.

Baca juga: Ini adalah masa terbaik untuk membersihkan tartar

Membersihkan Tartar, Hukum Wajib

Tartar adalah kotoran pada gigi yang berasal dari plak yang mengeras dan tidak dirawat. Plak itu sendiri adalah lapisan licin dan nipis pada gigi yang terbentuk dari sisa makanan yang tersisa di gigi. Membersihkan tartar tidak cukup hanya untuk menggosok gigi. Satu-satunya kaedah yang berkesan untuk menghilangkan tartar adalah pergi ke doktor gigi.

Penskalaan Gigi adalah satu-satunya kaedah yang berkesan untuk mengatasi tartar. Penskalaan dia sendiri akan menggunakan alat khas yang dipanggil penipu . Proses yang dijalankan tidak boleh sewenang-wenangnya, ia mesti mengikut bentuk gigi itu sendiri. Adakah penskalaan Gigi tanpa prosedur yang betul sebenarnya akan mencederakan gusi, dan menjadikan enamel gigi menjadi lebih nipis. Proses ini diikuti sekurang-kurangnya dua kali setahun.

Dengan kerap mengunjungi doktor gigi dua kali setahun, anda akan mengetahui semua perubahan yang berlaku pada gigi anda. Jadi, jangan tunggu sehingga anda jatuh sakit sebelum pergi ke doktor gigi, okey? Anda juga boleh membincangkan keluhan sakit gigi melalui aplikasi tersebut , dan berbual secara langsung dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video , kamu tahu !

Baca juga: Ini adalah sebab sakit gigi ketika tartar dibersihkan

Tidak mahu mendapat tartar, berikut adalah langkah-langkah untuk mencegahnya

Banyak perkara boleh dilakukan untuk mengelakkan pembentukan tartar. Beberapa cara mudah yang boleh anda amalkan setiap hari di rumah termasuk:

  • Gosok gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali sehari sebelum tidur dan selepas bangun, masing-masing selama dua minit.

  • Gosok gigi dengan teknik yang betul, tidak terlalu keras. Gosok gigi terlalu keras hanya akan merobek gusi dan mengikis enamel gigi.

  • Pilih berus gigi dengan bulu lembut, dan kepala sikat yang sesuai dengan lebar rongga mulut. Pastikan berus gigi mempunyai pemegang yang selesa dipegang.

  • Setelah menggosok gigi, bersihkan celah dengan benang gigi. Teknik ini dipanggil flossing gigi, yang berguna untuk membersihkan plak dan serpihan makanan di antara gigi.

  • Berhenti merokok, kerana bahan kimia dalam rokok dapat menjadikan plak menempel pada gigi anda.

  • Makan makanan yang kurang bergula, kerana mulut akan menghasilkan lebih banyak asid yang menjadikan plak melekit. Kemudian plak akan mengeras dan menjadi tartar.

Baca juga: 4 Perkara Yang Berlaku Sekiranya Tartar Tidak Dibersihkan

Perkara yang paling penting dilakukan penskalaan gigi dengan kerap, sekurang-kurangnya dua kali setahun. Melakukan pemeriksaan gigi secara berkala bukan sahaja menjaga gigi anda daripada tartar, tetapi juga dapat mengurangkan risiko terkena penyakit gigi dan gusi pada masa akan datang. Anda ingin tahu bagaimana prosesnya? Jangan lupa, muat turun permohonan di Google Play atau App Store untuk pertanyaan lebih lanjut. Jadi, jangan tunggu tartar pada gigi anda terkumpul terlebih dahulu untuk melakukannya penskalaan gigi, ya!