4 Cara Mudah Ini Mencegah Psoriasis

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami kulit gatal yang menyengat dan menyebabkan ruam merah? Sekiranya ini berlaku, anda mungkin menghidap psoriasis. Gangguan ini adalah penyakit kronik yang boleh menyebabkan kambuh. Selain itu, psoriasis adalah penyakit yang boleh bertahan seumur hidup.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah mencegahnya daripada menyebabkan gangguan secara tiba-tiba. Pasti anda tidak mahu tiba-tiba merasakan gatal yang teruk pada saat penting? Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa cara untuk mencegah psoriasis daripada menimbulkan masalah. Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan!

Baca juga: Jaga kesihatan kulit, ini adalah perbezaan antara psoriasis dan dermatitis

Cara Mudah Mencegah Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh keradangan kronik ketika sistem kekebalan tubuh menyerang sel-sel kulit yang sihat. Dengan ini, badan akan bertindak balas dengan berusaha mempercepat pertumbuhan tisu kulit. Ini menyebabkan kulit mengalami ruam merah, gatal, rasa terbakar, dan sensasi terbakar.

Walaupun disebabkan oleh gangguan imun, beberapa pencetus dapat menyebabkan seseorang kambuh, seperti cuaca panas, udara kering, terlalu banyak terdedah kepada cahaya matahari. Oleh itu, penting untuk mengetahui beberapa kaedah yang berkesan untuk mencegah terjadinya psoriasis. Berikut adalah beberapa cara:

  1. Mengekalkan Kelembapan Kulit

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencegah psoriasis adalah dengan memastikan kulit sentiasa lembap. Apabila kulit kering, gejala boleh bertambah buruk, yang boleh mencetuskan gangguan imun. Oleh itu, pastikan kulit sentiasa lembap dengan menggunakan pelembap pelembap agar psoriasis tidak berulang.

  1. Mengurangkan Tekanan Berlebihan

Apabila seseorang mengalami tekanan perasaan yang berlebihan, tubuhnya juga merasakan kesannya. Ini boleh mencetuskan psoriasis untuk menyerang. Oleh itu, cara untuk mencegah terjadinya psoriasis adalah dengan mengurangkan perasaan tekanan yang berlebihan.

Ini berlaku kerana badan cenderung mengalami reaksi keradangan ketika seseorang merasa tertekan sehingga psoriasis dapat menjadi lebih parah. Untuk menjaga kesihatan minda, anda boleh melakukan beberapa kaedah, seperti melakukan terapi, melakukan yoga, dan belajar teknik meditasi dan relaksasi sehingga gangguan tekanan dapat diatasi.

Baca juga: Ini adalah jenis psoriasis yang perlu anda ketahui

  1. Elakkan Udara Kering

Perkara lain yang boleh anda lakukan sebagai cara untuk mencegah psoriasis adalah dengan mengelakkan udara kering. Faktor iklim boleh memberi kesan besar pada gangguan kulit ini kerana udara kering dapat memperburuk gejala. Oleh itu, jika anda berada di bilik yang agak kering, penting untuk digunakan pelembap untuk menjadikan udara lembap, supaya kulit tetap sihat.

  1. Amalkan Tabiat Sihat

Cara lain yang dapat digunakan untuk mencegah psoriasis dari kambuh adalah dengan selalu mengamalkan tabiat sihat. Beberapa perkara ini termasuk bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, dan menjaga berat badan yang normal.

Walaupun tidak ada penyelidikan, disarankan agar orang-orang dengan gangguan ini selalu makan makanan yang sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain itu, senaman secara teratur juga dapat menjadikan kulit lebih sihat. Juga, menurunkan berat badan berlebihan dapat mencetuskan keradangan. Oleh itu, penting untuk mengekalkan berat badan yang seimbang.

Dengan menerapkan beberapa cara untuk mencegah terjadinya psoriasis, diharapkan seseorang yang memilikinya tidak mengalami kambuh. Oleh itu, semua aktiviti yang mesti dilakukan setiap hari tidak terganggu oleh gangguan sistem imun yang menyebabkan kulit terganggu.

Baca juga: Jangan salah, ini adalah perbezaan antara psoriasis dan eksim

Anda juga boleh meminta doktor dari berkaitan dengan cara mencegah psoriasis daripada kambuh. Ini sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang digunakan setiap hari untuk mendapatkan kemudahan kesihatan.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. 10 Petua untuk Mencegah Penyakit Psoriasis.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan Psoriasis.