Cegah Tuberkulosis dengan Vaksinasi BCG

, Jakarta - Penyebaran tuberkulosis dapat dicegah dengan vaksinasi BCG. Vaksin BCG adalah singkatan dari Bacille Calmette-Guerin , gabungan nama dua doktor yang pertama kali mengembangkannya pada tahun 1921 (dr. Albert Calmette dan Camille Guerin). Vaksin BCG dikembangkan dari kuman mycobacterium bovis yang sifatnya serupa dengan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis, Mycobacterium tuberculosis.

Bagaimanakah ia berfungsi? Vaksin ini berfungsi dengan memicu tindak balas sistem imun untuk membentuk antibodi yang melawan bakteria yang menyebabkan tuberkulosis sebelum menyebar dan menyebabkan gejala.

Untuk mencegah penularan tuberkulosis yang cukup tinggi di Indonesia, setiap orang diharuskan mendapatkan vaksin ini hanya sekali semasa lahir pada usia satu hingga dua bulan. Jadi vaksin ini tidak bertujuan untuk orang dewasa. Walaupun bagi orang dewasa yang belum pernah diberi vaksin pada masa bayi, sangat disarankan untuk mendapatkan vaksin BCG secepat mungkin. Begitu juga, pegawai perubatan yang sering berinteraksi dengan penghidap tuberkulosis untuk mendapat vaksin semula.

Penggunaan vaksin BCG tidak digalakkan sekiranya:

  • Mengalami batuk kering atau sedang dalam rawatan.
  • Sedang menjalani rawatan untuk barah atau keadaan kesihatan lain yang melemahkan sistem imun.
  • Ibu mengandung.
  • Telah menjalani ujian tuberkulin dengan hasil yang positif.
  • Penghidap HIV.
  • Mengalami ekzema atau penyakit kulit yang lain.
  • Telah menerima vaksin lain dalam empat minggu terakhir.
  • Menghidap demam tinggi.

Pemberian vaksin BCG kepada bayi juga dapat ditunda sekiranya bayi dilahirkan dengan badan yang tidak sihat, atau jika bayi dilahirkan dengan berat kurang dari 2.5 kg. Kelewatan pemberian vaksin kepada bayi juga dapat dilakukan sekiranya bayi dilahirkan oleh ibu yang positif HIV dan tidak mengetahui status HIV bayi tersebut.

Pemberian vaksin ini jarang menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang mungkin muncul sama seperti pada umumnya dengan vaksin lain. Seperti kawasan di mana suntikan vaksinasi digunakan, ada rasa sakit, bengkak, dan kemerahan yang akan sembuh dengan perlahan dengan sendirinya. Kesan sampingan seperti kelenjar bengkak di ketiak dan reaksi alergi secara tiba-tiba (ruam kulit dan bengkak pada satu atau lebih anggota badan) sangat jarang berlaku.

Sekiranya anda tidak pernah mendapat vaksin BCG, anda harus segera diberi vaksin. Anda boleh meminta doktor kegemaran anda di aplikasi melalui perkhidmatan panggilan video / suara atau berbual mengenai vaksinasi BCG dan penyebab tuberkulosis. Di samping itu, dalam aplikasi , anda juga boleh membeli ubat dan vitamin melalui perkhidmatan Apotek Antar. Dan periksa makmal tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play sekarang.