Lelaki dianggap lebih romantis daripada wanita, betul-betul?

Haldoc, Jakarta - Mempunyai hubungan cinta yang harmoni dan berkekalan adalah impian banyak orang. Namun, pernahkah anda perhatikan bahawa lelaki selalu kelihatan lebih bersemangat ketika keluar berkencan? Pengundian juga dilakukan oleh Aplikasi Dating Circle Inner mengenai persiapan Hari Valentine di penduduk New York dan London. Hasilnya juga menyimpulkan bahawa ternyata lelaki di sana mempunyai minat yang lebih tinggi untuk merayakan Hari Valentine. Mereka juga cenderung membelanjakan dua kali lebih banyak wang daripada wanita untuk hadiah romantis menjelang 14 Februari.

( Baca juga: Hanya Memerlukan Ini Untuk Hubungan Pasangan yang Sihat & Berkekalan)

Ia tidak hanya berhenti di situ, bukti yang menunjukkan bahawa lelaki lebih romantis daripada wanita juga dinyatakan oleh Terry Orbuch, seorang Psikologi Sosial. Dia telah mengkaji 373 pasangan yang sudah berkahwin lebih dari 24 tahun dan mendapati bahawa suami cenderung menggambarkan isteri mereka dalam bahasa yang lebih romantis, sementara isteri selalu menyatakan hubungan mereka dengan bahasa yang lebih ringkas dan praktikal.

dalam buku 5 Langkah Mudah Mengambil Perkahwinan Anda dari Baik ke Hebat apa yang ditulisnya juga menunjukkan bahawa lelaki tidak teragak-agak untuk menggunakan istilah seperti 'jodoh' dan 'cinta pada pandangan pertama' kepada pasangan mereka. Sementara itu, wanita memberitahu bagaimana mereka mengambil sikap terhadap pasangan mereka ketika pertama kali melakukan hubungan seks dan menghalangi mereka untuk mendekat.

Selain itu, berikut adalah beberapa aspek yang menunjukkan bahawa lelaki memang lebih romantis daripada wanita:

  1. Lelaki Jatuh Cinta Lebih Cepat

Kepercayaan lelaki pada cinta pada pandangan pertama sehingga mereka jatuh cinta lebih cepat adalah benar. Ini kerana otak mereka dapat bertindak balas dengan lebih cepat terhadap isyarat visual tertentu. Dalam mengimbas MRI menunjukkan bahawa kawasan otak yang mengawal emosi pada wanita cenderung kurang aktif apabila ditunjukkan petunjuk visual yang sama. Boleh dikatakan bahawa wanita selalu bertindak balas terhadap pandangan pertama dengan sikap yang lebih berhati-hati.

  1. Lelaki lebih idealistik

Sikap berhati-hati yang dimiliki wanita ketika mereka menjalin hubungan juga terbukti ketika mempertimbangkan perkahwinan. Mereka akan sangat memperhatikan pasangan mereka dari segi kerjaya, kewangan, atau sekurang-kurangnya mempunyai rancangan besar yang menjadikan mereka aman dari segi kewangan. Sebaliknya, lelaki mempunyai pemikiran yang cukup sederhana, iaitu selagi ada cinta, mereka tidak akan teragak-agak untuk mengajak pasangan mereka untuk berkahwin.

  1. Lelaki enggan mencadangkan perpisahan

Kajian yang dilakukan di Boston telah menguji hingga 231 pasangan. Hasilnya juga menunjukkan bahawa kata 'putus' lebih banyak diucapkan oleh wanita. Kes lelaki membunuh diri kerana masalah cinta sehingga tiga kali lebih tinggi daripada wanita.

  1. Lelaki Mempunyai Cinta yang Lebih Besar

Penyelidikan yang dilakukan oleh Universiti Yale dengan mengumpulkan responden dari usia 18 hingga 70 tahun, juga menunjukkan bahawa lelaki akan menamakan pasangan mereka sebagai orang yang paling dia cintai sepanjang hidupnya. Sementara wanita lebih kerap menyebut nama rakan atau keluarga wanita mereka.

( Baca juga: Perbezaan Corak Jatuh Cinta Lelaki vs Wanita)

Walaupun begitu, anda sebagai wanita tidak bermaksud anda tidak boleh lebih romantis daripada lelaki. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk meminta petua untuk menjadikan pasangan anda lebih penyayang. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan makanan tambahan di tanpa meninggalkan rumah. Pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.